Malatya- Ankara karayolu üzerinde yer alan geçici adliye kompleksi içerisinde toplanan Avukatlar adına Barolar Birliği Başkanı Av Erin Sağkan;
“Depremin yaşandığı tarihten bu güne kadar şehrimizde yaşamakta olduğumuz Adliye binası sorununun kalıcı bir çözüme kavuşturulamaması, Mesleğimizi çürük binalarda, konteynırlarda yapmak zorunda kalmamız nedeniyle haklı taleplerimizi ilgililere haykırmak için buradayız” dedi.
Baro Başkanı Av Onur Demez ise konuşmasında, Deprem sonrası yaşanan sıkıntılara dikkat çekerek şöyle konuştu.
“Bilindiği gibi 6 Şubat depreminde Adliye binamızın yıkılmasından sonra, Avukatların, yargı mensuplarının, adliye personellerinin ve en önemlisi vatandaşların hali hiç düşünülmeden Adliye binalarına ilişkin özensiz kararlar alınmıştır. Yeni Adliye Binasının temeli hala atılmamış ve binanın 2 yıl gibi bir sürede tamamlanması öngörülmektedir. Adalete erişim hakkını fiili olarak kısıtlayan adil yargılanma ve adalet anlayışına ket vuran bu kararlarla birlikte yargısal işlemlerimiz ilimizde 7 farklı ek binalarda yürütülmektedir. Gelinen aşamada hakim, savcı odaları, mahkeme kalemleri duruşma salonuna çevrilmiştir. Meslektaşlarımızın ayakta beklediği dosyalarını dahi koyacak yer bulamadığı bu salonlarda yapılan savunmaların verilen beyanların, bırakın hakim savcılara ulaştığına zabıtlara geçmediğine dahi maalesef şahit olmaktayız. Şu anda Adliye binalarının bulunduğu yerler, büyük araçların geçtiği, trafik akışının yoğun olduğu, şehirlerarası ulaşım yollarının hemen bitişiğindedir. Dolayısıyla bizlerin adliye binasına ulaşmak biz avukatlar için can pazarına dönüşmektedir. Gördüğünüz binalarda adliye başladığından bu güne kadar 10’larca maddi hasarlı trafik kazası meydana geldiği halde, bekleyip bir canın gitmesi halinde mi önlemler alınacak.”
Üst Geçit ve Kavşak İstiyoruz
Demez, konuşmasının devamında ise;
“Söz konusu noktalara acilen üst geçit, ışık ve kavşak düzenlemeleri yapılmalı ve gerekli önlemlerin ivedilikle alınmasını talep ediyoruz. Deprem sonrası 9 Adliye binası yıkılan Malatya’nın en çok da bu günlerde Adalete ihtiyacı vardır. Adliye binasının inşaat süresi gözetilerek alternatif çözüm yolları ivedi olarak ele alınmalı, Merkezde kullanılmayan, verilen hizmetlere büyük gelen binaların Adliye’ye tahsis edilmesi sağlanmalıdır. Sıkıntıları yetkililere defaatle, ifade etmemize rağmen hala somut adımlar atılmamış, mağduriyetler giderilmemiştir. İlimizin seçilmiş ve atanmış yetkililerinin bu konuya hassasiyeti göstermeleri artık elzemdir. Bizler TCK’ya göre yargı görevini yapan avukatlarız. Son dönemde bölünüp çoğalan adiyeler savunma mesleği açısından durumu çekilmez hale getirmiş, avukatlığı amacına uygun bir şekilde yapmayı imkânsız kılmıştır. Adliyelerin uygun, elverişli ve erişilebilir mekânlarda olması, yargı faaliyetlerinin mekânsal olarak dağıtılmaması, Avukatlık hizmetlerinin etkin ve yeterli sunulması kadar, vatandaşın hak arama özgürlüğü ve adalete erişim hakkının da gereğidir. Adliyelerin tek bir binada toplanması yönündeki taleplerimiz maalesef karar verici, uygulayıcılar tarafından görülmemekte 12. Yüzyıl Türkiye’sinde çoklu binalarda yargısal faaliyetlerin sürdürülüyor olması nedeniyle Avukatların ve vatandaşların bina, bina, Adliye adliye dolaşma çilesi