Malatya'da Orta Hasarlı Binalar Nasıl Güçlendirilir? Güçlendirme İşlemleri Ne Zaman Biter?

Malatya 6 şubat depremlerinden ağır hasar alan illerden 3. sırada yer alıyor. Malatya'da ağır hasarlı binaların yıkımları devam ederken, orta hasarlı binalardan uygun olanlara ise, güçlendirilebilir ruhsatı veriliyor. Peki güçlendirme nasıl yapılır? Ne kadar sürede biter? Tam olarak maliyeti nedir? Detaylar haberimizde...

Ayşegül Kazgurt
Ayşegül Kazgurt Tüm Haberleri

Bina güçlendirmesi, mevcut bir yapının yapısal özelliklerini değiştirmeden veya genişletmeden, yapının dayanıklılığını ve performansını artırmayı hedefleyen kritik bir süreçtir.

Bu önemli konunun altını çizen bazı önemli noktalar şunlardır:

Güçlendirme Yöntemleri:

Bina güçlendirmesi için kullanılan yöntemler arasında çelik kirişlerin eklenmesi, betonarme duvarların ve kolonların çaplarının artırılması ve karbon fiber levhaların kullanılması bulunmaktadır. Bu yöntemler, binanın dayanıklılığını artırmak ve depreme karşı daha dirençli hale getirmek için uygulanır.


Maliyet Faktörü:

Bina güçlendirmesinin maliyeti, projenin büyüklüğü, kullanılan malzemeler ve işçilik maliyetleri gibi faktörlere bağlıdır. Ancak, genellikle bir deprem sonrası hasarın onarım maliyetlerine göre daha ekonomik bir seçenektir.


İzin Alımı:

Bina güçlendirmesi genellikle yerel belediyelerden veya ilgili kamu kurumlarından izin almayı gerektirir. Bu izinler, güçlendirme sürecinin güvenli ve standartlara uygun bir şekilde yapılmasını sağlamak amacıyla önemlidir.


Emlak Değeri:

Güçlendirilmiş bir bina, genellikle daha yüksek bir emlak değerine sahip olur. Ayrıca, güçlendirilmiş bina, genellikle daha hızlı satılır veya kiralanır, çünkü potansiyel alıcılar veya kiracılar için daha güvenli bir seçenek sunar.


Deprem Riski Azalır:

Bina güçlendirmesi, deprem riskini azaltma amacı taşır. Güçlendirilmiş binalar, deprem sırasında daha dayanıklıdır ve hasar riski daha düşüktür. Ancak hiçbir güçlendirme yöntemi tam koruma sağlayamaz, ancak riski azaltabilir.

03 Kas 2023 - 18:05 Malatya- Gündem

Muhabir  Ayşegül Kazgurt


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Sonsöz Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Sonsöz Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Sonsöz Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Sonsöz Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

07

Rafi Güven-antakya-tür - İNSAN olalım İNSAN

Anlaşılan şu ki bu yıkıcı depremlerden hiç ders alınmamış.Çoğu evlerin yıkılmasına,hayatların sönmesin rağmen büyük çoğunluk hala mal mülk peşinde çoğu insafsız,insanlıktan çıkmış zatlar rant peşinde.

Aslında bu durumun sorumlusu egemen güçlerin net ve anlaşılır tarzda karar almamaları.

Şehirleşme şekli çok berbat olmasına rağmen hala radikal kararlar alınmıyor.Her ne şekilde az,orta veya çok hasar almış bütün binalar yıkılmalı,1.derece depreme göre şehir,köy v.s. yerleşim planları yapılmalı ve ona göre binalar inşa edilmeli.

Bir kere devleti yönetenler bunu vazife olarak görmeli.Radikal karar almalılar.Belediye veya başka bir kuruma bırakmamalı BAKANLIK.

JAPONLAR bizden dahamı zekiler?

Hayır.Ama onlar dürüstçe ve rant düşünmeden,sahtekârlık yapmadan halkını düşünerek 9,10,11 gibi şiddetli depremlere dayanıklı, planlı binalar yapmaktadır.

Deprem anında kılları kıpırdamıyor.Sarsıntı bittikten sonra yaşamlarına korkusuzca devam ediyor.

Türkiye'mizde bu güven neden olmasın ?

Fay hatlarının durumuna göre,kimsenin etkisinde kalmadan ve gözyaşına bakmadan planlama yapılmalı,binalar inşa edilmeli ve vatandaşlar yerleştirilmelidir.Fırsatçılara göz artırmamalı.

