Simdi kaldigimiz yerden devam edelim;
GINSENG ; Birçok farkli ginseng bitkisi bulunmakla birlikte, gerçek ginseng bitkileri, Panax ginseng (Asya Ginsengi) ve Panax quinquefolius (Amerika Ginsengi) bitkisidir. Sibirya ginsengi ise yalanci ginseng olup gerçek ginsenglerin etkisini tasimaz.Ginseng, adaptojenik etkiye sahiptir, yani fiziksel ve zihinsel degisikliklere uyum saglama kapasitesini artirir, strese karsi dayanikliligi artirmaya ve dengeyi korumaya yardimci olur. Gerçek ginseng bitkileri bu etkiyi saglayan "ginsenozit" denilen etkili maddeyi içerir, yalanci ginseng böyle bir madde içermedigi için adaptojenik bir etki göstermez. Ginsenozit denilen etkili maddelerin zihin açici, hafizayi güçlendirici ve dikkat toplamayi saglayici etkilerinin de oldugu deneysel olarak gösterilmistir. Ayrica, siçanlarla yapilan deneylerde, ginsenozit verilen siçanlarin ginsenozit verilmeyen siçanlara göre yiyecek bulunan bölgeyi daha hizli ögrendigi, ginsenozitlerin çevreyle ilgili ögrenme ve hafizanin güçlenmesine yardimci oldugu ortaya konmustur. En önemlisi, ilaçla olusturulan geçici hafiza kayiplarinin geri döndürülmesinde de etkili oldugu bildirilmistir. Bu etkisini, beyinde ögrenmeyle ilgili asetilkolin denilen maddenin sentez ve saliverilmesini artirarak göstermektedir.
YESIL ÇAY;Özellikle polifenoller, flavonoidler, karotenoidler, tokoferol, C vitamini, selenyum, çinko, krom ve manganez açisindan zengin en güçlü antioksidanlardan biridir. Yesil çayin içerdigi flavonoidler ise genellikle katesinler ve katesin türevi flavonoidlerdir. Yesil çayda yogun olarak bulunan katesinlerin hafiza üzerinde son derece olumlu etkileri oldugu bilinmektedir. Bu etkilerini, sinir ve beyin hücrelerinin oksidatif stres dedigimiz bir çesit paslanmayi önleyerek yaptiklari düsünülmektedir. Katesinler ayrica sinir ve beyin hücrelerinin yenilenmesini veya yeni hücrelerin olusmasini hizlandirmaktadir. Böylece, hafiza güçlenmekte, zihinsel faaliyetler gelismekte yani beyin kapasitesi artmaktadir. Özellikle hücre yenilenmesi beynin hipokampus diye bilinen ögrenme, yön bulma ve uzun ve kisa süreli hafizadan sorumlu bölümünde gerçeklesmisse, kiside ögrenme ve bellegin anlamli derecede arttigi gözlenmistir. Diger taraftan, yesil çaydaki polifenoller, ögrenmeden sorumlu bir madde olan "asetilkolin" denilen molekülün vücuttaki yikimini azaltarak bu maddenin etkisinin artmasini saglar. Kisacasi, yesil çay, hem beyinde hücre yikimini hem de ögrenme ile ilgili bir madde olan asetilkolinin yikimini önlediginden oldukça etkili bir bellek güçlendiricidir. Düzenli olarak yesil çay tüketiminin ayrica bagisiklik sistemini güçlendirdigi, kalp hastaliklari ve bazi kanserlerin olusma riskini azalttigi, kötü kolesterol olarak bilinen LDL düzeyini ve total kolesterolü düsürdügü bildirilmistir. Bunlarin disinda, romatoid artrit , dis çürükleri, obezite ve kemik erimesine iyi geldigini de düsünecek olursak, hergün 2-3 fincan yesil çay tüketmek için ne bekliyorsunuz diye sormadan edemeyecegim. Sahsen ben hergün 2 fincan yesil çay tüketiyorum. Ancaaak; kesinlikle yesil çayla birlikte ilaç almiyorum, eger ilaç kullaniyorsam ilaçtan 2 saat önce veya sonra almaya ve günde 2-3 fincandan fazla tüketmemeye dikkat ediyorum.
SONSÖZ; Yasaminizi çok fazla etkilemeyen unutkanliklarinizla mücadele etmek için dengeli beslenme ve sporun yanisira bellek güçlendiren bitkilerden yararlanmak gerekir kimi zaman. Bellek ve ögrenme üzerindeki etkilerini görmek için, adi geçen bitki ya da bitkisel ürünlerin önerilen miktarlarda, uzunca bir süre ve düzenli olarak kullanilmasi gerekmektedir.

