Malatyalı Esnaf Zorda..!

Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri (ESKKK) Malatya Bölge Birliği Başkanı İsmet Bayram, deprem sonrası Malatya’da hizmet sunan esnafların yaşadığı zorlukları dile getirerek, acil çözüm çağrısında bulundu.

Abdulvahap  Kaygusuz
Abdulvahap Kaygusuz Tüm Haberleri

Başkan Bayram, Ankara'da gerçekleştirdikleri görüşmelerde, deprem bölgesindeki faiz oranlarının düşürülmesi için teklif sunduklarını belirtti.

"Faiz oranları yüzde 58’e çıktı. Bu oran yüzde 28 olmalıydı. Devlet, yüksek faiz oranlarının bir kısmını hazineden karşılıyordu. Deprem bölgesinde kredilerin o günkü şartlarla verilmesi gerektiğini teklif ettik. Ancak bazı eksikliklerimiz oldu," dedi.

Bazı esnafların aldıkları kredileri altın ve döviz almak veya banka faizine yatırmak gibi amaçlarla kullandığını ifade eden Başkan Bayram,

"Devletin bankasından yüzde 7.5’ten kredi alıp, yüzde 40-50 ile bankaya faizli yatıranlar var. Devletin parasıyla devleti zarara sokuyorlar. Bu durum herkes için geçerli olmasa da bakanlık bu durumu tespit ediyor," şeklinde konuştu.

Kredi Kullanımında Yeni Düzenlemeler

Bayram, esnafın aldığı krediyi artık doğrudan toptancıya ödemek zorunda kalacağını belirtti.

"Esnaf, satın aldığı malın faturasını getirip evraklarını hazırlayacak. Para toptancı veya üretici firmaya ödenecek. Böylece kayıt dışı ekonomi de kayıt altına alınmış olacak," dedi.

Depremzedelere Kredi Ödemelerinde Erteleme

Deprem sonrası kredilerin ödenmesinin ertelendiğini belirten Bayram,

"Devletimiz bize sahip çıkacak. Esnaf kalkınacak ki millet kalkınsın. Özellikle deprem bölgesinde bin 100 esnaf kredi kullandı. Bunların sadece 150-200’ünün işyeri var. Diğerlerinin işyerleri yıkıldı. İşyerleri yıkılanlar vergiden ve esnaflıktan düşüyor. Bankalar ise güncel faiz oranlarından ödeme yapılmasını istiyor, bu yükün altından kalkmak mümkün değil," dedi.

Bayram, yüzde 7.5 oranındaki kredi faizlerinin güncellenmesi durumunda yüzde 17’ye çıkacağını ve deprem nedeniyle iki dönemdir ertelenen kredilerin ödemelerinin önümüzdeki aydan itibaren başlayacağını ifade etti.

"250 bin lira kredi alan bir esnafın 10 bin lira fark ödemesi gerekiyor. Depremzede esnaf bunu nasıl ödeyecek? Devletimizden ve siyasi otoriteden beklentimiz, deprem bölgesini bu yükten muaf tutmalarıdır," diyerek sözlerini tamamladı.

23 May 2024 - 14:21 Malatya- Ekonomi

Muhabir  Abdulvahap Kaygusuz


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Sonsöz Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Sonsöz Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Sonsöz Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Sonsöz Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.