Malatya'da Sağlık Çalışanları Taleplerini Dile Getirdi

Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi (MEAH) önünde bir araya gelen sağlık çalışanları taleplerini dile getirdiler. İşte detaylar...

Abdulvahap  Kaygusuz
Abdulvahap Kaygusuz Tüm Haberleri
Büyütmek için resme tıklayın

Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi (MEAH) önünde bir araya gelen sağlık çalışanları, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Malatya Şube Başkanı Cansu Kaplan öncülüğünde sağlık sistemine yönelik eleştirilerini dile getirdi. "Sağlıkta dönüşüm" programının iflas ettiğini belirten Kaplan, toplum sağlığını tehdit eden uygulamaların sona erdirilmesi gerektiğini vurguladı.

Cansu Kaplan, yaptığı basın açıklamasında, 2002 yılında uygulanmaya başlanan Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın, sağlık sektörünü sermayenin ihtiyaçlarına göre şekillendirdiğini ve toplum sağlığını hiçe saydığını ifade etti. Kaplan, "Bebekler dahil, yaşamlarımıza kast eden bu programın topluma bir yararı olmadığı artık herkes tarafından görülmektedir," dedi.

Açıklamada, programın para ve kâr odaklı bir sistem üzerine kurulduğu, özelleştirme ve performansa dayalı ücretlendirme gibi uygulamaların sağlık çalışanlarını güvencesiz ve ağır koşullarda çalışmaya zorladığına dikkat çekildi. SES, sağlık hizmetlerinin kamu eliyle yürütülmesi gerektiğini, nitelikli ve ücretsiz sağlık hizmetlerinin toplumun her kesimine ulaştırılması gerektiğini belirterek şehir hastaneleri projesinin de eleştirisini yaptı.

"Özel Hastaneler Kar İçin, Kamu Hastaneleri Halk İçin Var Olmalıdır"

Kaplan, özel sağlık sektörünün teşviklerle büyüdüğünü ve hastaların bedenlerinin kâr amacıyla istismar edilir hale geldiğini söyledi. Sağlık çalışanlarının düşük maaşlarla ve güvencesiz şekilde çalıştırılmaya zorlandığını vurgulayan Kaplan, performans sistemi yerine emekliliğe yansıyacak temel ücret talebinde bulundu. Ayrıca, devasa şehir hastaneleri yerine toplumun her kesiminin kolayca ulaşabileceği sağlık merkezlerinin kurulması gerektiğini belirtti.

SES üyeleri, sağlık sisteminde yapılan özelleştirmelere karşı çıkarak kamu hastanelerinde istihdam açığının giderilmesini, liyakatsiz yöneticilerin görevden alınmasını ve özel hastanelerin kamulaştırılmasını talep etti. Kaplan, "Bizler başka bir sağlık sisteminin mümkün olduğunu savunuyoruz. Sağlık hizmetleri, halkın vergileriyle finanse edilen özel hastanelerin eline bırakılmamalıdır," diyerek sağlık emekçilerinin taleplerini dile getirdi.

"Sağlıkta Devrim Diye Sunulan Dönüşüm Programı Çöktü"

Kaplan, yaşanan sağlık sorunlarının pandemi ve deprem dönemlerinde daha belirgin hale geldiğini, "sağlıkta devrim" adı altında sunulan programın toplum sağlığına yarar sağlamadığını ifade etti. SES, Ankara’da yaşanan bebek ölümleri gibi trajedilerin birkaç kişinin üzerine yıkılarak kapatılamayacağını, sorumlu bürokratların ve hastane yöneticilerinin de hesap vermesi gerektiğini belirtti.

Son olarak, sağlık çalışanları ve halk arasında bir çatışma yaratılmasına izin vermeyeceklerini söyleyen Kaplan, sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin mücadelesine devam edeceklerini ifade etti.

24 Eki 2024 - 14:10 Malatya- Gündem

Muhabir  Abdulvahap Kaygusuz


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Sonsöz Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Sonsöz Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Sonsöz Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Sonsöz Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.