Ziraat Mühendisleri Odası Malatya Şube Başkanı, Ziraat Mühendisi Fevzi Çiçek konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi;
“Bu konunun iki ayağı var. Birincisi üretici ayağıdır. Burada yapmamız gereken konu özellikle içinde bulunduğumuz dönem tek yılık bitiklerde ekim dönemleri, toprak hazırlıklarının yapılması, birçok ürünlerimiz ekildi. Bunların ilk bakımlarının yapılmasıdır. Sebze üretiminde sebze fidelerinin tarlaya şaşırtılması, bahçe tesisleri, özellikle güzlük hububat ekimlerde 2. gübrelemenin yapılacağı bir dönemdeyiz. Şeker pancarı gibi endüstriyel bitkilerin ve yem bitkilerinin ekim dönemleri veya çıkış dönemleri. Dolayısıyla bu dönem en yoğun çalışmamız gereken bir dönemdeyiz. Çiftçilikte faaliyetlerin yoğun olduğu bir dönem. Ayrıca dikili tarım arazilerimiz de var. Özellikle meyve bahçelerimizde sonbahardan bu yana devam eden faaliyetlerin ilkbaharda da bakılması gereken, işte gübrelenmesi, zirai mücadele gibi faaliyetlerin en yoğun olduğu yaşandığı bir dönem.
BAZI HASTALIK VE ZARARLARIN, ÖZELLİKLE FUNGAL HASTALIKLARIN POPÜLASYONU ARTIYOR
Tabii içerisinde bulunduğumuz dönem ilkbahar yağışlarını yoğun aldığımız bir sürece girdik. Bu süreç içerisinde de aşırı yağışlar, ani yağışlar ve ortamın nemli gitmesinden dolayı bazı hastalık ve zararların, özellikle fungal hastalıkların popülasyonu artıyor. Bu da üründe hem verim kayıplarına, hem kalite kayıplarına sebebiyet verdiği için zirai mücadele çok çok önemsiyoruz. Bu dönemde yoğun anlamda bu işlemler devam ediyor. Biz buradan çiftçi ayağına bu anlamda önerimiz şudur. Özellikle bir ürün deseni oluştururken hangi bölgede neler yapılacağı, toprak yapıları, o bölgedeki o ürünü olan, üretimden sonraki pazarlama aşamasındaki üretime olan ihtiyaçları, o bölgeye adapte olmuş çeşitlerin seçimi, iklim faktörlerini de göz önünde bulunarak buna göre ürün deseni oluşturmaları çok çok önemlidir.
KURAKLIK RİSKİ GENEL OLARAK UZUN VADEDE SÖZ KONUSU
Bir başka faktör de biliyorsunuz son yıllarda özellikle küresel ısınmalara bağlı olarak yağış rejimlerinin değişmesi, değer miktarlarının değişmesinden dolayı bir kuraklık riski genel olarak uzun vadede söz konusu olduğu için su kaynaklarına erişim, su miktarları, doğru zamanda yeterli destek alınmalı ve buna göre ürün deseni oluşturmaları çok önemlidir. Bu dönem yağışların ve özellikle dolu yağışlarının olduğu bir dönem.
TOPRAK TAHLİLİ YAPTIRMADAN…
Şimdi biz besleme ve zirai mücadeleden bahsedersek beşeri beslenme yani insan beslenmesi neyse bitkilerin de benzer şekilde uygulamalara ihtiyacı var. Nasıl bir doktora gittiğimizde teşhis koymadan ya da tedavi yöntemi belirlemeden mutlak surette tahlil istiyor ise tahlil durumunu yorumladıktan sonra bir yol haritası belirliyorsa bitkisel üretimde de, hayvansal üretimde de aynı metottur. Dolayısıyla siz toprak tahlili yaptırmadan, bir gübreleme yapmış olmanız her zaman gereksiz bir maliyettir, gereksiz bir verimdir. Çünkü geleneksel duruma göre her bitkinin topraktan almış olduğu bitki, besin elementleri, çeşitleri farklı, oranları farklı, azalan bir miktar toprakta kalan miktar. Bu nedenle mutlak suretle gübreleme işlemi yapılmadan önce toprak tahlilleri yapılması gerekiyor.
2 TANE BÜYÜK TOPRAK TAHLİL LABORATUVARIMIZ VAR
Bu konuda bir Malatya şanslı. 2 tane büyük toprak tahlil laboratuvarımız var. Hatta büyükşehir belediyesi uhdesinde toprak tahlil laboratuvarı ücretsiz bu tahlilleri yapıyor. Çünkü yapacakları gereksiz bir maliyetin çok çok altında bir toprak tahlili yaptırarak daha doğru sonuçlar hem ekonomik anlamda girdi maliyetlerini düşürecekler. Hem de doğru bir uygulamayla daha yüksek verim almış olacaklar. Tarımsal üretimdeki bir ki diğer üretim dallarının hepsinde geçerli bir kavram vardır. En az maliyetle en yüksek verimi nasıl alırız metodudur. Bunun da yolu gübreleme esnasında bitki besleme esnasında toprak tahlillerini yaptırarak. Hatta Temmuz, Ağustos döneminde gerekirse yaprak tahlili yaptırarak bu şekilde bir uygulama planı yapılması gerekiyor. Bu yapmış oldukları tahlil sonuçlarında yine meslektaşlarınız, ziraat mühendisleri bizlere getirdikten sonra biz bunlara doğru reçeteleri yazıp, doğru uygulamaları yaptırma yönünde yardımcı oluyoruz. “
Yorum yazarak Sonsöz Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Sonsöz Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Sonsöz Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Sonsöz Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.
Şimdi oturum açın, her yorumda isim ve e.posta yazma zahmetinden kurtulun. Oturum açmak için bir hesabınız yoksa, oluşturmak için buraya tıklayın.
Yorum yazarak Sonsöz Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Sonsöz Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Sonsöz Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Sonsöz Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.