Bir Asırlık Çalışma Hayatı...

Malatya’da 90 yaşındaki İzzettin Tokay ilerleyen yaşına rağmen halen ardiyecilik yapmaya devam ediyor. 80 yıldır ekmek parası kazanmak için çalıştığını aktaran İzzetin Amca, anne ve babalara da önemli tavsiyelerde bulundu.

Abdulvahap  Kaygusuz
ÖZEL HABER Abdulvahap Kaygusuz Tüm Haberleri
Büyütmek için resme tıklayın

Malatya’da ilerleyen yaşına rağmen 90 yaşındaki İzzettin Amca, gençlere taş çıkarırcasına işinin başında. Daha 10’lu yaşlarda babasıyla taş ocaklarında taş kesmeye başlamış. Uzun yıllar çeşitli işlerde çalışan İzzettin Tokay, yaklaşık 80 yıldır çalışmaya devam ediyor.

Malatya’da odun ve kömürün yanında ikinci el kapı, pencere ve hurda demirleri de alıp-satan İzzettin Amca, bu meslekle 4 çocuk büyütmüş ve hepsine de iş öğretmiş.

Depreme rağmen de başka illere gitmek şöyle dursun kısa zaman sonra tekrar işinin başına geçmiş. İlerleyen yaşına rağmen gençlere taş çıkartan İzzettin Amca, zamane gençlerine ve anne-babalara  önemli tavsiyelerde bulundu.

“10 YAŞINDAN BU YANA ÇALIŞIYORUM”

Küçük yaşta çalışmaya başlayan İzzetin Tokay, ilk işe başlama deneyimini şöyle anlatıyor: Babam hastaydı 10 yaşından bu yana çalışıyorum. Babamla beraber Beydağ'ın da şimdiki TOKİ evlerinin orada, her sene 3 ay orada kalırdık. Evlerin temeline taş kesip getirirdik. Daha küçük olduğum için taşa gücüm yetmezdi, yuvarlaya yuvarlaya arabanın arkasına götürürdüm. Aşağı yukarı 10-12 sene öyle geçti.  sonrasında babam hastalandı ben de kalaycılığa başladım sonra onu bırakıp at arabacılığı yaptım.

“AĞLAYARAK DUA ETTİM”

Bir dönem at arabasıyla mal taşıdığını aktaran Tokay, “15 sene kadar at arabacılığı yaptım. En son 1975'te at arabasıyla şehirde giderken Malatya merkezde bir araba kaçmama rağmen gelip bana çarptı. Ben haklıydım, haklı olmama rağmen trafik polisi bana hakaret etti kızdı. Haklı olmama rağmen at arabası sahibi olduğum için polisin bana söyledikleri ve tepkisi ağırıma gitti. Zaten akşam ezanı okunuyordu.  Ağlayarak, “Allah'ım bana yeni bir iş ver” diyerek dua ettim. Sonra 2 ay içerisinde nasip oldu odun kömür ardiyesi açtım.” Diye konuştu.

“İŞİME HİÇ HİLE KARIŞTIRMADIM”

Ardiyecilikte uzun yıllardır geçimini sağlayan İzzetin amca ardiyecilik döneminde işlerin iyi gittiğini belirterek şöyle konuştu: Ardiye açtıktan sonra odun kömürle başladım. Sonra kum, kiremit, briket, mozaik satmaya başladım.  Ardından enkaz işine de başladım. Enkazdan çıkan ikinci el ürünleri ve kapıyı, pencereyi vesaire satmaya da başladım. Yanımda adamlar çalıştırmaya başladım. Kaynakçı buldum, marangoz buldum ve diğer işleri yapacak adamlar buldum. Yıllarca da öyle devam ettim. Sonrasında dükkanlarımı değiştirdim, en sonunda 26 yıldır Hasan Bey Mahallesinde devam ediyorum. İşime hiç hile karıştırmadım.

“ELİMDEKİ MALLARI BİTİRİNCE KAPIYA KİLİT VURACAĞIM”

Zamanla odun, kömürün satışının pek kalmadığını belirten İzzettin Amca, “Doğalgaz çıktıktan sonra odun, kömür alanda pek çıkmadı. Geçen yıl aldığım odun ve kömürler halen duruyor. Birde deprem oldu. Şimdi yaşımda çok ileri gittiği için enkaz alamıyorum, söken olunca satın alıyorum. Bu yaşıma rağmen halen devam ediyorum. Ama elimdeki malları bitirince kapıya kilit vurmayı düşünüyorum.” dedi.

“ANNE BABALAR ÇOCUKLARINI NAZLI BÜYÜTÜYOR”

Günümüzde birçok gencin boş gezdiğini belirten İzzettin Amca, “O boş gezen gençlerin ana-babasında kabahat. Babam bizlerin eline hamallık diye altın bilezik taktı. O bileziği de bozdurup bozdurup harcıyoruz bitmiyor. Şimdiki babalar, anneler çocuklarına çok ihtimam gösteriyor. Aman çocuğumun elbisesi ütüsüz kalmış, şu düzgün olmamış. Harçlığı eksik vs. diyerek çok nazlı büyütüyorlar. Çocukları çalışsın, ekmek parası ne demek bilsin, gerekirse hamallık yapsınlar kötü işlere hırsızlığa girmesin onun bunun malına tenezzül etmesinler.” Diyerek anne babaları uyardı.

Kendi çocuklarına da her işi gocunmadan ekmek parası namusuyla çalışacaklarını söyleyen Tokay, “Benim 4 oğlum var. Bunlara ne iş olursa gösterdim. Ekmek parası için gocunmazlar, çalışırlar. Bir kısmının sanayide dükkânı var, biri kargo bayisi var, çalışanları, arabaları var.” Diye ekledi.

14 Ağu 2023 - 12:48 - Yaşam

Muhabir  Abdulvahap Kaygusuz


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Sonsöz Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Sonsöz Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Sonsöz Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Sonsöz Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.