Depremin MASKi’ye Maliyeti 1 Milyar Lirayı Geçti

Şubat ayında yaşadığımız depremin bilançosu her geçen gün artıyor. Yaşanan deprem sadece üst yapıda değil alt yapı da da ağır tahribatlara neden oldu. Malatya Su ve Kanalizasyon idaresi (MASKİ) tarafından depremden sonra alt yapıdaki tahribatlar giderilsin diye için yoğun çaba sarf edildi. Malatya Su ve Kanalizasyon idaresi (MASKİ) Genel Müdürü Mehmet Mert, şuana kadar depremin MASKİ’ye maliyetinin 1 miyar lirayı geçtiğini söyledi.

Yüksel  Akkuş
ÖZEL HABER Yüksel Akkuş Tüm Haberleri
Büyütmek için resme tıklayın

Halen de gerek yeni yapılan yerler gerekte yıkımlardan kaynaklı MASKİ’nin iş yükü devam ediyor. Bu iş ve işlemlerde MASKİ için büyük maliyetlere neden oluyor. MASKİ Genel Müdürü Mehmet Mert konuyla ilgili Sonsöz Gazetesine özel açıklamalarda bulundu.

ALT YAPIYA HARCANAN PARA 1 MİLYARIN ÜZERİNDE

Depremin verdiği zararların sadece üst yapıya olmadığını alt yapıda da ciddi zararlara yol açtığını belirten MASKİ Genel Müdürü Mehmet Mert, “Bizim iller bankasıyla yaptığımız tespit. 1 milyarın üzerinde bu da sadece görünen kısmı. Ciddi oranda alt yapımız tahrip oldu. Biz şuanda 30-40 ekibimizle her gün 500-600 çağrıya cevap veriyoruz. Su patlağından, vatandaşın ağır hasarlı evindeki su sayacı hırsızlığına kadar yani biz bunların hepsiyle mücadele ediyoruz.” diye konuştu.

MASKİ ekiplerinin canlarını riske atarak yoğun şekilde vatandaşların taleplerine yetişmeye çalıştığını aktaran Genel Müdür Mert, “Bazen de vatandaşımız depremin suçlusunu arıyor. Biri geliyor, 10 katlı binanın tüm su sayacını söküp çalıyor. Ağır hasarlı binalara girmek yasak deniyor, ama bakıyoruz ki bir binanın son katına kadar bütün su sayaçları çalınmış. Biz bunların hepsini iptal etmek durumunda kalıyoruz. Bütün personellerimiz bu riske girmek zorunda kalıyor. Hatırlarsanız bir ay kadar önce Zapçıoğlu mahallesinde bir bina yıkıldı. Bizim ekip arkadaşlarımız orada, altta çalışırken son anda kurtuldular, 3-4 saniye ile.” diye ifade etti.

“CİDDİ MÜCADELELER VERİYORUZ”

Bazı sorunların yasa gereği sorumluluk alanlarında olmasa dahi müdahale ettiklerini belirten Müdür Mert, “Bazen evlerden su akıyor, vatandaşımız “MASKİ nerede?” diyor. MASKİ iç tesisatın sorumlusu değil, vatandaşın kendi mülkiyeti. Yasa bunu diyor. Ama depremde bunu yapabiliyor musun? Yapamıyorsun. Arıyorlar “evden su akıyor MASKİ gelsin kessin. Aşağıdan su akmış MASKİ gelsin kessin.” Yine yapacağız ama birinci önceliğimiz değil. Ama şuanda arkadaşlarımızla birlikte ciddi mücadeleler veriyoruz. İyi yaptığımız şeyler var, yapamadıklarımız veya eksik kaldığımız konular var. Çünkü kolay bir şey yaşamıyoruz, hep birlikte.” dedi.

MALATYA’NIN BÜYÜK DEĞERİ İÇME SUYU”

Vatandaşlardan bu süreçte anlayış beklediğini belirten Mert, şöyle konuştu: Vatandaşlarımız şunu unutmasın, Malatya’nın en değerli şeyi iç me suyu. Bunu ne kadar yere vurursak kendimizi yere vurmuş oluruz. Bu siyasetin yada idarecilerin eksik yada yanlış yaptığımız şeyler suya mal edilmemeli. Malatya’nın en değerlisi suyumuz. Gece gündüz çalışıyoruz. Tüm ekip arkadaşlarımız yoğun bir şekilde çalışıyor. Biraz daha anlayış bekliyoruz. Yetişemediğimiz noktalar olabiliyor.

“CİDDİ ANLAMDA KAÇAK SU KULLANIMI VAR, MÜCADELEYE BAŞLADIK”

MASKİ’nin bir yandan depremin etkilerini ortadan kaldırmaya çalışırken diğer yandan bazı kimselerin kaçak su kullanarak bostan suladığını belirten Mert, “Vatandaşlarımız içme suyuyla bostan suluyorlar. Malum deprem olunca herkes kırsal bölgelere gitti. Kaçak kullanım çok fazla. İnsanlar bu konuya dikkat etsinler, kendisi bostan sulayacak diye yukarıdaki  insanlar içme suyunu bulamıyor. Bunlara dikkat etsinler, bu konuda daha saygılı olsunlar. Şuan yetişmekte de güçlük çekiyoruz. Bina yıkımları devam ediyor. Orada suları kesmek lazım ki diğer binalar zarar görmesin.” Diye konuştu.

“HEM SAVCILIĞA VERECEĞİZ HEM CEZA KESECEĞİZ”

Kayıp kaçak konusunda yakalanan kişileri savcılığa verip ceza da keseceklerini aktaran Müdür şu ifadelere yer verdi: Kırsal da ciddi anlamda kayıp kaçak var. Bu sadece bize özgü bir durum değil. Hatay, Adıyaman ve Kahramanmaraş’ta bunu yaşıyor. Birlik beraberlik içerisinde bu süreci daha rahat atlatırız. 1 kaç kilo domateste ekmeyelim, eğer ki ekeceksek, başkalarının hakkına girip, içme suyunu çalıp haram katarak yapmamak lazım. Bu konuda yakaladıklarımızı hem savcılığa vereceğiz hem de ceza keseceğiz. Şuanda kaçak kullanım için çalışmalara da başladık.

13 Tem 2023 - 13:35 - Gündem

Muhabir  Yüksel Akkuş


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Sonsöz Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Sonsöz Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Sonsöz Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Sonsöz Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

01

Afrika'daki Bir Çöl - Suyun tonu evlerde 16 tl, iş yerlerinde 32 tl olmuş.millet içemediği suyu kat kat fazlasıyla ödüyor.el insaf..

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 13 Temmuz 15:51