Malatya'da İş Gücü Problemi Yaşamaya Başladık

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, Gazetemizi ziyaret ederek, deprem sonrası yapılması gereken çalışmalarla ilgili açıklamalarda bulundu. Sadıkoğlu iş insanlarına seslenerek vizyonel projelerele Malatya’nın ayağa kalkmasına destek sunulması çağrısını yaptı.

Abdulvahap  Kaygusuz
Abdulvahap Kaygusuz Tüm Haberleri

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, yaptığı açıklamada şunları söyledi. “Özellikle depremin etkileriyle beraber burada işveren paylarıyla destek olunarak işçilerin yeniden gelmesinin önü açılması lazım. Geçici işyerleri sıkıntılarla ve gerçekten altyapısı hazır olmadan, lavabo, tuvalet gibi temel ihtiyaçlar gözetilmeden insanlar oraya yerleştirildi. İşçilerimizin de yine aynı şekilde kalabilecekleri konteynırlar, kalabilecekleri alanlar oluşturulması lazım. Aksi takdirde bu şehirde hem çalıştıran insanlar işçi bulamayacak ham de iş yapmak isteyen insanların kalma arzusu olmayacak. Bizim burada algı yaratmayı bırakıp, her şeyin güzel olduğu yalanını söylemektense şehri düzeltmek için düzgün projeler oluşturup, vizyonel projeleri millete ifade etmemiz lazım. Düzgün bir şekilde anlatıyor olmamız lazım. Ne olacağını ifade ediyor, bununla ilgili destek taleplerini hükümetten istememiz lazım. Her şey düzgün demekle bu şehir düzelmeyecek. Bir problemi kapattıkça başka bir problemin büyüdüğünü göreceksin. Bu problemleri çözerek, temizleyerek üstesinden gelebiliriz.”

Her şey düzgün demekle bu şehir düzelmeyecek

Sadıkoğlu; “Dolayısıyla problemlerin çözümü için STK’lardan fikir salınması, yerel koordinasyonun güçlü olması lazım. Bu şehirde hala çok ciddi sıkıntılar olduğunu, özellikle sanayi sitesinde, şu an insanlara özellikle kendi imkanlarınız ile yapın talimatı verilir, izinler verilirse insanlar orada hasarlı olan dükkanlarını onanarak içine girecekler ve oturacaklar.   Yeni imarların birçoğunun tıkandığını görüyoruz. Bu imarların bir an önce önünün açılması lazım. İnsanların kalabileceği alanlar, iş yapabileceği yerlerin olabilmesi işyerlerinin olması gerekiyor. Bu da imarın açılmasıyla olabilir. Halk kendi gücüyle bir şeyeler yapma çabası içindeyken bile önü tıkanıyor. Bu işe bir vebal olarak bakılması gerektiğini düşünüyorum. Bunun için de samimiyetle bu işin yetkilisi kimler ise algı yaratıp, bir dahaki siyasi geleceğini kurtarmak adına şehrin kadriyle oynanılmasın. Biz bunu ifade etmek istiyoruz. Bunu da düzelinceye kadar her ortamda söyleyeceğiz. Düzeldiği zaman da takdir etmeyi biliriz” dedi.

