1942 yılından beri 45 dönümlük arazi üzerinde eğitim ve öğretim faaliyetlerine devam eden ve halk arasında Yukarı Sanat olarak adlandırılmış olan Şehit Kemal Özalper Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi şimdilerde kapanma tehlikesi altında.
Ülke çapında bir çok teknoloji ve bilim fuarlarında birincilik ödülü alan,daha kapsayıcı gelişim için bir çok farklı ülkeye öğrencilerini gönderen, Malatya sanayisine çok uzun süredir çırak kalfa usta yetiştiren,ilimizdeki en büyük meslek lisesi konumunda bulunan Şehit Kemal Özalper Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin yerleşkesi ne olduğu anlaşılamayan bir proje kapsamında yeşil alana çevrilmiş ve maalesef kapanmayla yüz yüze kalmış durumda.
Malatya’da daha önce okulun bulunduğu çevrede bulunan bazı okul ve kurum, yeşil alan yapılması bahanesiyle taşınmış olmasına karşın, yeşil alan da yapılmamış ve okulun bulunduğu mahalde bulunan, Atatürk Kız Lisesi yerine Kütüphane, Ticaret Lisesi yerine meydan ve DSİ yerine ise Battalgazi Belediyesi yapılmıştı.
Örgün Eğitim, MESEM (Mesleki Eğitim), Mesleki Açık Öğretim Lisesi programlarında yaklaşık 1500 - 2000 arasında öğrenciye hizmet veren,ilimizin en güzide okullarından olan Yukarı Sanat, 6 Şubat depremlerinde sadece bir birimi hasarlı olduğu için yıkılmış fakat diğer bütün birimleri, atölyeleri sağlam olmasına karşın eğitimine devam etmesine izin verilmiyor. Yeşil alan ve deprem bahanesi ile boşaltılan okul,Yeşiltepe Hasan Akbudak MTAL okuluna taşınarak, atölyesiz, takımsız, tezgahsız, alet ve edevatsız sadece teorik olarak eğitime devam ettiriliyor. Büyük çoğunluğu düşük gelirli ailelerin çocukları olan öğrenciler, Yeşiltepenin uzak olması,okulun küçüklüğü ve uygulamalı eğitimin yapılamaması gibi sebeplerden dolayı öğrenci sayısı yarıya düşmüş ve her geçen gün azalmaya devam ediyor.
Hasan Akbudak MTAL okulunun küçük olmasından dolayı, okulun makine bölümü torna ve cnc tezgahları, metal bölümü tezgahları, mobilya ve dekorasyon bölümü tezgahları ,atölyeler ve diğer ekipmanlar eski sağlam yerlerinden taşınamadığı için de atıl kalmış ve çürümeye terk edilerek milli servet adeta yok olmaya terkedilmiş.
Malatya’nın merkezi konumunda olan, 1942 yılında eğitim öğretime başlamış, bazı binaları taş duvar olduğundan koruma altında olan Yukarı Sanat,adeta okul-müze görünümünde korunup yerleşke içerisinde bulunan mimariye ve yeşil alanlarına dokunulmadan korunması gereken, Malatya'nın hafızası niteliğinde ki bir kurumdur.Bu bölgenin park adı altında yok olup gitmesine seyirci kalmamak için ilimizin yetkililerini göreve davet ediliyor. Şehri kalkındıracak insanları yetiştiren bu tarihi okulun, mimari görünümü ,yeşil alanları ile bir parktan farksız olduğu biliniyor.
Yorum yazarak Sonsöz Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Sonsöz Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Sonsöz Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Sonsöz Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.
Şimdi oturum açın, her yorumda isim ve e.posta yazma zahmetinden kurtulun. Oturum açmak için bir hesabınız yoksa, oluşturmak için buraya tıklayın.
Yorum yazarak Sonsöz Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Sonsöz Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Sonsöz Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Sonsöz Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.
(15)Malatyali - Sacma sapapan isler .Kalifiye eleman yok,Suriyeliye muhtac bırakıldık.En cok ihtiyac duyuldugu anda terk edilen meslek liseleri...
Cihan - 1994-97 yılında elektrik bölümünde okudum yukarı sanatta hiç bir şeyi unutmuyorum bu güzide okulla alakalı resmen hababam okulu gibiydi.turkiyede böyle bir sanaat okulu yok hem makina hemde alan bakımından şimdi bu haberi duyunca üzüldüm ama yine de kapanackasa müze olarak faaliyet göstersin bu okulda bulunan makinalar la bir sanayi sitesi kurulur yazıktır günahtır.
