Malatya'da Kütüphane Haftası Kutlamaları Başladı

Bu yıl 25-29 Mart tarihleri arasında kutlanacak 60. Kütüphane Haftası etkinlikleri, Malatya 100.Yıl Halk Kütüphanesinde düzenlenen törenle başlatıldı. Vali Ersin Yazıcı’nın da katıldığı törende en çok kitap okuyan okuyucular da ödüllendirildi. Hafta Kutlamaları 29 Mart Akşamında kadar çeşitli etkinliklerle devam edecek.

Abdulvahap  Kaygusuz
Abdulvahap Kaygusuz Tüm Haberleri
Malatya'da Kütüphane Haftası Kutlamaları Başladı
Malatya'da Kütüphane Haftası Kutlamaları Başladı
Haber albümü için resme tıklayın

Her yıl ayrı bir tema ile kutlanan Kütüphane haftasının bu yılki Tema'sı “Dijital Geleceğin Anahtarı: Yapay Zekâ Temelli Akıllı Kütüphaneler” olarak belirlendi.  Hafta süresince çeşitli etkinlikler yapılacak. 6 Şubat depremi nedeniyle konteynerlerde kalan okuyuculara yönelik de etkinlikler düzenlenecek.


İl Halk Kütüphanesi Konferans salonunda düzenlenen açılış töreninde il konuşmayı Doç. Dr. Ali Arı yaptı. Arı, Kütüphanecilikte Teknoloji Kullanımı konulu konuşmasında, kütüphanelerin gelişen teknolojiyle birlikte kendisinin geliştirmesi gerektiğini söyledi.


Yapay Zeka Destekli Kütüphaneler Açılacak


İl Halk Kütüphanesi Müdürü Muzaffer Tekin ise konuşmasında, kütüphanelerin önemine değinerek;

“Kütüphanelerin bilgi kaynaklarını düzenlenmesi, korunması, erişime açılması ve geleceğe aktarılması yönünde önemli bir görevi vardır. Bu görev geçmişten günümüze kadar devam etmiştir. Eski zamanlarda kütüphaneler tıpkı günümüzde olduğu gibi, kitapların, el yazmalarının, haritaların ve diğer belgelerin korunmasından sorumluydu. Günümüzde teknolojinin ilerlemesiyle kütüphaneler daha işlevsel hale gelmiştir. Gelişen teknoloji sayesinden kütüphanelerin daha verimli halde kullanılması için bir araç olarak ortaya çıktı. Gelecekte kütüphanelerde yapay zeka kullanım alanları bilgi ihtiyacının hızlı ve güvenli bir şekilde gidermek, kütüphane kaynaklarını tanıtmak ve kaynak arama süresini hızlandırmak olacaktır. Cumhuriyetimizin 100. Yılında 100 kütüphane açma hedefine ulaşan Bakanlığımız, 2024 yılında yapay zeka destekli 100 akıllı kütüphane açma gayretindedir. Sesli Kitap, e-kitap ve akıllı otomasyon sistemli olarak hizmete açılacak olan ilim yuvaları hem kitapseverlere hem de akademi dünyasına yeni bir soluk getirecektir ”ifadelerini kullandı.


Bilgi Güçtür, Bu Bilgiyi Ele Geçirmemiz Lazım

Malatya Valisi Ersin Yazıcı, konuşmasına kütüphanecilerin 67. Kütüphane haftasını kutlayarak başladı. Vali Yazıcı, konuşmasında özetle şunları söyledi:

“Bilginin, Kitap okumanın en büyük güç olduğunu biliyoruz. İster bunu biz yapay zekâ olarak kullanalım. İster yurt dışından teknolojinin bütün imkânlarını kullanalım ya da kullanmayalım. Bir kâğıt parçasından alalım, ya da işte bir robottan, ya da bu işlerle ilgili görevlendirilmiş birilerinden veya teknolojik ürünler alalım. Ama sonuç itibariyle bir tane gerçek var. Bilgi güçtür. Bilgiye bir şekilde ulaşmamız lazım. Ele geçirmeniz lazım. Bilgiyi ele geçirdiğinizde güçlü olan, hakim olan, yönetecek olan, orada öne çıkacak olan sizsiniz. Bu bilgiyi nasıl elde edersiniz? Tabii ki günün koşullarına göre mutlaka elde etmek lazım. Bilgiyi elde ederken eğer Google'a girip ara bulabilir işte çeşit arama motorlarına girip 2 dakikada bilgiye ulaştığınızı düşünüyorsanız kusura bakmayın sevgili gençler. Bu bilgiye o kadar hızlı ulaşınca, bu bilgi bana göre bilgi de değil. Bana göre çok kısa sürede ulaşıyorsunuz ya, hemen orada bir iki dakika içinde okuyorsunuz. Öğrenmiş oluyorsunuz. 10 gün sonra o bilgiyi test etmeye kalkın. Hiçbir şey yok. Çünkü biz insanız, Bilgisayar değiliz. Öyle bilgiyi orada okudum beş satır. Tak, Öyle olmuyor. Nasıl oluyor? Nasıl olması gerekiyor? Bu kadar basit değil. Hepimiz kullanıyoruz, ben de kullanıyorum. Merak ettiğim bir şey olduğunda hemen Google’ye yazıyorsun, söylüyor. Yalan doğru bilmiyoruz da. Doğru olduğunu kabul ediyoruz. Eğer oradaki bilgilerin hepsini doğru olup olmadığını da bilmiyoruz arkadaşlar.”

