Malatya’da kayısı ticareti ile uğraşan Mikail İcar, çiftçilere bahçelerinde erkenci kayısı da yetiştirmeleri önerisinde bulundu.
Kayısının başkenti Malatya’da sofralık kayısının hasadı 10 gün önce başladı. Sahil kesimlerinde başlayan hasat zamanla farklı bölgelerde de devam edecek.
Türkiye’de ve Malatya’da uzun süredir toptan yaş kayısı alım satımı yapan kayısı ticaretiyle uğraşan Mikail İcar,
“Malatya’nın kendi çeşitlerinde 10 gün kadar önce hasada başladık. Bu çeşitler hacıhaliloğlu ve kabaaşı. Fakat biz Mayıs ayının ortalarında bir bahçede erkenci kayısı hasadı yapmıştık. Erkenci kayısı çeşidini diğer kayısı üreticisine de tavsiye ediyorum.
Erkenci kayısıyı özellikle çoğaltırlarsa aynı şekilde ihracatçı zaten özellikle o erkenci kayısılar ihracata çok gidiyor. Erkenci kayısıyı her bahçe sahibi 40-50 kök ekerse ihracatçı erkenden buraya gelir. Hem tutumu hem de çiftçiye getirisi iyi oluyor.
Malatya’daki erkenci kayısının Mersin’de Mut’ta çıkan erkenci kayısılardan daha lezzetli olduğunu gördük. Ayrıca yemesi de kıyaslandığında çok güzel oluyor.” Diye konuştu.
BAYRAM’DA DA HASAT DEVAM ETTİ
Bahçelerde dalından kayısı alarak başta İstanbul olmak üzere diğer illerin halinde satışa sunduklarını belirten Mikail İcar,
“Bayram günü de bizim kayısı hasadımız devam etti. Şanlıurfa’dan gelen 200 kişilik ekibimiz farklı bahçelerde sofralık kayısıların hasadına devam ediyor. 9’uncu aya kadar hasat devam edecek. Yurt dışına da daha çok hacıhaliloğlu rağbet görüyor bu sıralar. Başta Almanya olmak üzere Avrupa’ya da kayısılar gidiyor.” Diye konuştu.
Yorum yazarak Sonsöz Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Sonsöz Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Sonsöz Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Sonsöz Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.
Şimdi oturum açın, her yorumda isim ve e.posta yazma zahmetinden kurtulun. Oturum açmak için bir hesabınız yoksa, oluşturmak için buraya tıklayın.
Yorum yazarak Sonsöz Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Sonsöz Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Sonsöz Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Sonsöz Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.
(8)İ.i̇mran Üstündağ. - Türkiye'de en erken yetişen kayısı Mut kayısısıdır. Çoğunlukla ihracata gider. İhracat fazlası yurt içinde tüketilir. Tadı az olan cinsler ve çok lezzetli olan cinsler vardır. Malatya kayısısı genellikle kurutmalık ve sofralıktır. Mevsimine göre lezzetlidir. Haziran 15 ten sonra olgunlaşır. Mut kayısısı Nisan başında olmaya başlar. Ülkemizde turfanda kayısı en çok Mut'ta üretilir. Malatya kayısısı Haziranda olduğu için lezzetli olabilir. İkiside ülke ekonomisine katkıda bulunuyor. Kavgaya gerek yok. Ürünlerimizi daha iyi değerlendirmek için işbirliği yapıp kayısıcılığı geliştirmeliyiz. Tüm kayısı üreticilerine bol kazançlar dilerim.
33 Mersinli - Erkenci kayısının anavatanı Mersin mut ilçesi dir.Bu yıl 15 Nisan da hasat başladı mut'ta.
Malatyalım44 - Kayısı ekilmez "dikilir"... Tarım haberi yapacaksanız önce Tarım terminolojisini öğrenin...
Talha - Bize geç açan ağaç lazım Şubat 15 de çiçek açıyor ağaç , soğuğa dayanıklı olsun 10 gün 1 ay geç olsun , ağaçların haşatı çıktı donup yanarak
Mutlu - Malatya ya erkenci kayisi dikmeyin.Evet Mersin Mut ilçesinde yetişen erkenci kayisi plansız programsızlik yüzünden zarar ediyor.Bizim devletimizin tarım politikası yok.Tarim Bakanlığı cks gibi evrak işleriyle uğraşır.Tarima yön vermek ve tarıma ilgi ureticiyi kalkindiracak bir programi yoktur.Birkac ciliz destekleme ile ortami kurtarmaya çalismaktadir.Pazarlama sorunu zaten başli başina ayri bir sorun.Evet erkenci kayisilarin lezzeti yok ister mutta ister Malatya da bizim yerli kayisilarimizin lezzeti hiçbir erkenci kayisida yok.Malatyalilar orijinal kayisilarinizdan vaz geçmeyin.O lezzet bu yeni çesitlerde yok maalesef.
Salih Kayısıcıoglu - Kral Malatya kayısı si dünyaya hükmederken Mersin kayisisii sadece çevre illere hükmeder
Kaysi Ağası... - Kimse kusura bakmasın en lezzetli kaysi mersin in MUT ilcesinde yetişir kalite lezzet aroması nin üstüne kaysi yoktur...
İ.i̇mran Üstündağ. - Kusura bakma Mut'ta muz olmaz. Muz Anamurda yetişir. Mut turfanda kayısı ve can eriği yetiştirir. Nisan ayında Malatya kayısısı bulamayız. Mecburen Mut kayısısı yenecek. Haziranda da Malatya kayısısı yeriz.
Cemal Kocabey - Yememiş olsam yutardım ama kusura bakma hacı. Mayıs ayında Malatya kayısısı diye satılan Mut kayısısının tadı yok. Ne zaman gerçek Malatya kayısısı piyasaya çıkıyor, o zaman tadını alıyoruz.
Gezgin - Sen muzunu yetiştirmeye bak kardeş, kayısı dünyaya nam salmış Malatya kayısısıdır.
KARAŞATIRLI Mahmut - Malatya ile kıyaslamayı ruyanda görmn mümkün değildir.
Has Malatyalı - Yok Canım akvaryumdaki balığın en güzel deniz benim içinde olduğum deniz demesi gibi bişey seninki?
Mersin kayısısının ottan farkı yok
Err - Hadi ordan
King - Mersin için Mut Dünya için 44 MALATYAAAA
Mehmet - Ya hacı kusura bakma da, yemesek yutturacaksın Mut'un kayısısı Malatya dan iyi diye
Yazılan yorumlardan Sonsöz Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz. Sitemizin Topluluk Kurallarına uymayan yorumlar yayınlanmaz. Yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Sonsöz Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Sonsöz Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.