Malatya'da Konutlarda Yalıtım Kredisi Almak İçin Ne Yapılmalı?

Malatya'da deprem sonrasında en çok merak edilen konulardan biri de konutların yalıtımı oldu. Peki konut yalıtımında kredi imkanı var mı? İşte detaylar...

Furkan Burak Abacı
Furkan Burak Abacı Tüm Haberleri

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı tarafından konutlarda ısı yalıtım kampanyası başlatıldı.

Bu kampanya kapsamında, Isı yalıtımı olmayan konutların ısı yalıtımlarını yaptırmaları amacıyla daire başına 50 bin liraya kadar 60 ay vadeli ve 0,99 faiz/kar payı oranlı yalıtım kredisi; Ziraat Bankası, Vakıfbank, Halkbank ve Ziraat Katılım Bankası tarafından 29.06.2022 tarihi itibariyle kullandırılmaya başlanmıştır. Yalıtım kredisinin nasıl kullanılacağını açıklamak üzere hazırlanan kullanım kılavuzuna aşağıdaki bilgilerle erişim sağlanabilmektedir.

Konutlar İçin Düşük Faizli Isı Yalıtım Kredisi Kullanımı Prosedürü

1- Kat malikleri kurulu tarafından ısı yalıtımı yapılmasına dair karar alınır. Kat Mülkiyeti Kanuna göre, kat maliklerinden birinin isteği üzerine ısı yalıtımı kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğu ile verecekleri karar üzerine yapılır.

2- Kat malikleri kurulu tarafından alınan karar doğrultusunda apartman yönetimi tarafından ısı yalıtımı yapacak uygulayıcı firma belirlenir ve Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliğinin 5 inci maddesinin sekizinci fıkrası uyarınca mevcut binalarda gerçekleştirilecek ısı yalıtımı faaliyetinden önce uygulayıcı firma ile bina sahibi veya sahibi adına hareket etmeye yetkili kişi arasında asgari hüküm ve şartları Ek-1’de yer alan sözleşme düzenlenir. Ödemeye ilişkin hükümler bu sözleşmeye eklenebilir. Apartman yönetimi firmadan teminat ve/veya iş bitirme belgesi talep edebilir.

3- Kredi kullanmak isteyen konut sahipleri, kampanya kapsamındaki bankalara apartman yönetimi ve firma arasında imzalanan sözleşme ile apartman yönetimi tarafından hazırlanan onaylı kat malikleri listesini ibraz ederek başvuru yaparlar.

4- Banka tarafından gerekli kontroller yapılarak başvuru yapılan kredi miktarının %60’ı, krediye başvuran konut sahibinin veya apartman yönetiminin hesabına uygulayıcı firmaya ödenmek üzere bloke koyularak yatırılır. Kredi kullanmayan konut sahiplerinin paylarına düşen %60'lık kısım apartman yönetimi tarafından yükleniciye ödenir. İlk ödemeye esas %60 oranı sözleşmede değiştirilebilir ama bu oran %70’ten fazla olamaz, ayrıca bu orana karşılık gelen ödeme hakediş usulü ile taksitler halinde ödenebileceği gibi tek seferde de ödenebilir. Bu konuda sorumluluk apartman yönetimine aittir.

5- Uygulayıcı firma, işi proje, fen ve sanat kurallarına uygun olarak tamamlar ve uygulamanın tamamlanmasını müteakip ısı/sıcaklık görüntüleme cihazı ve ısıl geçirgenlik ölçüm cihazı ile belgelendirerek, yetkili kuruluş aracılığıyla binaya enerji kimlik belgesi düzenler.

6- Apartman yönetimi işi kontrol eder ve en az C sınıfı enerji kimlik belgesi düzenlenmesini müteakip kredi başvurusu yapılan bankaya bildirimde bulunur.

7- Banka en az C sınıfı EKB düzenlenip düzenlenmediğini ve doğruluğunu ÇŞİDB web servis hizmetini kullanarak ya da https://beptr.csb.gov.tr/bep-web/#/ web adresinden Ulusal Adres Veri Tabanı Numarası (UAVT) veya EKB Sertifika Numarası ile EKB’yi kontrol eder ve banka tarafından kalan %40'lık ödeme yükleniciye  veya yükleniciye ödenmek üzere apartman yönetimine yapılır. Kredi kullanmayan konut sahiplerinin paylarına düşen %40'lık kısım apartman yönetimi tarafından yükleniciye ödenir.

09 Nis 2024 - 13:36 Malatya- Gündem

Muhabir  Furkan Burak Abacı


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Sonsöz Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Sonsöz Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Sonsöz Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Sonsöz Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.