Uyku Kalitesini Neler Olumlu Etkiliyor?

Gece geç saatlerde yemek, uykumuzu dolasıyla yaşam kalitemizi olumsuz etkiliyor.

Özellikle kafein, şeker içeren besinlerin uykuya dalmayı zorlaştırdığının altını çizen Yataş Uyku Kurulu Üyesi, Dr. Dyt. Çağatay Demir, yeme saatleri ve uyku ilişkisi üzerine önemli ipuçları veriyor.

"Uyku, hayatımızda beslenme, nefes alma, boşaltım kadar önemli fizyolojik bir gereksinim… Vücudumuzun ihtiyacı olan birçok kimyasal madde genellikle uyku sırasında üretiliyor. Büyüme uyku sırasında gerçekleşiyor; savunma, sinir, kas ve iskelet sistemlerinin yeni güne hazırlanması sağlanıyor. Uyku sırasında adeta bir "temizlik" yapılarak vücudun fonksiyonlarını olumsuz olarak etkileyen birçok faktör vücuttan uzaklaştırılıyor. Bu nedenle uyku yaşam kalitemizi ve iyilik durumumuzu da doğrudan etkiliyor.
Gece geç saatlerde yemek, sadece kilo alımına neden olmakla kalmıyor; vücudun biyolojik saatini ve uyku düzenini de olumsuz etkiliyor. “Bunun en büyük sebebi sindirim sisteminin gece boyunca dinlenmeye geçmesi” diyen Yataş Uyku Kurulu Üyesi, Dr. Dyt. Çağatay Demir, şöyle devam ediyor: “Yemek yedikten sonra vücut, sindirimi tamamlamak için enerji harcar ve bu süreç uykuya dalmayı zorlaştırabilir. Ayrıca bazı yiyeceklerin içerdikleri kafein ve şeker gibi maddeler nedeniyle uykusuzluğa katkıda bulunabilecekleri bilinmektedir. Bu nedenle geç saatte yemek yememek, yenecekse de hafif ve sindirimi kolay öğünler tercih etmek uyku kalitesini olumlu etkiler.”

Geç saatte yenildiğinde uykuya dalmayı en çok geciktirecek besinlerin fast food ve kızarmış yemekler, şekerli besinler, kafein içeren içecekler ve protein olduğunu belirten Dr. Dyt. Çağatay Demir, bu besinlere dair şunları söylüyor:

"Fast food ve kızarmış yemekler: Yüksek yağlı ve özellikle trans yağ içeren yiyeceklerin vücuda zararlar sık sık gündeme geliyor. Ancak bu yiyecekler aynı zamanda uyku döngüsünü ve kalitesini de oldukça olumsuz etkiliyor. En azından akşam öğünlerinde bu tarz besinleri tüketmeyin.
Şeker krizi: Eğer gün içinde dengeli beslenilmediyse şekerli besinlerin akla gelmesi olağandır. Basit karbonhidratlı besinleri yediğinizde daha hızlı açlık oluştuğu için akşam yemeğinde tüketilen bu tarz besinler hızlı açıklamaya neden olabilir. Bu da uykuya geçiş sürecini olumsuz etkiler. Bu nedenle gün içinde ve özellikle akşam yemeğinde dengeli tabaklar oluşturun ve tüketilecek karbonhidrat çeşidini iyi seçin.
Kafein: Kaliteli bir uyku için en az 5 saat öncesinden kafein içeren bir şey tüketmemeye özen gösterin.
Proteinler: Akşam yemeğinde tek başına protein tüketilirse sindirimi uzun süren besinler oldukları için kaliteli uyku açısından çok iyi bir tercih yapılmamış olur. Akşam öğününde lifli bir karbonhidrat çeşidi ve sebzeler tüketilirse uyku kalitesi artar. Aynı zamanda yatmadan 1 saat önce içeceğiniz bir bardak süt, içeriğindeki triptofan aminoasidi sayesinde uyku sürenizi ve kalitesini olumlu etkiler."

Kaynak: HABER MERKEZİ

12 Ara 2023 - 14:52 Malatya- Sağlık


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Sonsöz Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Sonsöz Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Sonsöz Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Sonsöz Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.