Kayısı Üreticileri Dikkat, Mutlaka Bunu Yapın!

Kayısıda ve diğer meyvelerde birçok hastalıktan koruyucu olarak bilinen bordo bulamacı ağaçlar için hayati önem taşıyor.

Betül Sevim
Betül Sevim Tüm Haberleri
Kayısı Üreticileri Dikkat, Mutlaka Bunu Yapın!
Kayısı Üreticileri Dikkat, Mutlaka Bunu Yapın!
Haber albümü için resme tıklayın

Meyveciliğin en büyük şehirlerden biri olan Malatya’da başta kayısı, elma, kiraz ve üzüm olmak üzere birçok meyve üretiliyor. Şehir genelinde binlerce ailenin geçim kaynağı ve ek gelir kaynaklarından biri hiç şüphesiz kayısı oluyor.

Milyonlarca kayısı ağacı varlığına sahip Malatya’da meyve ağaçlarında birçok hastalık için önlem almak gerekiyor. Özellikle bazı bakteriyel ve mantari hastalık için uzmanlar tarafından evde hazırlanan bordo bulamacı öneriliyor.

BORDO BULAMACI HANGİ HASTALIKLARA İYİ GELİYOR?

Birçok meyve türünde kullanılabilen bordo bulamacı hastalık olmasa bile oluşabilecek fungal ve bakteriyel hastalıkların önüne geçmek amacıyla uygulanması tavsiye ediliyor. Bordo bulamacı ağaçlar uykuya geçtiği dönemde ve uyanma gerçekleşmeden uygulanması gerekiyor.

Kayısı hastalıklarında görülen dal kanseri, bakteriyel zamklanmaya karşı uygulandığı gibi, monilya ve yaprak delen (çil) hastalıklarına karşı koruyuculuk sağlıyor. Ayrıca birçok uzmana göre kayısı çiçeklenmeyi birkaç gün ötelediği de düşünülüyor.

BORDO BULAMACI NASIL HAZIRLANIR?

Bulamaç hazırlanırken yüzde 1’li yüzde 2’lik veya yüzde 3’lük olarak bulamaç hazırlanabiliyor. Sonbahardaki uygulama yaprak dökümünden hemen sonra uygulanmalıdır. Zamklanma olan bahçelerde yüksek dozlar tercih edilirken ilk bahardaki uygulamalarda daha düşük dozlar tercih edilebiliyor. İlk bahar döneminde kayısıdaki tomurcuk kabarma dönemi olmasına dikkat edilmeli.

Bordo bulamacını hazırlarken dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan birisi hazırlama sırasında metal kap kullanılmaması gerekiyor.

1 tonluk uygulama için yüzde 2’lik bulamaç için 20 kg göztaşı 10 kg sönmemiş kireç farklı kaplarda karıştırılır. Daha sonra eritilen göztaşı kireçli suyun üzerine karıştırılarak dökülür. Bu sırada tahta sopa ile karıştırılır.

PASSIZ ÇİVİ İLE KONTROL EDİLMELİ

Hazırlanan bordo bulamacı süt mavisi bir renkte olmalıdır. Arzu edilen kalitede olup olmadığı kırmızı turnusol kağıdı veya passız çivi 4-5 dakika bordo bulamacı içinde tutularak anlaşılır. Kırmızı turnusol kâğıdı mavi renge dönerse veya çivi olduğu gibi çıkarsa Bordo Bulamacı iyi bir şekilde hazırlanmış demektir. Çivi kızıl renk alırsa bir miktar daha kireç söndürülerek ilave edilmelidir. Hazırlanan bordo bulamacı bekletilmeden ağacın tüm yüzeylerini kaplayacak şekilde uygulanmalıdır.

24 Şub 2024 - 19:52 Malatya- Genel

Muhabir  Betül Sevim


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Sonsöz Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Sonsöz Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Sonsöz Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Sonsöz Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.