sona ermemektedir. Avukatlar binalar arasında mekik dokuyarak görevlerini yerine getirmek için insanüstü çaba sarf etmektedir. Zaman zaman adliyeler arasındaki gidiş gelişler duruşmaların kaçmasına, dosyaların müracaata kalmasına, zamanında alınmayan duruşmalar nedeniyle duruşma saatlerinin çakışmasına ve hak kayıplarına yol açmaktadır. Durum Savcılık ve İdari birimler için de farklı değildir. Bir an evvel Adliye problemlerimiz neticelendirilmelidir. Yimpaş binası dedik, Maliye Binası dedik olmaz dediniz. Tek çatı olsun çadırdan olsun dedik yapmadınız. Bu nedenle elverişsiz koşullarda hizmet veren Adliye birimlerini bir araya getirmek suretiyle herkes ,için en uygun çözümün oluşturulmasını ve bu çileye son verilerek, yargı hizmetlerinin tek ve güvenli binada toplanması için gerekli işlemlerin ivedilikle yapılmasını ve bu süreç için mücadele edeceğimizi belirtmek istiyoruz.”
Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan, ise
“6 Şubat depreminin üzerinden 10 Aydan fazla zaman geçti. Depremden en çok etkilenen 4 ilsen biri olan Malatya’nın farklı bir durumu var. 11 il arasında merkezde adliyesi kullanılamaz hale gelen tek ilimiz sadece Malatya’dır. Bu kadar ağır bir süreçte Malatya Baromuz ilk günden itibaren Adliye sorununa defalarca dikkat çekmiştir. Yeni bir Adliye binasının inşaat süreci hızlı bir şekilde yürütülürken, geçiş sürecinde mağduriyetlere son verecek süreçleri ilgili makamlara iletmiştir. Bugün adalete erişim hakkı Malatya’da avukatların mesleki bir sorunu haline gelmiştir. Tüm Malatyalıların adalete erişim sorununa dönüşmüştür. Bölünmüş adliye sorunu sadece avukatın mesleki sorunu değildir. En çok da Malatyalıların adalete erişim sorunudur. Bu şartlarda adil bir yargılamanın hayata geçmesini beklemek maalesef çok mümkün değil. Kışın ağırlaşacak hava şartlarına göre bu ortamın reva görülmesi maalesef kabul edilebilir bir durum değildir. Baromuzun önerileri doğrultusunda yapım ihalesinin sonuçlandığını bildiğimiz yeni adliye sürecinin ivedilikle inşaat işlemlerinin başlatılması ve yeni bir adliye binasının hayata geçirilmesini talep ediyoruz. Malalaya da hem avukatların hem de yurttaşların yaşadığı çileye son verilmelidir. Bu mücadele de TBB olarak Malatyalıların yanında olduğumuzu belirtiyoruz” şeklinde konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından Avukatlar Malatya – Ankara Karayoluna çıkarak kısa bir yürüyüş gerçekleştirdiler.
Programa, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan, Malatya Baro Başkanı Av Onur Demez, Tütobak Başkanı Av.Enver Han, Barolar Birliği yönetim kurulu üyeleri, Avukatlar katıldı.
Yorum yazarak Sonsöz Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Sonsöz Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Sonsöz Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Sonsöz Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.
Şimdi oturum açın, her yorumda isim ve e.posta yazma zahmetinden kurtulun. Oturum açmak için bir hesabınız yoksa, oluşturmak için buraya tıklayın.
Yorum yazarak Sonsöz Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Sonsöz Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Sonsöz Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Sonsöz Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.