Malatya'daki Kırılmamış Faylar Tehdit Oluşturuyor mu?

Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve AFAD Bilimsel Destek Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, kırılan ve kırılmayan faylar hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Malatya'daki Kırılmamış Faylar Tehdit Oluşturuyor mu?
Malatya'daki Kırılmamış Faylar Tehdit Oluşturuyor mu?
Haber albümü için resme tıklayın

Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve AFAD Bilimsel Destek Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri merkezli iki büyük depremin ardından bölgede kırılmamış fayların bulunduğuna dikkat çekti. Özellikle Maraş Fay Zonu ve Malatya Fayı gibi bölgelerin yüksek risk taşıdığını belirten Sözbilir, bölgedeki depremlerin ardından henüz kırılmamış fay segmentlerinin ön planda olduğunu vurguladı.

Malatya'da 16 Ekim'de yaşanan ve Kale ilçesi merkezli 5,9 büyüklüğündeki depremde Erkenek ile Pütürge arasındaki daha önce kırılmamış bir fayın kırıldığını ifade eden Prof. Dr. Sözbilir, Malatya Fayı'nın kuzeye doğru uzanan devamında henüz kırılmamış fay parçalarının bulunduğunu söyledi. Özellikle Bingöl yönünde kırılmamış parçalar olduğunu belirten Sözbilir, bu alanların "sismik boşluk" olarak değerlendirildiğini ve deprem üretme aralığı açısından kritik bir seviyeye ulaştığını vurguladı.

"Maraş Fay Zonu’nun Güneyinde Kırılmamış Fay Parçaları Var"

Sözbilir, Kahramanmaraş’ın içinden geçen Maraş Fay Zonu’nun henüz kırılmamış olduğuna ve bu fayın 6,8 büyüklüğüne kadar deprem üretme potansiyeline sahip olduğuna işaret etti. Maraş Fay Zonu'nun en güneyinde beş farklı hendek açtıklarını ve bu bölgedeki fayın geçmişte kaç kez deprem ürettiğini ortaya koyduklarını belirten Sözbilir, elde ettikleri sonuçlara göre bu fay zonunun güney ucundaki parçanın en aktif olduğunu, bu sebeple bu bölgede yapılaşmanın önlenmesi gerektiğini belirtti.

Malatya Fay Segmenti Deprem Tehlikesi Altında

Sözbilir, 6 Şubat 2023 depremlerinde Kahramanmaraş, Narlı, Erkenek ve Pazarcık gibi segmentlerin kırıldığını ancak Malatya Fayı'nın kuzeye doğru uzanan segmentlerinin henüz kırılmadığını açıkladı. Bu durumun Malatya ve çevresi için yeni bir deprem riski taşıdığını vurgulayan Sözbilir,

"Bu bölgedeki faylar artık sismik boşluk niteliğinde, yani deprem üretme süresi dolmuş durumda. Özellikle Malatya ve çevresindeki yerleşim alanlarında depreme dayanıklı yapıların inşa edilmesi ve mevcut yapıların güçlendirilmesi hayati önem taşıyor," dedi.

"Ölüdeniz Fayı da Kritik Durumda"

Prof. Dr. Sözbilir ayrıca, Maraş Fay Zonu’nun güneyine doğru uzanan Ölüdeniz Fayı'nın 6 Şubat depremlerinde kırılmadığını belirterek, bu fayın da tehlike potansiyeli taşıdığını belirtti. Ölüdeniz Fayı üzerindeki Sakçagöz, Yesemek ve Hacıpaşa gibi Türkiye sınırları içinde kalan parçaların henüz kırılmadığını ifade eden Sözbilir, bu bölgelerde de detaylı çalışmalar yürütüldüğünü belirtti.

Kaynak: AA

09 Kas 2024 - 09:57 Malatya- Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Sonsöz Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Sonsöz Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Sonsöz Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Sonsöz Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.