Yanıtla . 4Beğen . 1Beğenme 06 Kasım 12:53
08

Özden - @Rafi Güven-antakya-tür 07 nolu yoruma cevabı: Çok güzel ozetlemissiniz gerçekten ?????

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 07 Kasım 16:57
06

Depremzede - Maaş ta 40 bin apartman güçlendirme yapılıyor

Orta hasarlı ve güçlendirme ile ilgili olumsuz bir algı var

Güçlendirme yapılmış Elazığ deprem de kac tane yıkılmış bina hakkında Afad dan bilgi var

Yanıtla . 2Beğen . 0Beğenme 05 Kasım 11:45
05

Şahin 44 - Ağzımı bozmuycam yalakalık yapanlar her gün bir bir ortaya çıkıyor kardeşim hakimler apartmanı ne çabuk unuttunuz madem güçlendirme olunca daha çabuk satılacak buyrun size vereyim boş boş laflar

Yanıtla . 3Beğen . 1Beğenme 05 Kasım 05:55
04

Öztürk Özkul - Şimdi milli servet demekteler. Denetimi yapan rüşvet alanlara ve hırsız mütahitlere , milli servet hesabını sorsunlar. 12 katlı bina bostanbaşı ında nasıl güçlendirilecek. Malsahipleri mezar hazırlıyor insanlara yapıp satarız diyorlar.

Yanıtla . 3Beğen . 0Beğenme 04 Kasım 21:11
03

t44 - ATAĞA GEÇTİ -Orta hasarlı binaları güçlendirme haberleri artmaya başladı. Belli ki güçlendirme işi yapacaklar ya da bunun ticaretini yapacak olanlar atağa geçti. Depremzedeler bina güçlendirmeyi istemiyor. Ağır hasarlı binalar itiraz ile nasıl orta hasara döndürüldü ise güçlendirme eylemi baskın çıkacak ve güçlendirme sonucu olası deprem riski artacaktır. Nerede kaldı devlet yöneticileri? Öyle atıp tutmakla depremzede korunaksız ortada bırakılamaz. Ağır hasarlı

bina maliki depremzede de orta hasarlı bina maliki depremzede değil mi ki yine dayanıksız bina yapanlara kaderi terk edilmek isteniyor. Malûm ya kapital daha yakın ve baskın. Bu kabul edilemez. Çözüm bulunmaksızın güçlendirme riski ile depremzede karşı karşıya kalmakta. İlk esası depreme dayanıklı olmayanın güçlendirilmişi depreme dayanıklı olabilir mi hiç? Asla! Akıl izan var. Bilimin ispatı var ki kolon-kiriş yapı sistemi depreme dayanıksız artık bu biliniyor. Bunun güçlendirilmişi depreme dayanıklı olamaz! Biline!

Yanıtla . 4Beğen . 0Beğenme 04 Kasım 16:43
02

T44 - GÜÇLENDİRME RİSKİ -Tam koruma sağlamayan güçlendirme riski olacaksa niçin güçlendirme istenmektedir? O halde güçlendirme yapmak bile bile riske girmek demektir. Akıl dışı!.. Tuhaf! Sorun insan can güvenliği ise güçlendirme bununun neresinde? Can alıcı noktasındadır. Canlar ölüyor, hayatlar parçalanıyor buna rağmen orta hasarĺı bina sayısı kaybı hesabı yapıp durmak zaman kaybı cana kasıttır. Oysa orta hasarlı binaların yeniden hasar tespitinin yapılması doğru olacaktır. Bunlardan az ve ağır hasarĺı binalar çıkabilecektir. Azı onarılarak korunacak, ağırı yıkılacaktır. Dolaÿısıyla güçlendirme işi ve riski ortadan kalkmış olacaktır. Depreme dayanıklı güven verici binalarda yaşama hakkı insan için doğacak ve güçlendirilmiş bina riski ve kaygısı olmayacaktır

Yanıtla . 5Beğen . 1Beğenme 04 Kasım 12:31
01

Ali - Güçlendirilmiş binayi alanin aklina yanarım. Çabuk satilir yalanini nerden duydunuz.Bu bilgileri nerden aldiniz.

2 tane büyük deprem onlarca artçi deprem geçirmis binada orta hasarmi kalmıştır.azlar ortaya, ortalar ağıra dönmüştür.

Yanıtla . 5Beğen . 3Beğenme 04 Kasım 01:58