ZMO Malatya Şube Başkanı Fevzi Çiçek, tarımsal alanlarda yapılacak gübreleme çalışmaları ile ilgili olarak gazetemize açıklamalarda bulundu. Çiçek açıklamasında, mevsim itibarıyla bazı ürünlerde hasatlar tamamlandığını, bazı ürünlerde de hasat dönemine gelindiğini hatırlatarak şöyle konuştu. “Çiftçilerimiz önümüzdeki yılın hazırlıklarını yapmak üzere gerek toprak çalışmaları, gerekse de ağaçlarda bakım budama çalışmalarının hazırlıkları başlamış oldu. Tek yıllık bitkilerde de hasat bitiminde sonra toprak bakımları başladı. Kalan hasatlar da önümüzdeki dönemlerde yapılacak. Bizim tavsiyemiz, çok yıllık bitkilerde bu yıl yapılacak olan bakılacak bakım, önümüzdeki yılın verimini, ürün kalitesini, ağacın ya da bitkinin sağlığını birinci derecede etkilediği için çok önem arz ediyor. Bu nedenle de çiftçilerimizden bu işi bilen teknik elamanlardan tavsiye almalarını ve ona göre hareket etmelerini önemsiyoruz. Rastgele yapılan çalışmalar, verim kayıplarına, özellikle meyve ağaçlarının erken verimden düşmesine sebebiyet vereceği gibi birçok hastalık ve zararlılar için de etmen oluşturuyor. Yanlış bir budama şekli bazı hastalıkların artmasına sebebiyet veriyor. Malumunuz olduğu üzere iklim faktörleri bir süredir sıklıkla değişiyor. Küresel ısınma diye bir iklim değişikliği söz konusu var. Dolayısıyla geçmiş yıllardan geleneksel olarak gelen uygulamalarda daha farklı, daha hassas, daha dikkatli uygulamalar yapmak gerekiyor.
Rastgele Gübrelemeyi Tavsiye Etmiyoruz
Çiçek açıklamasının devamında ise gübreleme konusunda değinerek bu konudaki görüş ve önerilerini şu ifadelerle aktardı. “Gübreleme ile ilgili olarak da kayısı yetiştiriciliğinde ve bazı ürünlerde hasatlar tamamlandığı için çiftçiler de doğal olarak bakım çalışmaları başlayacak. Dönem itibarıyla ilk akla gelen gübreleme akla geliyor. Gübrelemede rastgele gübrelemeyi hiçbir zaman tavsiye etmiyoruz. Kesinlikle toprak ve yaprak tahlili yapılması sonucunda uygulama yapılması gerekiyor. Çünkü girdiler oldukça yüksek fiyatlara çıkıyor. Toprak tahlili yaptırmadan yapılacak olan her türlü bakım çalışmaları gereksiz masraflara sebebiyet vermektedir. Burada birçok önemli faktörler var. Bitki besin elementleri sadece azot, fosfor ve potasyumdan ibaret değildir. Bunlar toprakta olsa dahi bitkilerin alacakları formda değil iseler bunların hiçbir şekilde kullanılmasının da bir anlamı kalmıyor. Dolayısıyla çiftçilerimize, üreticilerimize kesinlikle toprak tahlili yaptırmadan gübre kullanmamalarını özellikle tavsiye ediyoruz.”
Sonbahar Bakımlarına Dikkat Çekildi
Çiçek, sonbahar dönmemi bağ ve bahçelerde yapılması gereken bakım çalışmalarını da şu ifadeleri kullanarak aktardı. “Geleneksel olarak yapılan işlerde de biz genellikle sonbahar döneminde hasadı müteakip toprakta tutumunun fazla olması, topraktaki bitkilerin alım formuna geç dönüşmüş olması nedeniyle fosforlu gübreleri, potasyumlu gübreleri, buna benzer gübreleri sonbaharda ya da geç sonbaharda kullanmalarını öneriyoruz. , bitki çeşidine göre de ya da ilkbaharda erken kullanılmasını tavsiye ederken, azotlu gübreleri ilkbaharda kullanılmasını öneriyoruz. Çünkü bu gübrelerin toprakta kalma süreleri çok az sürelidir. Toprakta hemen kaybolma durumları var. Bu nedenle de kesinlikle ilkbahar döneminde kullanmalarını öneriyoruz. Ancak bütün bunları toprak ve yaprak tahlili yaptırmalarının ardından toprağın ihtiyacına göre kullanmalarını öneriyoruz. Azotlu gübreler ilkbahar dönemine en uygun gübrelerdir. Fosfor ve Potasyum gibi buna benzer gübrelerde, ağacın çeşidi, gelişme durumu, topraktaki mineral eksikliği, ağaçtaki fonksiyon durumuna göre geç sonbahar, erken sonbahar ya da erken ilkbahar döneminde farklı evrelerde kullanılabilir. Bütün tavsiyelerimizi toprak ve yaprak tahlili sonucuna göre yapılmasını öneriyoruz.”
Toprağın Yapısını Bilmek Önemli
Çiçek açıklamasının sonunda ise tavsiyelerini; “Tahliller yapıldıktan sonra ise Tarım İl ve İlçe Müdürlükleri ile Kayısı araştırma merkezinden, Turgut Özel Üniversitesi Ziraat Fakültesi ve ayrıca serbest danışmanlık yapan ziraat mühendislerine bu tahlilleri iyi analiz ettirdikten sonra ona göre gübre tavsiyeleri almaları çok önemlidir. Yanlış gübre kullanımı topraktaki diğer elementlerin pozisyonlarını da bozmamalıdır. Bu gübrelerin kullanımı toprak yapısını etkilediği için sadece bitki besin eksikliği ile yola çıkmadan, uygulama zamanını, uygulama dozunu ve çeşidini de bilmek gerekiyor. Yaprak tahlilleri sonucu çıkacak mikro ve makro besin elementlerinin eksikliğine göre işlem yapılmalıdır. Gereksiz kullanmalar bazen maliyetleri yükselttiği için sadece tahlil sonucunda bitki bünyesinde eksik olan, toprak tarafından sağlanamayan besin elementlerini takviye amaçlı veya aciliyet durumuna göre kullanılmalı. Eğer kronik bir durum söz konusu ise Akut bir durum ise yaprak gübresiyle, uzun vadede çözülmesi gereken kronik bir durum var ise de toprak uygulaması ile bu sorun ortadan kaldırılır. Rastgele ya da dışardan tavsiye ile değil de kesinlikle tahlil sonucunda, yorumlanacak sonuçların tavsiyesine göre kullanılması çok çok önemlidir” şeklinde sıraladı.
Yorum yazarak Sonsöz Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Sonsöz Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Sonsöz Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Sonsöz Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.
Şimdi oturum açın, her yorumda isim ve e.posta yazma zahmetinden kurtulun. Oturum açmak için bir hesabınız yoksa, oluşturmak için buraya tıklayın.
Yorum yazarak Sonsöz Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Sonsöz Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Sonsöz Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Sonsöz Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.