Ramazan - Selefi vahabi mantigiyla cumhuriyetin izlerini silmek şehrin kimliğine dair ne varsa yok etmek. Amaç bu.Belediyede kadrolaşan ekibe bakin
Nazim İlhan - İşin içinde çok işler var kısacası bu eski bina yıkımları cumhuriyet in izlerini silmek bu gibi binalar müze olsun ama Malatya li ipsiz bağlı olduğu için hiç bir gelişme olmuyacak bence saygılar
Beydagili - Rant uğruna malatyamızı paylaşıp satan bu satılmış gözü duymazlar bunlara ses çıkarmayan koyunları Allah hakında gele
Aziz - Bence Malatya komple yok olması gereken bir şehir.
Ato'o - Şehir güzel ama insanının samimiyetine inanmıyorum . Esnaf tuttuğunu silkeleme peşinde, insanlarda sabır ve hoşgörü yok, büyük bir yüzde ile hükümet yanlısı insanlar, çok fazla yobaz insan var... Mesele şehrin yok olması değil zira yok oldu ama insanı hâlâ daha aynı
Xyz - Neden yok olmasi gereken bir şehir ? Şehir ne yaptı size bu kin nerden ?! Bu şehri mum ışığında arasaniz bulamazsiniz Malatyama kurban olun...
Fikret Topal - Şehrinizin en güzide okulunun yok edilmesi için emeği geçenlere yazıklar olsun…
Şahinbey - Yazıklar olsun. Kapatın kalifiye eleman yetiştiren okulları dış dünyaya muhtaç olmaya devam edin... Malatya Sanat Okulu mezunları kamu kurumlarında mühendisler kadar üretim yapıyorlar ve ülkemizin yüzünü güldürüyorlardi...
Beyazkedi - Bu okul hâlâ niye açık, asıl anlaşılması zor olan bu. Bu okulun yeri millet bahçesine dahildi, yıkılıp bahçeye dahil edilecekti, anısı var, tarihi eski diye diye yıktırmadılar. Bunu diyen insanlar bu okula bir gün yardım yaptılar mı acaba. Batı'da insanlar mezun oldukları okulları ara sıra ziyaret eder, okul ihtiyaçlarına yardımcı olmaya çalışır, kağıt, kalem, temizlik malzemeleri, kitap gibi yardımlar yapar, anılarına sahip çıkar.Buradan mezun olan veya yıkılmasın diyenler Bir Allah'ın günü okula gidip bir kitap bir kalem hediye etti mi, okulun ihtiyaçlarına yardımcı olmaya çalıştı mı, Hayır. Okulu yetkililerden önce sizler kaderine terk etmişsiniz zaten. Bu yaptığınız sahte anıcılıktır kusura bakmayın.
Zafer Daggulu - Gazi ilkokulu da kütüphane yapılacak miş.madem sağlam değil neden kütüphane yapılıyor.madem sağlam neden okul olarak kalmıyor.milli eğitim müdürü ne iş yapar sahip çık okulumuza saray mahallesi bitince çocuklar nereye gidecek
Bvg - Malatya tarihi siliniyor.bu bilerek yapılıyor.
Ahmet - Bu hale getirenler utansın
Depremzede - Bu okullara o kadar ihtiyaç varken, bir çok çocuğumuz boş boş sokaklarda gezerken bu güzelim okullarımıza sahip çıkmak bu kadar zor mu. Bu okullar milli servetimizdir. Üniversitelerden daha çok böyle okullara ihtiyaç var. Üniversitelerden çıkan çocuklar iş bulamiyor. Böyle okulları hayata geçirse yetkililer çocuklarımız genç yaşta eğitim alsa ülkeye millete hayırlı evlat olsa boşuna üniversite okumasa fena mı olur. Ne güzel böyle bir okul yapmış büyüklerimiz. Bu okulları yaşatmak bu kadar mı zor. Çocuklarımızın böyle okullara ihtiyacı var. Çocuklarımızı seviyor istek ülkemizi seviyor istek bu ülkeye ve çocuklarımıza sahip çıkmak istiyor istek böyle milli servetlerimizi korumak ve yaşatmak zorundayız. Kıymet bilmez isek, şimdi yapıldığı gibi çürümeye terk eder isek, Allah cezamızı verir. Gençlerimiz sokaklarda işsiz ve beceriksiz gelecekten umutsuz bir şekilde boş bos gezer. Güzelim okullarımız da böyle olduğu gibi yok olur gider. inşallah bir yetkili bu değerli haberi okur da güzelim okulu kurtarır.
İlhan - Bir zamanlar başarılı öğrencilerin sınavla alındığı okullardı.Türkiye'nin can damarları idi.Şu an usta,kalfa,çırak sıkıntısı çekiliyor.Acilen bu okulları ayağa kaldırmamız gerekiyor.
Yazılan yorumlardan Sonsöz Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz. Sitemizin Topluluk Kurallarına uymayan yorumlar yayınlanmaz. Yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Sonsöz Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Sonsöz Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.