Bilgi Güç’tür

Vali Yazıcı, konuşmasının devamında ise;

“Ama ben şunu biliyorum. Bilgi güç. Hepimiz biliyoruz. Bilgiye ulaşmanın yolları teknolojiyle birlikte değişmiş olabilir. Bu mekânda bizim de çocukluğumuzda geldiğimiz, o tozlu, raflardan alıp çok zaman harcayıp ulaştığımız öğretmenlere de kızdığımız işte bizi bu kadar yoruyorlar diye. Bu mekânlar değişti, modernleşti, çağı yakalıyoruz, yakalamak zorundayız. Büyük Türk milleti, büyük Türk devlet dünyada hak ettiği yere Şampiyonlar Ligi'ne geldi, geliyor, yaklaştı. Allah'ın izniyle de orada olacağız. Çünkü bizim sayemizde dünyaya adalet gelmiştir. Atalarımız sayesinde aynı günleri tekrar yakalayacağız. Ama bunu yakalayabilmek için çağı yakalamak lazım. Hem bilgiyi yakalamak lazım. Bu arada kütüphanede bulunuyoruz. Kütüphaneler bilgi kaynaklarımız, kitaplarımızın yoğun olarak bulunduğu ve bilgiye ulaştığımız her çeşit bilgiye ulaştığımız kaynaklarımızı her kâğıtlar marifetiyle, kitaplar marifetiyle hem de şimdi teknolojik ürünleri kullanarak ulaştığımız mekânlar. Kültür ve Turizm Bakanlığımız çağa uygun olarak yeniden yapılandırıyor. Ama kütüphanede yer yok. Dolayısıyla Kitabın yeri apayrı. İster tabletten okuyun, ister bilgisayarınızdan okuyun, ama mutlaka okuyun. Mutlaka o kâğıttan dünyaları keşfetmeniz lazım. Onun zevkini, hazzını yakaladığınız an, ister bizzat tozu sayfaları çevirerek yapın. İsterse bazı yaşlıların ifadesiyle şöyle göz kaydırarak yapın. Teyze diyor ki Vali Bey diyor bir aydır aklı telefonum olsa diyor aslında sorunla daha rahat görüşeceğim diyor. Hangisini kullanırsanız .
Ama mutlaka kitap okuyan bir toplum olma mecburiyetimiz var. Neden var? Birleşmiş Milletler yaklaşık 10 yıl önce iki yüz civarında ülkede okuma oranlarıyla ilgili bir araştırma yapmış. En çok kitap okuyan toplum O araştırmaya göre bir Japon yılda 25 kitap okuyor. Şimdi biz niye az kitap okuyoruz dediğimizde en temel mazeretimiz şu olarak söyleyin. Efendim işte bu telefonlar, tabletler çıktı. O yüzden biz az okuyormuşuz, deniyor. Büyükler, küçükler, gençler, çocuklar hepimiz böyle ilk bahanelerden bir tanesi. Bunlar işin ilginç tarafı. En çok bu elektronik aletleri kullanan millet hangisi? Japonlar. En çok kitap okuyanlar da Japonlar. 2.sırada Finliler geliyor. Yılda 17 kitap okuyor o 200 ülke içerisinde Türkiye kaçıncı sırada acaba? Bilen var mı? Ya da bir Türk yılda kaç kitap okuyor bilen var mı? O araştırmaya göre 6 Türk yılda bir kitap okuyor. Ve 86. sıradayız İddia ediyorum. O bizden önceki 85 ülkeden birkaç tanesi için söylüyorum bunu. Vallahi de billahi de eğer dünya coğrafyasında çok özel ilginiz yoksa o ülkelerin nerede olduğunu hangi kıtada olduğunu bile bilmiyorsunuz. Bilemiyorsunuz. Birkaç tane hepsi için söylemiyorum. Sevgili gençler bu ayıptan bizi kurtarın. Bu yakışıksız. Büyük k Türk milletine bu yakışmıyor. Dininin ilk emri olan, oku olan bir topluma bu hiç yakışmıyor. Bu ayıbı gidermek için ister tozlu, kâğıtları, yaprakları, sayfaları çevirerek yapın. İster tabletlerinizi kullanın. İster bilgisayarlarınızı kullanın ama mutlaka mutlaka Türk milletini bu sıralamadan kurtarın. Dünyanın Şampiyonlar Ligi'nde olacak bir ülkenin evlatları, insanları, okumayan ya da ceza çok az okuyan değerlerine göre bir pozisyonda olduğunda o Şampiyonlar Ligi'nde kalamazsınız. Çıksanız da orada olamazsınız. Okumayan bir toplumun oralarda olması mümkün değil. Bu eksiklikler, bu ayıbımızdan hep birlikte kurtulalım” şeklinde sürdürdü.

25 Mar 2024 - 13:43 Malatya- Gündem

Muhabir  Abdulvahap Kaygusuz


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Sonsöz Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Sonsöz Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Sonsöz Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Sonsöz Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.