Ağbaba sert konuştu: Bu katliamın belgesidir

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Malatya’da deprem sonrası sürecin iyi yönetilmediğini, depremzedelere gerekli ödemelerin yapılmadığını, belirtilen kredi ve hibe ile ev yapmanın imkânsız olduğunu söyledi. 78 kişinin yaşamını yitirdiği Hakim Bey apartmanına değinen Ağbaba, daha öncesinde inceleme için verilen dilekçeyi okuyarak, " Bu katliamın belgesi" dedi

Ayşegül Kazgurt
Ayşegül Kazgurt Tüm Haberleri

Malatya Milletvekili Veli Ağbaba CHP İl Binasında Basın toplantısı düzenledi.

Ülke ve Parti gündemleriyle sözlerine başlayan Vekil Ağbaba, ekonominin her geçen gün vatandaşları zor duruma düşürdüğünü, hane başı gelirin düştüğünü, işsizliğin yüksek olduğunu ve CHP’nin yerel seçimlerde de ittifak formülünü kullanmak istediğinden bahsetti.

Filistin’de yaşanan İsrail terörünü kınadığını söyleyen Ağbaba, Fenerbahçe-Galatasaray derbisinin Sudi Arabistan’da oynanmasına da tepki gösterdi.

ENKAZ KALDIRMA BECERİKSİZLİĞİNİ ARTIK TÜRKİYE DUYUYOR

Malatya üzerine açıklamalarda bulunan Vekil Ağbaba enkaz kaldırmada bir beceriksizlik yaşandığını sadece yüzde 53’ünün kaldırıldığını belirterek, “9 ayda aldığımız yol bu, sadece yüzde 53’ü kaldırılmış. Bu süreçte tören yapıp, havai fişek patlatmadılar. Büyük binaları yıkarken tören yapıyorlar. En son Yeşilevler’deki yıkımda bunu gördük. Böyle giderse en az bir yıl daha enkazın kaldırılmayacağını görüyoruz. Büyükşehir belediye başkanı önce ocakta biteceğini söyledi, vali aralık dedi, şimdi mart ya da nisan ayında bitirileceği söyleniyor ama buna da yetişilemeyecek gibi görünüyor. Enkaz kaldırırken yerinde ayrışma bununla birlikte toz ve asbest tehlikesi de devam ediyor. Asbest bir cinayet gibi, bir önlem alınmıyor. “dedi.

“HAK SAHİPLİĞİ SORUNU ÇİLEYE DÖNÜŞTÜ, SÜRE UZATILMALI”

Hak sahipliği konusunda Malatyalı vatandaşın çok sayıda anlamsız şartlarla karşı karşıya bırakıldığını aktaran Ağbaba “Malatya’da hak sahipliğine başvuranların sayısı 121 bin 907 iken 69 bin 263’ü kabul edilmiş. Her iki depremzededen birinin talebi kabul edilmemiş. Maalesef depremin vurduğu Malatyalıları AKP vurmaya devam ediyor. İtirazlar yapılıyor ama yeterli personel olmadığı için bu süre yeterli değil. Mutlaka itiraz süresi de uzatılmalıdır. İtiraz süresi uzatılmazsa Malatyalılar mağdur olacak.” diye kaydetti.

“EŞYA PARALARI, 9 AY GEÇMESİNE RAĞMEN ÖDENMEDİ”

Orta hasarlıların akıbetinin ne olacağının merak edildiğini, bazı belediyeler tarafından güçlendirme ruhsatlarının iptal edildiğini, birkaç ay sonra orta hasarlı binaların ağır hasarlıya çevrile bileceğini söyleyen Ağbaba, “Depremin üzerinden 9 ay geçti ama hala eşya paraları verilmedi. Maliyenin yanına çadır kurdular, insanlar kuyruğa girip, kaybettikleri eşyaları yazdırdılar ama hala eşya paraları ödenmedi. Hala destek alamayan depremzedeler var. 9 ay geçmiş 10 bin hane başı destek, 15 bin taşınma desteğini alamayan insanlar oldu.

“BU HİBERLERLE EV YAPILAMAZ”

Yerinde dönüşüm ile ilgili bir belirsizliğin olduğunu ve bu desteklerin ev yapmak için yetersiz olduğunu belirten Ağbaba, şöyle konuştu: “750 bin TL hibe ve 750 bin TL kredi ile 100 metrekarelik evin yapılması mümkün değil. Malatya’daki 100 metrekarelik evin bugünkü maliyeti 2,5 milyon TL’den az değil. Müteahhitler enflasyon nedeniyle fiyat veremiyor.

Devlet yapmayınca insanlar bahçe ve bağlarına ev yaptılar. Bu şekilde 15 bin evin yapıldığı ifade ediliyor. Bunlar hiçbir denetime girmeden insanlar gidip evlerini yaptılar ve oturuyorlar. 15 bin kaçak mı sayılacak? Bununla ilgili de bir çözüm üretilemedi.

"BU KATLİAMIN BELGESİDİR"

4 Ocak depreminden iki gün sonra Hakimbey Apartmanı’nda oturan ve Kahramanmaraş merkezli depremde hayatını kaybeden Gülen Öner’in Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne yazdığı dilekçeyi paylaşan Ağbaba, şöyle konuştu “Depreme Malatya’nın hazır olması lazımdı. 24 Ocak 2020 depremi Malatya’yı da etkilemişti. Malatya merkezde de birçok binanın ağır ve orta hasarlıdan az hasarlıya çevrildiğini biliyoruz. Bunlardan birisi de Hakimbey Apartmanı. İçinde 78 kişi hayatını kaybetti.

Yazılan bir dilekçe var onu sizinle paylaşmak istiyorum; Gülen Öner, 24 Ocak 2020’de Elazığ’ın Sivrice ilçesinde meydana gelen deprem sonrası “İkamet ettiğimiz aşağıda açık adresini belirttiğimiz apartmanımızda ve dairemizde 24.01.2020 tarihinde meydana gelen depremde hasarlar ve çatlaklar oluşmuştur. Bu nedenle evimizde ikamet edemiyoruz. Hasar tespiti için yerinde testlerin yapılması için arz ederiz. Evde kalamıyoruz. Gelindiğinde yukarıdaki numaramdan iletişime geçilmesini rica ediyoruz” demiş.

Dilekçeyi görmezden gelip o ağır hasarlı binaları hafif hasar veren anlayış bu insanları katilidir. Bir işlem yapıldı mı, yapılmadı. Bu katliamın belgesidir. 78 kişi Hakimbey Apartmanı’nda göz göre göre öldü. Dilekçeyi yazan Gülen Öner’de enkazın altında kaldı, öldü. Malatya’da böyle onlarca bina var, bu cezasızlık olduğu sürece de bunları yaşamaya devam edeceğiz.

“BELEDİYE BAŞKANLARI YARGILANMADI”

Denetim yapmayıp imar verenlerin halen yargılanmadığını Belediye Başkanlarının da yargılanması gerektiğini söyleyen vekil Ağbaba, Yeşilyurt Belediyesi’nde satılan arsalarla ilgili de eleştirilerde bulundu.

Öte yandan Malatya Milletvekillerinin ayak üstü Erdoğan’la görüşmesini fakat Kahramanmaraşlı vekillerinse özel olarak görüşebilmesini sert bir dille eleştirdi.

18 Kas 2023 - 17:34 - Gündem

Muhabir  Ayşegül Kazgurt


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Sonsöz Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Sonsöz Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Sonsöz Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Sonsöz Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.