Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Bir İlk

Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde bir ilk gerçekleştirildi. Endometrium kanserinde yeni teknoloji kullanıldı.

Haber Merkezi
Haber Merkezi Tüm Haberleri
Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Bir İlk
Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Bir İlk
Haber albümü için resme tıklayın

Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi, endometrium kanserinde yenilikçi bir cerrahi yöntemi başarıyla uygulayarak hastaların tedavi sürecinde önemli bir adım attı. Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Uzm. Dr. Şule Gül Aydın ve Gastroenteroloji Cerrahisi Uzmanı Uzm. Dr. Mehmet Güzel’in birlikte gerçekleştirdiği ameliyat, İndosiyanin Yeşili/Floresan Teknolojisi kullanılarak yapıldı.

Minimal İnvaziv Yöntem

Uzm. Dr. Şule Gül Aydın, laparoskopik cerrahinin kanser evrelemesinde doğruluğu artırdığını ve ameliyat sonrası tedavi planlamasında önemli bir rol oynadığını belirtti. Aydın, 60 yaşındaki bir hastada postmenopozal kanama şikâyeti üzerine endometrium kanseri tanısı konduğunu ve Malatya’da ilk kez Sentinel Lenf Nodu Biyopsisi uyguladıklarını söyledi.

Aydın,

“Bu yöntemde, stratejik lenf nodlarını tespit edip çıkarıyoruz. Çıkardığımız lenf nodlarını patolojiye gönderiyoruz. Eğer lenf nodunda metastaz varsa hastaya kemoterapi veya radyoterapi planlıyoruz. Bu yöntemle hastanede yatış süresi ciddi ölçüde kısalıyor ve komplikasyon riski azalıyor” dedi.

Ameliyat Nasıl Yapılıyor?

Yeni yöntemin detaylarını açıklayan Aydın, şunları söyledi:

“Hastaya anestezi altında rahim ağzına İndosiyanin Yeşili adlı sıvıyı enjekte ediyoruz. Laparoskopik teknikle karın boşluğuna girerek, özel bir kamera modu ile stratejik lenf nodlarını görüntülüyoruz. Şüpheli lenf nodlarını çıkarıp patolojiye gönderiyoruz. Eğer metastaz yoksa rahim ve yumurtalıkları alarak ameliyatı tamamlıyoruz.”

Daha Az Komplikasyon, Daha Kısa Yatış Süresi

Yeni yöntemin avantajlarına değinen Aydın,

“Daha önce geniş lenf nodu diseksiyonu nedeniyle komplikasyon riski artıyordu ve hastaların hastanede yatış süresi uzuyordu. Şimdi ise sadece stratejik lenf nodlarını çıkararak hastayı kısa sürede taburcu edebiliyoruz” ifadelerini kullandı.

Gastroenteroloji Cerrahisinde de Kullanılacak

Uzm. Dr. Mehmet Güzel, bu teknolojinin kendi alanlarındaki kanser ameliyatlarında da uygulanabileceğini belirtti. Güzel, “Lenf nodu haritalama sayesinde daha küratif cerrahi rezeksiyonlar yapmayı planlıyoruz. Yakın gelecekte bu tür işlemleri gerçekleştirmeye başlayacağız” dedi.

Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde uygulanan bu yöntem, bölgedeki kanser tedavisi süreçlerine yeni bir soluk getiriyor.

24 Ara 2024 - 17:14 Malatya- Sağlık

Muhabir  Haber Merkezi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Sonsöz Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Sonsöz Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Sonsöz Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Sonsöz Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.