PANKOBİRLİK ‘Üreticinin Yanındayız’

Sınırlı Sorumlu Pancar Ekicileri Kooperatifi (PANKOBİRLİK) Malatya Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Celal Şerefhanlı, üyelerine Hayvancılık, hububat başta olmak üzere tarımın bütün alanlarına yönelik kredi desteği sağlamaya devam ettiğini söyledi.

Abdulvahap  Kaygusuz
Abdulvahap Kaygusuz Tüm Haberleri

PANKOBİRLİK Malatya Şube Başkanı Şerefhanlı, kurum çalışmaları ve kredi kullanımı ile ilgili yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:

“Kurumumuz göreve ilk başladığı zamanlara göre şu an iyi bir değere ulaşmış durumdadır. Her ne kadar ismimiz Pancar Ekicileri Kooperatifi olarak geçiyorsa da tarımın her kesimine hitap ediyoruz. Hayvancılık, hububat başta olmak üzere tarımın bütün alanlarına hitap ediyoruz. Girdilerini de kooperatif olarak biz karşılıyoruz. Şu an itibarıyla üyelerimiz üzerinde 100- 120 Milyon TL civarında bir alacağımız var. Biz kefalet usulü senet karşılığında üreticiye destek oluyoruz. Parasal desteğimiz yok sadece emtia desteği sağlıyoruz. Bize gelen çiftçilerimizin gübre, tohum, zirai ilaç, ekipman gibi tarım adına aklınıza ne gelirse tüm ihtiyaçları karşılama yönünde çalışmalar yapıyoruz.  Bu kredi desteklerini sağlarken 3,6,9 ay gibi üyelerin tercihine göre vadeler uyguluyoruz.”

Krediler Nasıl Kullanılıyor?

Şerefhanlı, kurum tarafından son dönemde yapılan çalışmaları ise;

“Son 3 yıldır da çiftçinin ürettiği ürünleri alıp değerlendirecek projeler gerçekleştirdik. Arpa ve buğday konusunda bu amaçla çalışmalarımız var. Bunu yaparken de kurumun ekonomik gücü ölçüsünde planlamalar yapıyoruz. Geçen yıl bölgemizde 3 bin dönümlük bir alanda Arpa, Buğday gibi hububat ekimi yaptık. Ofis tarafından alınan fiyatın yaklaşık yüzde 10 üzerinde fiyat vererek alım yaptık. Arpa alım fiyatımız 9 bin lira, makarnalık sert buğdayı da ton bazında yaklaşık 13 bin lira civarında seyrediyor. Ayçiçeği konusunda da teşebbüsümüz oldu ama bu konuda ekonomik gücümüz fazla olmadığından bu konuyu erteledik. Ekim alanı çok büyük olan bir ilde hizmet veriyoruz. Müracaat eden bütün üreticilerin ürününü almak ve değerlendirmek istiyoruz. Tabi bunu da ekonomik gücümüz nispetinde yapıyoruz. Şu anda devlet Hububat fiyatını açıkladı. Şu andaki verilen fiyat maliyetin çok altında. Bu şekilde üretici üretim yapamaz sahadan kopar. Kayısı geçen yıl 180-200 TL bandında giderken bu gün 80-90 bandında gidiyor. Bu da konuyla ilgili olan kurumların yeterince olaya sahip çıkmamalarından kaynaklanıyor. Kayısı birlik gerçekten iyi bir şekilde işletilmiş olsaydı kayısımız şu an bu halde olmazdı. Çiftçiye sahip çıkmak lazım. Savunma sanayi çok stratejik ve önemlidir. Ama tarım üretim savunma sanayinden daha da önemlidir. Gıda üretimi olmadığı zaman her türlü sıkıntıya maruz kalırız. Dışa bağımlı oluruz. Üretime ve üretene destek olmak lazım. Üreticinin de her şeyi devletten beklememesi lazım. Kooperatifleşeceksin STK’ larla hareket ederek altyapıyı sağlama almak lazım” şeklinde değerlendirdi.

Desteklemeleriniz Nasıl Yapılıyor?

Bizim kurum 1956 da kurulan köklü bir kurumdur. Üretim alanımız, belli bir pazar alanımız vardır. Bu tür kurumlarla birlikte Pancar ekicileri kooperatifi de bu işi yapabilir.  Siyasetçilerimiz devletimiz bize alım döneminde düşük faizli krediler le destek olsalar biz bu işin üstesinden geliriz. Üreticinin desteklenmesi, bu amaçla kooperatifleşmesi lazım. Kooperatiflerde aldığı ürünleri belli bir işleme tutup pazara sunması lazım. Bunun batıda çok güzel örnekleri var. Bizim üreticilerimiz de bu tür kurumları desteklemesi gerekiyor. Bu kurumlar ne kadar gelişir ve büyürse o kadar üretecinin faydasına olur. Küçük bir kurum olmamıza rağmen 120 milyon TL civarında bölgedeki üreticiye destek sağlıyorsam devletten de kredi almadan bunu yapmışsam bu bir başarıdır.

Desteklerimizin Tek Şartı Üretici Olmak

Çiftçinin verilen desteklerden yararlanması için mutlaka kuruma üye olması ve üretici olması gerekiyor. Bu konunun denetimini yaptıktan sonra kefalet usulü ile tarım girdileri ile ilgili mazot hariç her tür kredi alabiliyorlar.  A’dan Z’ye kadar her alanda destek var. 2.OSB de Ayçiçek işletmesi ile ilgili TKDK dan aldığımız destekle  tesis yaptık. Tam faaliyete geçerse üreticiye büyük bir destek sağlayacağını düşünüyoruz.

Üretim Yapan İnsanları Sahadan Koparmamak Gerekiyor

Şerefhanlı açıklamasını;

“45 bin ortağı olan bir işletmeyiz. Üyelerimiz 100 TL ye bile ortak oluyor ve söz sahibi oluyorlar. 4 yılda bir Genel kurul yapıyoruz. Seçilen arkadaşımız burayı yönetir. Son olarak tarım olmazsa olmazımızdır. Tarımla ilgili gerçekçi olacaksın Üretim yapan insanları sahadan koparmamak lazım. Devletin bu konuda fiyat istikrarını sağlaması lazım. İstikrar olmadığı zaman üretim olmaz” şeklinde sonlandırdı.

06 Ağu 2024 - 11:36 Malatya- Gündem

Muhabir  Abdulvahap Kaygusuz


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Sonsöz Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Sonsöz Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Sonsöz Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Sonsöz Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.