Mustafa Kemal Atatürk'ün Malatya'ya Gelişinin 93. Yılı Kutlandı

Atatürk’ün Malatya’ya Gelişinin 93. Yılı yıldönümü nedeniyle çeşitli etkinlikler düzenlendi.

Abdulvahap  Kaygusuz
Abdulvahap Kaygusuz Tüm Haberleri
Mustafa Kemal Atatürk'ün Malatya'ya Gelişinin 93. Yılı Kutlandı
Mustafa Kemal Atatürk'ün Malatya'ya Gelişinin 93. Yılı Kutlandı
Haber albümü için resme tıklayın

Program Atatürk anıtına çelenk sunumuyla başladı. Saygı Duruşu ve İstiklal marşının okunması, Vali Ersin Yazıcının Anıt Şeref Defterini yazmasının ardından, İl Halk Kütüphanesi Konferans salonunda devam etti.

Malatya Valisi Ersin Yazıcı, Programın açılışında, Malatyalılara şu ifadelerle seslendi;

“Saygıdeğer Malatyalılar Atatürk'ün 93 yıl önce Malatya'yı ziyaretlerine vesile olan demiryolu ağının Malatya’ya ulaştırılması olmuştur. 13 Şubat 1931 tarihinde Malatya'nın kadirşinas insanı hem Atatürk'ü ağırlamış hem de demiryoluyla ilk kez tanışmıştır.”

13 Şubat Tarihi Malatya İçin Önemli Bir Gündür

Vali Yazıcı, Anıt defterine yazdığı yazıda da şu ifadeleri kullandı;

“Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün kazanmış olduğu zaferlerin önemini, nice cansiperane mücadeleler neticesinde kurulan Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin inkişafı adına yapılan inkılâpları, Vatan ve Millete vakfedilmiş bir ömrün en zarif tezahürlerini Aziz Atatürk'ün Anadolu’nun çok büyük bir bölümünü kapsayan yurt gezileri çerçevesinde değerlendirmek gerekir. Demiryolu ağına son derece kıymet veren Atatürk, demiryollarının memleket için toptan ve tüfekten daha mühim bir unsur olduğunu vurgulamış, " Türk Milleti'nin servet, refah, medeniyet yollarında yürümesi ve Türkiye’de iktisat hayatının yüksek inkişafları bu demir yollarda olacaktır" ifadesinde bulunmuştur. Gazi Mustafa Kemal Atatürk bu ziyareti kapsamında, bugün Atatürk Evi Müzesi olarak varlığını idame ettiren dönemin Türk Ocağı binasında halk temsilcilerini kabul etmiş, onlarla Malatya’nın üretim, ihracat ve genel iktisadi faaliyetleri hakkında istişarede bulunmuş, ilin eğitimine ve Millet Mekteplerine dair Vali ve Milli Eğitim Müdüründen bilgiler almıştır. 13 Şubat akşamını Malatya’da geçiren Gazi, ertesi gün yine trenle Malatya’dan ayrılmıştır. 13 Şubat tarihi bu sebeple Malatya için bu kadar anlamlı ve önemli bir gündür.”

Önemli ve Feyizli Şehir

Vali, Yazıcı, yazının devamında devamında ise; “6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerde 11 ilimizle birlikte Malatya’mızda büyük bir yıkıma uğramış, Atamızın

"Önemli ve Feyizli Şehir’’ diye tanımladığı Malatya’mızı tekrar ayağa kaldırmak, depremin yaralarını sarmak için Devletimizin tüm kurumlarıyla birlikte, Türkiye Yüzyılına yakışır bir şekilde imar ve ihya etmek için var gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz. Bizde Atatürk’ün “Millete efendilik etmek yoktur, Hizmet etmek vardır, bu millete hizmet eden onun efendisi olur” düsturu ile hızla çalışıyoruz. İnsanımızı yüceltmek, adaleti sağlamak, mutlu ve huzurlu kılmak için var gücümüzle gayret ediyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü saygı, minnet ve şükran duygularımla yâd ediyor, O'na ve Kahraman Silah Arkadaşlarına, geçmişten günümüze bedenini ve ruhunu bu kutlu topraklara ve aziz Milletimize adayan aziz Şehitlerimize ve ebediyete intikal eden Şanlı Gazilerimize Yüce Allah'tan rahmet diliyor, Malatyalı Vatandaşlarımıza en içten sevgilerimi, saygılarımı sunuyorum” ifadelerine yer verdi.

İl Halk Kütüphanesi Konferans salonunda devam eden anma programında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan ise, konuşmasında şunları söyledi.

"Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün şehrimize gelişinin 93. Yılı münasebetiyle düzenlenen bu programın Malatya’mıza hayırlı olmasını diliyorum. Bu Cumhuriyet bu coğrafyada kolay kurulmadı. Çok ağır ve zor şartlarda kurulan bir Cumhuriyet. Ona minnet ve şükran hisleriyle dopdolu olduğumuzu burada ifade etmek istiyorum. Zaman zaman Atatürk ve Cumhuriyetin değerleri istismar amacı olmuştur. Dinin istismar olduğu gibi. Oysa bazı değerlerle ilgili değerlendirme yaparken, bazı değerler kendi sosyolojisi içinde yapılması gerekir. Bizim çocukluğumuzda da bazı ortamlarda Gazi Mustafa Kemal Atatürk İle ilgili çok olumsuz ifadeler olurdu” diyerek yaşantısından örnekler verdi.

Gürkan konuşmasına, tarihten örnekler vererek şu şekilde devam etti;

“ Atatürk’ü iyi okumak, anlamak ve genç nesile de iyi anlatmak gerekiyor.”

Yapılan konuşmalardan sonra, Öğrenciler tarafından okunan şiirlerin ardından program sona erdi.

İl Halk Kütüphanesi Konferans salonunda düzenlenen anma Programına, Malatya Valisi Ersin Yazıcı, Tümgeneral Tuncay Altuğ, Kurmay Başkanı, Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Cumhuriyet Başsavcısı Ömer Mete, Askeri ve Mülki Erkan, Kurum, Kuruluş, STK temsilcileri, Öğrenciler ve Vatandaşlar katıldı.

13 Şub 2024 - 12:49 Malatya- Gündem

Muhabir  Abdulvahap Kaygusuz


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Sonsöz Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Sonsöz Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Sonsöz Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Sonsöz Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.