Aşure Günü Ne Zaman?

Aşure Günü'nün tarihi, Temmuz ayı içerisinde gündemde yer almaya başladı. Diyanet 2023 takviminde, Muharrem Ayı ve Aşure Günü tarihleri yer aldı. Peki, Aşure Günü ne zaman? İşte, Muharrem ayı orucu ve Aşure Günü hakkında merak edilenler haberimizde...

Ahmet Cemal Güntürk
Ahmet Cemal Güntürk Tüm Haberleri

19 Temmuz 2023 tarihinde Hicri Yılbaşıyla başlayan Muharrem ayının 10.gününde idrak edilecek olan Aşure günü için tarih yaklaşmakta. Milletimizin ortak değerlerinden biri olan dayanışmanın bereketin bolluğun birlikteliğin daha da berraklaştığı bu önemli günde yine pek çok evde aşureler pişecek tanıdık tanımadık herkes davet edilecek komşulara dağıtılacak.

Muharrem ayının 10.gününde idrak edilecek olan Aşure etkinlikleri 28 Temmuz 2023 tarihine denk geliyor. Muharrem ayı aynı zamanda Hz.Peygamber (sav)’in torunu Hz.Hüseyin’in ve çoğunluğu Ehl-i Beyt mensubu 70’den fazla insanın Kerbela’da şehit edilmesiyle Müslümanların ortak zihnindeki silinmez acının da tarihidir.

Peygamber efendimiz Aşure Gününde öncesi ve sonrasında oruç tutmuş ve ümmetine tavsiye etmiştir. Toplumuzun alevi inancına mensup kesimi muharrem ayının başlangıcıyla Kerbela şehitlerini anmak yas ve hüznü daha bir kesif yaşamak için yörelere göre değişmekle birlikte 10-15 gün arasında oruç tutarlar. Muharrem orucu Ramazan ayında tutulan oruç gibi imsakla başlayıp akşam namazı ile oruçlar açılır.

Kültür mozaiği içerisinde farklı olarak da idrak edilen bu günde birçok uğurlu olayların gerçekleştiğine de inanılır. Hz Âdem’in duasının kabul olduğu, İbrahim peygamberin Nemrut ateşinden kurtulduğu, Hz Musa’nın firavunun zulmünden kurtulduğu, Eyüp Peygamberin şifa bulduğu, Nuh peygamberin inşa ettiği geminin karaya oturduğu ve deposunda kalan her şeyi karıştırıp çorba haline getirdiği gün bugündür.

Hz. Peygamberin (s.a.s.) bu günde oruç tutulmasını teşvik eden hadisleri de vardır.

Bir hadiste, “Âşûrâ günü orucunun önceki yılın günahlarına keffâret olacağını zannederim.” (Tirmizî, Savm, 48) buyurmuştur. Başka bir hadiste de âşûrâ orucuna işaret ederek “Ramazan orucundan sonra en fazîletli oruç Allah’ın ayı olan Muharrem ayında tutulan oruçtur.” (Tirmizî, Savm, 40) buyurmuştur.

Hz. Peygamberin (s.a.s.) yahudilere muhalefet için ertesi sene âşûrâ orucunu Muharrem’in dokuzuncu günü de tutacağını söylemesi (Ebû Dâvûd, Savm, 66); bu orucun Muharrem ayının dokuzuncu ve onuncu veya onuncu ve on birinci günlerinde tutulmasının daha doğru olacağına işaret etmektedir (Bkz. Ahmed b. Hanbel, el-Müsned, IV, 52; Abdürrezzâk, el-Musannef, IV, 287).

20 Tem 2023 - 17:33 - Yaşam

Muhabir  Ahmet Cemal Güntürk


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Sonsöz Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Sonsöz Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Sonsöz Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Sonsöz Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.