60 yas ve üst grupta görülen unutkanlik ve konsantrasyon yetersizligine yol açan demans, artik gençlerde de görülmeye baslandi. Asiri akilli telefon, bilgisayar, internet ve teknolojik alet kullanimina bagli olarak gençlerde dijital demans semptomlari görülebildigini belirten Izmir Üniversitesi Tip Fakültesi Medical Park Hastanesi Nöroloji Uzmani Yrd.Doç. Dr. Zeynep Elmas, Polikliniklerimizde artik daha sik rastliyoruz. Genç yas gurubundan olup da unutkanlik sikayetiyle gelen hatta doktor hanim alzheimer mi oluyorum? Bir problem mi var? diye gelen hastalarin sayisi giderek artiyor dedi.
YAKIN BELLEGI KULLANMA ORANI AZALDI
Henüz bir hastalik olarak tanimlanmasa da dijital demans semptomu çagimizin en önemli saglik tehditlerinden biri haline gelmeye basladi. Güney Korede yapilan bir çalismada, 60 yas ve üst gurupta görülen unutkanlik ve konsantrasyon kayiplarinin ergen döneminden itibaren 30lu yaslarda da görülmeye baslandigi saptandi. Asiri akilli telefon, bilgisayar, teknolojik alet ve internet kullanimina bagli olarak dijital demans semptomlarinin görülebildigini kaydeden Yrd.Doç. Dr. Zeynep Elmas, sunlari söyledi: Dijital demansin, internet, video oyunlari ve akilli telefon kullanimi asiri derecede olmasindan dolayi meydana geldigi düsünülmektedir. Daha önce telefon numaralarini, önemli günleri randevularimizi hafizamizda tutmaya çalisirken simdi telefonlara ve tabletlere kaydetmeye basladik. Bunu yaparken, yakin bellegi kullanma oranimiz azaldi.
RISK VE TEHDIT OLUSABILIR
Yeni neslin erken yaslardan itibaren teknoloji ile tanistigini ve tehlikenin söz konusu oldugunu ifade eden Elmas, sözlerini söyle sürdürdü: Beynin olgunlasmasinin tamamlamadigi küçük yas gurubu gerçekten önemli. Eskiden dogal ortamda büyümeden çok daha farkli olarak bilgisayar basinda büyüyorlar. Bunun olumlu ve olumsuz yönleri var. Ailelerin, hekimlerin, ögretmenlerin çesitli önlemler almasi bilgilendirme yapmasi sart. Ailelere verilecek en önemli mesaj; sinirsiz, günün büyük kismini bilgisayar, video oyunlari, televizyon ve akilli telefonlar basinda geçiren çocuklar için dikkat etmek gerekiyor. Risk ve tehdit olusabilir ilerisi için. Yetiskinler de internet, mobil telefonlarin basinda geçirilen zamanlari kisitlamali. Daha çok sanatsal ve fiziksel aktivitelere yönelmeleri gerekiyor.
HAFIZAMIZA HIÇ KAYDEDEMEYEBILIRIZ
Elmas, eriskinlerde belki çok büyük problem olmayabilecegini anlatarak sözlerine söyle devam etti: "Geri dönüssüz diyemeyiz ama beyin henüz olgunlasmasini yeni tamamliyorken, bu kisilerin belleklerinin ilerleyen dönemlerde bizim gibi ya da bildigimiz yönde çalismama ihtimali var. Akilli telefonlara, internete bagimli hale mi geliyoruz diye endiselenmek gerekebilir. Belki simdi hafizaya kaydedemedigimiz bazi seyleri ileride hiç kaydedemiyor olacagiz. Bu durumun kötü etkileri olma yolunda bildirilen yazilar ve çalismalar var.
KONSATRASYON KAYBINA YOL AÇABILIYOR
Gençlerin alzheimer süphesiyle hastanelere tedavi olmaya gittigini söyleyen Elmas, söyle konustu: Biz de polikliniklerimizde artik daha sik rastliyoruz. Genç yas gurubundan olup da unutkanlik sikayetiyle gelen hatta doktor hanim alzheimer mi oluyorum? Bir problem mi var? diye gelen hastalarin sayisi giderek artiyor. Çocuk psikiyatrisi, çocuk nörolojisi, ergen psikiyatrisinden de böyle bir artis olduguna eminim. Unutkanlik, dikkat daginikligi konusunda günlük yasamdaki unutkanliklar artik ön planda. Ayni zamanda uyku bozuklugu, depresyon gibi semptomlar görülüyor. Bilgisayar basinda bazen 5-6 ekran açik olabilir ve birkaç saniye içinde bir konudan diger bir konuya geçebiliyoruz. Bu da dikkat problemleri ve konsantrasyon sorunlarina yol açabiliyor.
GENÇLER UNUTKANLIKTAN SIKAYETÇI
Teknoloji çaginda günün önemli bir kismini internet basinda geçiren ve sürekli akilli telefonlariyla ugras içinde olan genç nesil de unutkanlik ve konsantrasyon kaybindan sikayet ediyor. Ahmet Demir isimli bir vatandas, gününün 10 saatini internet basinda geçirdigini ve gününün ziyan oldugunu belirterek Akilli telefon kullaniyorum. Bazen, telefonumu, arabamin anahtarini unutabiliyorum genç olmama ragmen. Küçük kardeslerime akilli telefonlardan, internetten uzak durmalarini tavsiye ediyorum dedi. Melda Koldemir de, gençlerin ezberlemek yerine telefona kaydetmeyi tercih ettigini belirterek sunlari söyledi: "Artisi da eksisi de var. Hayatimizi kolaylastiriyor, ezber yapmiyoruz, telefona kaydediyoruz ama telefonumuz yanimizda olmadigi zaman ulasmak istedigimiz bir kisiye bile ulasamiyoruz. Bu durumun alzheimer etkisi yapacagini düsünmüyorum ama belki ilerideki zamanlarda olabilir.

