Kuzu Kulağı Nedir? Kuzu Kulağının Faydaları Nelerdir?

Kuzu kulağı; Avrupa, Orta Asya, Orta Doğu ve Türkiye gibi bölgelerde yetişen otsu bir bitki olarak bilinir. Özellikle Avrupa ve Fransız mutfağında karşımıza çıkan kuzu kulağı, yemek ve salatalara kattığı ekşi tadıyla tercih edilir. Doyurucu ve besleyici özellikleriyle sağlık açısından birçok potansiyel fayda sunar. Form olarak salatalara eklendiği taze ot ve çay formunda karşımıza çıkar.

Kuzu kulağı; Avrupa, Orta Asya, Orta Doğu ve Türkiye gibi bölgelerde yetişen otsu bir bitki olarak bilinir. Özellikle Avrupa ve Fransız mutfağında karşımıza çıkan kuzu kulağı, yemek ve salatalara kattığı ekşi tadıyla tercih edilir. Doyurucu ve besleyici özellikleriyle sağlık açısından birçok potansiyel fayda sunar. Form olarak salatalara eklendiği taze ot ve çay formunda karşımıza çıkar.

Memorial Sağlık Grubu hekimlerinin derlediği bilgiye göre; Latince adıyla rumex acetosella olarak bilinen, kuzu dili olarak da adlandırılan kuzu kulağı, kuzukulağıgiller (polygonaceae) ailesine mensup, 25 cm'e kadar uzayabilen, kırmızı gövdeye ve limon benzeri ekşimsi bir tada sahip, ılıman iklimlerde yetişip çiğ olarak da yenebilen çok yıllık otsu bitkidir.

Yıkandıktan sonra çiğ olarak da yenilebilen kuzu kulağı sindirimi teşvik etmesi, iltihaplanmayı azaltması ve ağızda meydana gelen ülserlerin tedavisinde faydalı olması ile bilinir.

Kuzu Kulağı Besin Değeri

Çok besleyici ve doyurucu bir bitki olan kuzu kulağı otu düşük kalorili olmasının yanı sıra yüksek lif ve içerdiği C vitamini ile ön plana çıkar. Kuzu kulağının besin değeri ise şöyledir:

Kalori: 29

Protein: 2.5 gr

Yağ: 1 gr

Karbonhidrat: 4 gr

Lif: 4 gr

C vitamini: Günlük değerin %71’i

Kuzu Kulağı Çeşitleri Nelerdir?

Yemek ve salatalardaki kullanımının yanı sıra tıbbi olarak da faydalar sunan kuzu kulağının farklı çeşitleri de mevcuttur. Bunlar şöyle sıralanabilir:

Koyun kuzu kulağı

Labada

Geniş yapraklı kuzu kulağı

Kırmızı damarlı kuzu kulağı

Tahta kuzu kulağı

Fransız kuzu kulağı

Kuzu Kulağının Faydaları Nelerdir? Ne İşe Yarar?

Kalp hastalığı, kanser ve tip-2 diyabet önlemeye yardımcı olan antioksidanlar içeren, demir ve fosfor yanı sıra A, B ve bağışıklık sistemi için önemli bir rol oynayan C vitamini yönünden zengin olan kuzu kulağının faydaları şunlardır:

Kuzukulağı yüksek lif özelliği ile bağırsakların daha sağlıklı çalışmasını destekler

Tokluk hissini arttırıp, kilo vermeye yardım eder

Kan şekerini düşürür.

Ateş düşürücü etkiye sahiptir

Kansızlık sorununu gidermeye yardımcıdır

Kemik sağlığını güçlendirici magnezyum içerir.

Alzheimer hastalığının tedavisinde kullanılabilir.

Yüksek tansiyonu önleyebilir.

Belirli kanser hücrelerin büyümesini ve yayılmasının engelleyebilir.

Kalp sağlığını destekleyici özelliği bulunur.

Bronşit etkilerini azaltır.

Kuzu kulağı içerisindeki A vitamini sayesinde göz sağlığını destekleyici rol oynar.

Kronik hastalıklara karşı korur.

Kuzu Kulağı Nasıl Tüketilir?

Aktarlar ve çeşitli mağazalardan edinebileceğiniz kuzu kulağı otunu hem taze hem de kurutulmuş olarak kullanabilirsiniz. Birçok hastalığın tedavisi için doğal bir çözüm olarak kabul edilen kuzu kulağını çay formunda tüketmek de söz konusudur.

Kuzu Kulağı Yan Etkileri Var mı?

Kuzu kulağı, sağladığı faydaların yanı sıra dozun ve kullanımının durumuna bağlı olarak çeşitli alerjik reaksiyonlar ve semptomlar ortaya çıkarabilir. Kronik bir hastalığınız varsa ve düzenli ilaç kullanan bir insansanız kuzu kulağı tüketimi konusunda dikkatli olmanız gerekir. Kuzu kulağı otu tüketimi sonrası aşağıdaki belirtilerle karşılaşmanız mümkündür:

Kusma yaşanabilir.

Göz yaşarması meydana gelebilir.

Böbrek taşı oluşumunu artırabilir.

Karaciğer ve mideye zarar verebilir.

Mide bulantısı olabilir.

Kanın pıhtılaşması yavaşlayabilir. Kanamalara neden olabileceğinden planlanmış bir ameliyatınız söz konusuysa 2 hafta öncesinden kuzu kulağı kullanımını bırakmanız tavsiye edilir.

Kuzu Kulağı Kimler Kullanmamalıdır?

Bazı sağlık faydalarının yanı sıra olumsuz reaksiyonlar da ortaya çıkarabilen kuzu kulağını kimlerin kullanıp kullanamayacağı konusu da önemlidir. Mide bulantısından kusmaya, karaciğer sağlığından böbrek taşı oluşumuna karşı bazı hassasiyetlerin söz konusu olduğu kuzu kulağını çocukların, hamilelerin ve emziren annelerin kullanımı önerilmez.

Kuzu Kulağı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Kuzu kulağı çiğ yenir mi?

Kuzu kulağı otu, çiğ olarak tüketilebilir. Çiğ olarak kullanıldığında kan şekerini düşürme özelliğiyle de bilinir.

Kuzu kulağı kilo verdirir mi?

Tokluk hissini artırıcı özelliği bulunan kuzu kulağı, kilo verme sürecinize yardımcı olabilir ancak tek başına kilo verdirmez.

Kuzu kulağı pişer mi?

Kuzu kulağı genelde yemek ve salatalara tatlandırıcı etkisi göz önüne alınarak eklenir. Bunların dışında ıspanak şeklinde pişirildiği durumları da vardır.

Kuzu kulağı fazla yenirse ne olur?

Kuzu kulağının aşırı doz kullanımı böbrek ve mideye zarar verebilir. Doktor kullanımında tüketilmesi tavsiye edilir.

Kaynak: HABER MERKEZİ

26 Şub 2024 - 23:05 - Sağlık


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Sonsöz Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Sonsöz Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Sonsöz Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Sonsöz Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.