Türk Dünyası İş Konseyi’nden Yerli Ve Milli Haberleşme Cihazı İçin Büyük Adım

TOGG’dan sonra en önemli yerli ve milli proje olan haberleşme cihazının hayata geçirilmesi  için start verildi.

Türk Dünyası İş Konseyi Başkanı Aydın Erkoç ve beraberindeki heyet, Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan’ı ziyaret ederek, Konsey olarak üretecekleri stratejik öneme sahip yerli ve milli haberleşme cihazı hakkında bilgi verdi.

Türk Dünyası Parlamenterler Vakfı (TDPV) İş Konseyi Başkanı Aydın Erkoç, Başkanvekili Niyazi Berktaş ve Yönetim Kurulu üyelerinden Erkan Erdem, Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan’ı makamında ziyaret etti. Ziyarette, Konsey olarak yürütülen çalışmalar istişare edilirken, TOGG’dan sonra en önemli yerli ve milli proje olan stratejik öneme sahip, haberleşme cihazının üretilmesi için start verildi.

Toplantıda, Türkiye’nin dünya arenasındaki ekonomik gücünü arttırmayı, Türk dünyası ülkeleri başta olmak üzere tüm dünya ülkeleri ile ekonomik işbirliğini ve dış ticaret hacmini geliştirmeyi görev bildiklerini ve bu yolda milli güvenliği öncelediklerini ifade eden Aydın Erkoç, Konsey olarak projelendirdikleri yerli ve milli haberleşme cihazı hakkında Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Sayan’a bilgiler verdi.

Dünyada savaşların artık teknolojiler üzerinden gerçekleştiğini, bu sebeple teknolojilerin de millileştirilmesinin stratejik öneme sahip olduğunu ifade eden Erkoç, bu doğrultuda yola çıktıklarını, söz konusu cihazı geliştirmeye başladıklarını belirterek şöyle konuştu:

“Teknolojinin büyük bir hızla değiştiği dünyada 5G, 6G ile beraber uydu işinin nereye evirileceğini kestirebilmek çok kolay değil. Gelişen teknolojinin getirileri olduğu gibi özellikle milli güvenlik konusunda ne gibi tehditler oluşturacağı da belli değil. 60 ülkede faaliyet gösterdiği belirtilen Starlink uydularına baktığımızda bu ülkelerin çoğunun Afrika ülkeleri olduğunu görüyoruz. Gelişmiş ülkeler, kendi milli çıkarlarını önceleyen ülkeler, bu tür yapılara mesafeli yaklaşıyor. Siber güvenliğin önemini ilk sıraya koyuyor. Yakın zamanda Rusya Ukrayna savaşında da starlink uydularının rolünü tüm dünya ile birlikte izledik.
Öncelikle dünyada jeopolitik riskler söz konusu olduğunda starlink uyduları bölgedeki uyduları hizmete açıp kapatabiliyor, ihtiyaç olan yerlerde hizmet sağlayıcıları kapatabiliyor. Bu konu, milli güvenliğimiz için stratejik öneme sahip… Biz Türkiye olarak, ortaya çıkabilecek risk ve tehditleri bertaraf edebilecek bilgi birikimi, insan kaynağı ve teknolojiye sahibiz. Ülkemizin dünya arenasında üst sıralarda yer alması için çalışırken milli güvenliğimizi de koruyacak tedbirleri almak gerektiği bilinciyle bu projeye başladık. Yerli ve milli aracımız TOGG’dan sonra böyle bir projeyi hayata geçirmenin ülkemiz için önemli bir adım olduğunu düşünüyor ve bununla gurur duyuyoruz.”

Bu doğrultuda çalışmalara hız verdiklerini ifade eden Erkoç,

“Kendi uydularımızı kullanmamız gerek. Uydu haberleşme sisteminin başkalarına bırakılmasını tehlikeli buluyoruz. Projemize dost ve kardeş ülkeleri de dahil edebiliriz. Düşük yörünge hizmet sunumunu hep beraber yapabiliriz. Bu uzak ve yapılamayacak bir teknoloji değil. Aynı TOGG’da başardığımız gibi bunu da başaracağız” dedi.

Bakan Yardımcısı Sayan ise, Bakanlık olarak çalışmaları desteklediklerini belirtti. Sayan, en yakın zamanda konseyi ziyaret edeceğini söyleyerek milli bir mesele olan bu çalışmaları yakından takip edeceklerini ifade etti. 

Kaynak: HABER MERKEZİ

22 Şub 2024 - 16:37 Malatya- Bilim & Teknoloji


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Sonsöz Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Sonsöz Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Sonsöz Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Sonsöz Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.