Çiftçilere Müjde Bakanlık Mazot ve Gübre Maliyetini Karşılayacak!

Tarım ve Orman Bakanlığınca bitkisel üretimde 2025-2027'de yapılacak yeni destekleme modeli uygulamada. İşte detaylar...

Habibe  Culum
Habibe Culum Tüm Haberleri

Tarım ve Orman Bakanlığı, bitkisel üretimi desteklemek ve tarım sektörünü güçlendirmek amacıyla hazırlanan " 2025-2027 Yıllarında Yapılacak Bitkisel Üretime Yönelik Desteklemeler ile Diğer Bazı Tarımsal Desteklemelere Ödeme Yapılmasına Dair Tebliğ"i Resmi Gazete'nin 5. mükerrer sayısında yayımladı.

Yeni düzenleme ile tarımda sürdürülebilirlik, verimlilik ve çevreye duyarlı üretim hedeflenirken, üretim maliyetlerini azaltacak çeşitli destekler devreye alındı. Tebliğ, 1 Ocak 2025’te yürürlüğe girecek ve 2027’ye kadar sürecek.

Tebliğin amacı, bitkisel üretimi artırmak, verim ve kaliteyi yükseltmek, üretim maliyetlerini azaltmak ve çevre dostu tarım tekniklerinin yaygınlaşmasını sağlamak olarak açıklandı. Ayrıca, tarımsal üretimde kayıtlılığın artırılması, kimyasal ilaç kullanımının azaltılması ve sürdürülebilir üretim için organik arı ürünleri ve lisanslı depolama gibi alanlarda teşvikler öne çıkarıldı.

İlk Kez 3 Yıllık Destekleme Programı

Bu düzenleme ile tarımsal destekler ilk defa 3 yıllık bir plan çerçevesinde oluşturuldu. Üretim dönemi başlamadan açıklanan destekler, sadeleştirilmiş bir yapıya kavuşturularak öngörülebilirlik sağlandı. Destekleme katsayısı ve tutarları her yıl yeniden belirlenecek.

Destekleme kapsamında tüm ürünler için mazot maliyetinin %50’si, gübre maliyetinin %25’i karşılanacak. Ürünler kategorilere ayrılarak destek katsayıları belirlendi:

  • Arpa ve Buğday: Dekara 317,2 lira
  • Ayçiçeği, Fındık, Soya, Kuru Fasulye, Çay: Dekara 366 lira
  • Pamuk ve Çeltik: Dekara 549 lira
  • Planlı Üretim ve Yeraltı Su Kısıtı Destekleri

Planlı üretim kapsamında belirlenen ürünler için mazot maliyetinin %100’ü, gübre maliyetinin %50’si karşılanacak. Yeraltı su kısıtının bulunduğu havzalarda üretim yapan çiftçilere de ilave destek sağlanacak.

Üretimi Geliştirme Destekleri

Verim ve kaliteyi artırmak amacıyla sertifikalı tohum, fidan, organik tarım, iyi tarım uygulamaları ve organik-organomineral gübre destekleri sürecek. Ayrıca:

  • Biyolojik ve biyoteknik mücadele desteği %50 artırıldı.
  • Lisanslı depolarda ürün muhafazası için kira desteği, ücret tarifesinin %75’i olarak belirlendi.
  • Tarımsal yayım ve danışmanlık desteği %104 artırılarak 294 bin liraya çıkarıldı.

Tebliğ kapsamındaki düzenlemeler 1 Ocak 2025 itibarıyla uygulanacak. Lisanslı depolarla ilgili düzenlemeler ise 1 Mayıs 2025’te yürürlüğe girecek.

01 Oca 2025 - 11:03 Malatya- Gündem

Muhabir  Habibe Culum


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Sonsöz Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Sonsöz Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Sonsöz Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Sonsöz Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.