MTA Deprem Raporunu Tamamladı… Çarpıcı Bilgiler Paylaştı... Stres O İlçede Birikti

6 Şubat depreminde yaşanan tarihi felaket sonrası bölgeye gidip incelemelerde bulunan MTA deprem raporunu yayımladı.

6 Şubat depreminde yaşanan tarihi felaket sonrası bölgeye gidip incelemelerde bulunan MTA deprem raporunu yayımladı. Çarpıcı bilgilerin yer aldığı raporda, zemin kalitesi ve inşaat kalitesinin yaşanan yıkımda oldukça etili olduğu vurgulandı.  Kahramanmaraş- Malatya arasında 167 kilometrelik kırıkta yapılan araştırmada en fazla kaymanın 8 metre 80 santimle Ekinözü’nde olduğu belirtildi. Ayrıca, kırıkların Yeşilyurt ilçesi Gözene mahallesinde sönümlendiğini ve Gözene’de 3 metrenin üzerinde öteleme olduğu, depremin Yeşilyurt-Malatya’ya stres aktardığı raporlandı.

6 Şubat tarihinde yaşanan depremin ardından uzun bir araştırma yapan Maden Teknik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) tarafından deprem raporu yayımlandı. Raporda depremin yoğun olarak yaşandığı illerde fay kırıkları, kaymalar ve çökmeler fotoğraflarıyla birlikte paylaşıldı. Uydu, insansız hava aracı ve gözlem metoduyla ortaya konan verilerde kaymaların bölge bölge ne kadar olduğu verileri ortaya konuldu. Malatya, Adıyaman, Kahramanmaraş, Hatay ve Gaziantep'te faylardaki incelemelere yer verildi. Kahramanmaraş-Malatya arasında 167 kilometrelik kırıkta yapılan araştırmada en fazla kaymanın 8 metre 80 santimle Ekinözü’nde olduğu belirtildi. Ayrıca, kırıkların Yeşilyurt ilçesi Gözene mahallesinde sönümlendiğini ve Gözene’de 3 metrenin üzerinde öteleme olduğu, depremin Yeşilyurt-Malatya’ya stres aktardığı raporlandı. Bazı fay derinliklerinin 2 buçuk metreye vardığı yaşanan çökmelerden dolayı bahçelerin sular altında kaldığı da raporlandı.  Depremin meydana getirdiği yıkımlar hakkında ise “Depremin büyüklüğü, süresi, odak derinliği, deprem dalgalarının yönelim etkisi, zemine bağlı sıvılaşma, yanal yayılma ve zemin büyütmesi etkileri ile fay üzerine yapılaşma olarak sıralanabilir. Bu jeolojik nedenlerin yanı sıra inşaat uygulamalarındaki eksiklikler ve/veya yetersizlikler, beton kalitesi, korozyon, bina yaşı, yapılardaki izinsiz tadilat gibi nedenler hasarı artıran etmenler olarak değerlendirilmiştir.” Denildi.

Kaynak: Sonsöz Gazetesi

26 Ağu 2023 - 00:20 - Bölge


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Sonsöz Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Sonsöz Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Sonsöz Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Sonsöz Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.