İş Gücü Problemi Yaşamaya Başladık

Özellikle OSB bölgesindeki işyerlerinin işçi bulmakta sıkıntı yaşadıklarını kaydeden Sadıkoğlu; “ Deprem sonrasında özellikle sanayide işçi bulmakta problem yaşıyoruz. İnsanların kalacakları atmosferi oluşturmazsak, çocuklarını okula gönderecek alanları düzgün yerleştirip eğitimini düzeltmezsek, hastanesi olmazsa, işletmelerin dışında da alışveriş yapabilecekleri küçük ve orta ölçekli yerleri bulup da ihtiyaçlarını tedarik edemezlerse bu şehirde işçi çalışmak istemez. Aynı  paralarla dışarıda da çalışabiliyor. Dolaysıyla bizim bu altyapıyı oluştururken hem de deprem bölgesinde çalışanlara da ayrıyeten Devlet’e ödediğimiz işveren payı dediğimiz, SGK’sından tutun da devlete ödenen işverenin üzerindeki yükler var. Bunu aldıkları gibi geri, çalışan işçiye vermeleri, burada çalışan insanların önünü açacağı gibi gitmek isteyenleri de biraz daha motive edecek. Gitmemelerini sağlayacaktır. Ayrıca buraya iş anlamında nitelikli insanların gelmesinin de önünü açacaktır diye düşünüyoruz. Bu konu önemli. Bunu zaman zaman da hükümet yetkililerine söylüyoruz. Bakanlarımıza ifade ediyoruz, yazılı olarak aktarıyoruz. Sürekli gündeme getiriyoruz. Ama bunu topyekûn şehrin içerisindeki siyasi enstrümanların da ifade etmeleri lazım. Hiç bir şey yokmuş gibi samimiyetsiz davranmalarıyla bu şehri düzeltemeyiz. Kamuoyu da bunu görecektir. Deprem sonrasında bazı işverenler şehri terk etti. Birçoğu kaçtı gitti. O insanlara barınacağı, kalabileceği yer veremedik, işyeri veremedik. Barınabileceği alan yok. Ailesi var. Çocukları var. Bu nedenle bir çok işletme sahibi şehir dışına göç etti. Bunları yeniden getirebilmemiz için buraları toparlamamız lazım. Gereken imkânları sağlamamız lazım. Mevcutta kalanları en azından göndermemek adına bunların çözülmesi lazım”dedi.  

Malatya’yı Konteynerlere Mahkûm Ettiler

Yapılan konteynerlerin de ihtiyaca yeterince cevap vermediğini kaydeden Sadıkoğlu, açıklamasının sonunda ise; “Konteynerler yapılmış, 30 yıl ticaret yapmış bir esnaf, yanında insan çalıştıran, ticari itibarı olan bir esnafı mahkûm bıraktık. Hâlbuki ki bizim vizyonumuz oraya geçici işyerleri olsun Konteynerleri yerine 40’ar, 50’şer metrekare arsaların içeresine yapılar ve bu yapıların içerisinde ısı yalıtımı olan, tuvaleti olan barınakları olan ve düzgün imkânları olan yerleri yapmaktı. Bu vizyonu hiçbir şekilde dinlemediler. Malatya’yı konteynerlere mahkûm ettiler. Konteyner çöplüğüne döndürdükleri yerleri planlamasını da bize sormadılar.  Kaldırımların üstünde geçici işyerleri olmaz. Şeker fabrikasının arkasından bir tane adam da geçmez, araç da geçmez. Doğru yerleri bile planlamadılar. Bu gün geldiğimiz noktada bu konteynerlerin birçoğu boş duruyor. Bu şehri konteyner çöplüğüne dönüştürenlerden de Allah bir şekilde hesap sorsun. Biz burada düzgün işler yapılmasını arzu ediyorduk. Niyetimiz bu şehrin düzgün bir şekilde ayağa kalkması için en azından milletin buradan kaçmaması, ticaretini yürütmesi için çalışması gerekir. İnşallah iyi olur diye düşünüyorum” ifadelerine yer verdi.

07 Eki 2023 - 17:58 - Gündem

Muhabir  Abdulvahap Kaygusuz


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Sonsöz Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Sonsöz Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Sonsöz Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Sonsöz Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

04

Boş - Lavabo ve tuvalet takılmış başkanım in belediye yanı çarşıda adam üçüncü şubesini açıyor bu gözüne takılmıyor

Yanıtla . 1Beğen . 0Beğenme 08 Ekim 22:15
03

Boş - Evet başkan haklı üçüncü şubesini açıyor belediye yanı çarşıda TSO açılışlara gidelim öncelik kimin işyeri olmayanın mi ikinci yada üçüncü işyeri ni acanmi

Yanıtla . 1Beğen . 0Beğenme 08 Ekim 21:36
02

Boş - TSO TSO öyle esnaf belediye yanı çarşıda adam üçüncü şubesini açtı fahri Kayahan da yeri var benzinlikte yer açmış bu adamlara yer verdiniz üç üncü yerinide avm belediye yanın da yer verdiniz TSO TSO neyin dünyası dini bu insan bir kontrol eder

Yanıtla . 1Beğen . 0Beğenme 08 Ekim 21:30
01

Bekir - Para vermezseniz neden çalışsınlar, ücretleri yükselten firmalar da personel topluyor...

Yanıtla . 2Beğen . 0Beğenme 08 Ekim 09:15