Büyükbaş Hayvan yetiştiriciliğinde Malatya’da en çok kullanılan yöntemlerden biri olan Zincirli Besicilikten istenilen verimin alınamayacağını söyleyen Besiciler, modern sistemlere geçerek üretim gelirlerinin artırılabileceğini söylüyor.
Hayvanların bağlı tutularak hareket alanlarını kısıtlayan bu yöntem ile bilinenin tersine üretimin azaltıldığını belirten Besici Ahmet Irmak, zincirli besicilikte Büyükbaş Hayvanda et oranının düşük, yağ oranının ise yüksek olduğunu söyledi. İstenilen verimin yakalanabilmesi için hayvanın bağımsız bir alanda dolaşmasının yeterli olacağından bahseden Irmak,” Hayvanları zincirleyerek hareket etmelerini önlemekle hayvanın hızlıca kilo almasını sağlamayı amaçlayan Besiciler aslında yanlışa yöneliyor. Büyükbaş Hayvanlarda bilindiği üzere yediklerini öğütebilmeleri için az da olsa bir hareket alanına ihtiyaç duyarla. Bu alan içerisinde hayvan istediği gibi dolaşırsa eğer yediği yem o hayvana yağ değil et olarak katkı sağlar.” İfadelerine yer verdi.
Hayvanların psikolojik olarak da etkilendiğine dikkat çeken Irmak,” Hemen hemen her yöntem Malatya’da uygulanıyor. Serbest yöntem ile yetiştirilen hayvan, belli bir seviyeden sonra farklı bir işletmeye taşındığında o işletmenin ilk etapta alışık oldukları sistemle aynı olması gerekir. Serbest dolaşan bir hayvanın daha sonra zincire vurmak o hayvandaki süt verimini düşürebileceği gibi, et verimini de düşürecektir. Hayvanın psikolojik olarak etkilendiği bu durumda yapmamız gereken şey, o hayvanın yetiştiği yöntemde devam etmesini sağlamaktır.” dedi.
Besilerde hayvanların yaş gruplarına göre sınıflandırılması gerektiğini hatırlatan Irmak,” Büyükbaş Hayvancılıkta dikkat edilmesi gereken çok önemli noktalar var. Hayvanlara verdiğiniz yemler, besleme yöntemlerinizin dışında onların yaşam stillerine de dikkat edilmesi gerekiyor. Bunlardan en önemlisi ise yaş gruplarına göre sınıflandırmak. Bu şekilde yaş gruplarına göre belirlenen yemleme stratejileri daha uygun bir şekilde hayata geçirilir.” Sözlerini kullandı.
Ebubekir Atilla – ÖZEL HABER