İşte Malatya'nın Yeşilyurt İlçesinde Gezilebilecek Yerler

Malatya’nın önemli ilçelerinden biri olan Yeşilyurt, tarihi, doğal güzellikleri ve ekonomik faaliyetleriyle dikkat çekiyor.

Furkan Burak Abacı
Furkan Burak Abacı Tüm Haberleri
İşte Malatya'nın Yeşilyurt İlçesinde Gezilebilecek Yerler
İşte Malatya'nın Yeşilyurt İlçesinde Gezilebilecek Yerler
+3
Haber albümü için resme tıklayın

Malatya’nın  Yeşilyurt, İlçesinin tarihi tam olarak belirlenemese de yapılan araştırmalar, ilk yerleşimlerin Bizans döneminde, 8-9. yüzyıllarda başladığını gösteriyor. İlçe, Osmanlı döneminde Çırmıktı, Cumhuriyet döneminde ise İsmetpaşa adını almış ve 1957 yılında Yeşilyurt olarak ilçe statüsüne kavuşmuştur.

Yeşilyurt, tarihi kalıntılar bakımından zengin olmasa da Osmanlı tarzı ev ve yapılarıyla dikkat çekiyor. İlk yerleşimlerin Camii Kebir bölgesinde gerçekleştiği, bu bölgeye yerleşenlerin Hamit, Kasım ve İdris adlı üç kardeş olduğu rivayet ediliyor. İlçede, Taftacık bölgesinden gelen Kölükoğulları ailesinin ilk yerleşmeyi gerçekleştiren topluluk olduğu kabul ediliyor.

Doğal Güzellikler ve Gezilecek Yerler

Yeşilyurt, doğal güzellikleriyle öne çıkıyor. Derme Suyu’nun geçtiği bahçeler, Gündüzbey Mahallesi, Pınarbaşı, Şabandede, İnek Çayı’nın benzersiz vadisi, Koru Deresi ve Güvercin Pınarı gibi birçok doğal alan, ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Yaz aylarında mesire yerleri dolup taşarak ilçede büyük bir canlılık yaşanıyor.

Yeşilyurt halkının büyük bir bölümü tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlıyor. İlçenin ova köylerinde kayısı, tütün ve hububat yetiştiriciliği yapılırken, dağlık bölgelerde ekilebilir arazi yetersizliği nedeniyle hayvancılık ön plana çıkıyor. İlçede ayrıca dokuma ve tekstil sanayisi önemli bir yer tutuyor. Özel sektöre ait irili ufaklı fabrikalar, ilçenin ekonomik gelişimine katkıda bulunuyor.

568 km² yüzölçümüne sahip olan Yeşilyurt, 82 mahalleden oluşuyor. Doğuda Malatya, batıda Akçadağ ve Doğanşehir, güneyde Adıyaman ve Çelikhan, kuzeyde ise yine Malatya ile çevrili olan ilçe, kara ikliminin etkisi altında. İlçede kırsal kesimlerdeki göç dikkat çekerken, nüfusun büyük bölümü merkez mahallelerde toplanmış durumda.

12 Oca 2025 - 12:46 Malatya- Gündem

Muhabir  Furkan Burak Abacı


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Sonsöz Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Sonsöz Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Sonsöz Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Sonsöz Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.