Bu Helva Sadece Kış Mevsiminde Yapılıyor

Erzincan’da özellikle kış mevsiminde köy odaları ve köy konaklarında pişirilen yöreye özgü tel helvası geleneği bugün hala yaşatılıyor.

Bu Helva Sadece Kış Mevsiminde Yapılıyor
Haber albümü için resme tıklayın

Şeker, su, irmik ve limon kullanılarak hazırlanan ve kar yüzeyine bırakılıp soğutulan tel helva, yörede kış aylarının vazgeçilmez tatlıları arasında yer alıyor. Kentte, ‘pişmaniyenin atası’ olarak da bilinen tel helvası, köy odaları ve köy konaklarında yapılıyor.

Karın yağmasıyla yapılan, düşük maliyetiyle tercih edilen tel helva, irmik, şeker, su ve limon suyundan yapılıyor. Erzincan’ın Otlukbeli, Çayırlı ve Tercan ilçelerine bağlı köylerde, köylü sakinleri bir araya gelerek hazırladıkları tel helvayı önce miyane olarak adlandırılan macun kıvamına getiriyor. Ardından hava sıcaklığının sıfırın altında eksi 10 dereye kadar düştüğü anda kar üzerine bırakılıyor. 5 veya 10 dakika soğutulduktan sonra ikinci kez yoğruluyor.

Karın üzerinde lezzetini aldığı düşünülen tel helva, soğuk kış gecelerin vazgeçilmez tatlıları arasında gösteriliyor.

Yörede tel helva geleneği yıllardır yaşattıklarını söyleyen Hasan Atınç, müdavimlerinin de olduğu helvanın, birliktelik ve samimiyeti simgelediğini söyledi.

02 Şub 2024 - 13:53 Erzincan- Genel


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Sonsöz Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Sonsöz Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Sonsöz Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Sonsöz Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.