Elma hasadı nedeniyle küçük bir tören düzenlediklerini kaydeden Ziraat Odası Başkanı Burhan Tanışık, en önemli eksikliğin soğuk hava deposu olduğunu kaydetti. Tanışık konuyla ilgili olarak yaptığı değerlendirmede şunları söyledi.
“1 haftadır elma hasadına başlandı ve hasat devam ediyor. Hasadın yaklaşık 1 ay kadar süreceğini tahmin ediyoruz. Hasat edilen elmalar, Golden, Starking, Grand Smith cinslerinden oluşuyor. Yaklaşık 20 bin hektar alanda elma yetiştiriciliği yapılıyor. Ancak bu yıl rekoltenin önceki yıllara göre yeterli miktarda olduğunu düşünmüyoruz. Elmaların kalitesi güzel ama piyasa fiyatı beklediğimizden de daha düşük. Şu an meyve suyu fabrikaları tarafından alınan elmanın kilosu 7 TL civarında, piyasada ise 10 TL civarında satılıyor. Çiftçinin para kazanması için ortalama bu fiyatın en az 15 TL olması gerekiyor.”
Soğuk Hava Deposuna İhtiyaç Var
Daha önce Özel İdare Müdürlüğü tarafından yapılan küçük bir soğuk hava deposu vardı. Elmalar burada muhafaza edilip değerinde satılıyordu. O da yaşanan deprem sonrası yıkıldı. Şu an yetiştiricinin böyle bir şansı da yoktur. Şahıslara ait depolar var ama bunları sadece kayısı mevsiminde kullanıyorlar. Elma için kullanmıyorlar. O nedenle de ürün para etmiyor. Bir soğuk hava deposu olsa, ürünler zamana göre değerlendirilse tabi ki üretici daha iyi para kazanır, emeğinin karşılığını alır. Ama şu an için böyle bir imkan yok. Çiftçi ne fiyat verirse o fiyata satmak zorunda kalıyor. Çünkü deprem sonrası çiftçinin barınacak yeri yoktur. Elmasını nasıl muhafaza edebilsin. Diğer ürünlerde de benzer sıkıntılar yaşanıyor.
Kuru Fasulye Derilmeye Başladı
Tanışık, açıklamasının son bölümünde ise, İlçede yetiştirilen Dermeson Cinsi kuru fasulye hasadına başlandığını da belirterek; “İlçemizde kuru fasulye hasadı kısmen başladı. Ancak bunun için de vatandaşın koyacak yeri yoktur. Yaklaşık 5 bin hektar civarında dermeson fasulye ekildi. Bildiğiniz gibi Doğanşehir Dermeson fasulyesi Türkiye’de önemli bir yer tutuyordu. Bazı vatandaşlar, tütün ve elmadan para kazanamayınca tekrardan kuru fasulye ekimine yeniden başladı. Kalite olarak, aroma olarak daha kaliteli olduğu için şu an yeniden rağbet görmeye başladı” ifadelerini kullandı.
Yorum yazarak Sonsöz Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Sonsöz Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Sonsöz Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Sonsöz Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.
Şimdi oturum açın, her yorumda isim ve e.posta yazma zahmetinden kurtulun. Oturum açmak için bir hesabınız yoksa, oluşturmak için buraya tıklayın.
Yorum yazarak Sonsöz Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Sonsöz Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Sonsöz Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Sonsöz Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.