Malatya'nın Tarihi Dokusu Yok Oluyor... "Geri Dönüşü Olmayan Bir Yoldayız!"

Malatya Mimarlar Odası Başkanı Yunus Emre Fidanel, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şehrin tarihi dokusunun yok olmasına dikkat çekerek, "Geri dönüşü olmayan ve pişmanlıklarla dolu bir yoldayız" uyarısında bulundu.

Öznur Günata
Öznur Günata Tüm Haberleri
Malatya'nın Tarihi Dokusu Yok Oluyor... "Geri Dönüşü Olmayan Bir Yoldayız!"
Haber albümü için resme tıklayın

Fidanel, Malatya merkezde bulunan ve her Malatyalı için bir referans noktası olan İş Bankası Binası'nın, ağır hasarlı olmamasına rağmen Ankara merkezli hazırlanan projede yok hükmünde görüldüğü için yıkıldığını belirtti.

Fidanel,

"Canımı yakan yıkımlardan biri oldu maalesef. Malatya'nın eski halini anımsatacak bazı referans yapılar veya sokaklar korunarak proje hazırlanmalıydı. Şemsiye Sokak yeniden aynı yerinde yaşatılmalıydı mesela. Kent belleğinden geriye kalan tek yapı, tescilli olmasından kaynaklı sadece Yeni Cami olacak. Geri dönüşü olmayan ve pişmanlıklarla dolu bir yoldayız..." ifadeleriyle şehrin tarihi dokusunun korunması gerektiğine vurgu yaptı.

23 Tem 2024 - 11:48 Malatya- Gündem

Muhabir  Öznur Günata


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Sonsöz Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Sonsöz Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Sonsöz Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Sonsöz Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

06

Malatyasever - Duygusal yaklaşmayın. Malatya tarihi dokusunu sosyal bozulmasıylaa yaşıyor zaten. Önemli olan da bu. Orta hasarlıları hafife çevir, mantola, sat.5 bin TL kirayı 15 bine çıkar, ev var kiraya ver bir de konteynerda kal. Yakışmayan şeyler. Ortam hindistan. Trafik kültürü; cahiliye dönemi. Sosyal dokuya odaklanmak lazım ve bunu inşaa etmek lazım.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 26 Temmuz 19:52
04

Malatyalı Malatyalı - Yav neyın peşındesın sen arkadaş bırak yıksınlar işte fırsat bu fırsat bırakında sehır bır degısssın yav 5 veya 10 yılnsonra yıkılacağını sımdı yıkılsınn

Yanıtla . 6Beğen . 1Beğenme 23 Temmuz 23:58
05

Tuba - @Malatyalı Malatyalı 04 nolu yoruma cevabı: Siz Malatya'da mı oturuyorsunuz bilmiyorum ama, ben dışarıda on yıl kadar kaldım, sonra döndüm Malatya 'ya. İnsan bıraktığı gibi bulmak istiyor. Eğer bazı yapıların yeri aynı kalmazsa yeni kurulacak şehir Malatya olmaz ki. Yabancı bir şehir olur. Bence her semtte belli yapılar aynı yerinde ve aynı şekliyle yapılmalı. Yabancı bir şehirle karşı karşıya kalmamalıyız. Öyle olursa ,özlem hiç bitmez. ?

Yanıtla . 0Beğen . 5Beğenme 24 Temmuz 10:16
03

Eb - Hani derler" değirmen sele suya gitmiş siz şak şakını arıyorsunuz. (Suyla çalisan degirmenlerde bulunur) İş bankasinin eski taş binasi olsaydi derdim ki tarihi bir doku var. Bunca beton bina yıkılmış ses yok bir iş bankasının yıkılması mı problem.

Yanıtla . 8Beğen . 0Beğenme 23 Temmuz 18:28
02

E.ö Malatyalı - Zihniyet yeniliklere kapalıysa hep psrtizanca düşünceden kurtulamazlar. Daha nice tarihi dokulardan söz edilmiyor. İş bankasinin tarihi nedir geçmişi nedir. Bu kadar cahilce bir yorum. Uygulanmak istenen projelerin eksikleri varsa onu konuşun ki sizi mimar olarak takdir edelim.

Yanıtla . 6Beğen . 1Beğenme 23 Temmuz 13:48
01

Şükran Aydemir - İş bankası binasını referans alarak bu yorumu yapmanız beni çok üzdü yeni cami meydanıMalatyada yetişen herkesimden insanın buluşma noktasıydı emekliler parkı gazi parkı Belediye hamamı Mısır çarşısı bunları yazacağınıza şehrin merkezinde yükselmiş otantikliğini bozan bir beton yığınınamı üzüldünüz zaten orada çok çirkin duruyordu Mimar olarak bu açıklamanıza üzüldüm

Yanıtla . 7Beğen . 3Beğenme 23 Temmuz 12:34