- G:

Malatya’nın Bayramı Nasıl Geçti ?

Malatya’da asrın felaketinin ardından 2’nci Kurban Bayramını geçirdi. Peki büyük bir depremi yaşayan Malatya’da bu bayram nasıl geçti? İşte cevabı...

Filiz Yangırhep
Filiz Yangırhep Tüm Haberleri

Malatya Asrın felaketinden sonra 4’üncü bayramını da idrak etti. 100 binlerce kişinin evsiz barksız kaldığı şehirde yeniden bir buruk bayram daha gerçekleşti.

Malatya’nın Bayramı Nasıl Geçti ?

HAYVAN PAZARI BEKLENEN YOĞUNLUĞU GÖRMEDİ

Malatya Bayrama günler öncesinden buruk bir şekilde başladı ne çarşı pazarda ne de hep yoğunluğuna alışık olduğumuz Malatya Canlı Hayvan Pazarında beklenilen yoğunluk görülmedi.

Aylar önce 230-240 liralara tosunda canlı kilo belirlenirken bayrama birkaç gün kala bu fiyat 200 TL civarını inekte ise 170’leri dahi gördü. Birçok vatandaş bayramın birinci günü akşam saatlerine kadar büyükbaş hayvanını satmak için bekledi. Bayramın birinci gün ümidi de bazıları için suya düştü.

MALATYA’DA YENİ ORTAKLIK SİSTEMİ

Ayrıca Malatya’da farklı bir sistem görülmeye başlandı. Daha önce büyükbaş hayvana gireceği ortaklarını önceden ayarlayıp gelip kurban bulunurdu. Fakat bu bayram kurbanı bulup pazarda ortak arayanların bir hayli yüksek olduğunu birçok kişinin pazarda 4-5-6 ortak bularak hayvanı aldığı kurbanını kestiği görüldü.

Ayrıca Pazar esnafı da hem depremin hem de vatandaşların rahatlık istemesinden dolayı işlerin bu kadar sakin olduğunu vatandaşların kurbanını besilerde kestirerek evlerine götürmeyi tercih ettiğini söyledi.

Malatya’nın Bayramı Nasıl Geçti ?

BAYRAM NAMAZI GELENEĞİ O BÖLGEDE YAŞATILIYOR

Bayram’ın olmazsa olmazı Bayram Namazı da Malatya’da farklı noktalarda eda edildi. 200 civarında caminin hasar gördüğü şehirde vatandaşlar sağlam buldukları noktalarda yollara taştı.

Geleneğin en işe yaradığı yer ise Çırmıktı bölgesindeki Mihraplık olarak bilinen tarihi namazgah oldu. Bölgedeki tüm camilerin ya yıkılıp ya da hasar aldığı mekanda binlerce kişi asırlık geleneği yaşattığı tarihi Mihraplıkta kılındı.

 İlçedeki 4 mahallenin sakinleri önce namazını kılıp hem ibadetini hem geleneği yerine getirdi hem de bayramlaşarak kaynaştı.

Malatya’nın Bayramı Nasıl Geçti ?

İLK KEZ BÖYLE BİR TRAFİK

Malatya’da bayrama 1 gün kala yani arife gününde inanılmaz bir trafik sıkışıklığı yaşandığı görüldü. Çok sayıda polisin görevde olması da o sıkışıklığı çözmeye yetmedi. Özellikle AVM ve yol boyunca uzun araç kuyrukları ve sıkışıklığın olduğu görüldü.

Fakat depremin 1’inci günü ise arife günü trafiğinden eser kalmamıştı. Oldukça sakin bir trafiğin olduğu hatta son zamanların en sakin trafiği olduğu gözlemlendi. Bir çok vatandaşın köylerine gitmesi de bunda etkili oldu.

 Öte yandan şehir merkezinde kaybolan bu trafik hayvan pazarı girişinde ve çevresinde görüldü. Besi çiftliklerinin bulunduğu bölgeler de bu yoğunluğun yaşandığı alanlar oldu.

Malatya’nın Bayramı Nasıl Geçti ?

MEZARLIKLARDA GÖZYAŞLARI SEL OLDU

Ramazan Bayramının ilk gününe göre Kurban Bayramında mezarlıklarda daha az bir yoğunluğun olduğu gözlemlendi. Vatandaşlar mezarlık ziyaretlerini arife günü ve bayramın 2’nci gününe yaymıştı.

Fakat acının taze gözyaşlarının sağanak olduğu yer ise depremde enkaz altında kalarak can verenlerin kabristanları oldu. Kimi evladını kimi eşini kimiyse enkaz altından cansız bedenini çıkardığı anne babasının kabrini ziyaret etti.

Özellikle sabah saatlerinde acının yoğun olarak yaşandığını çeşitli mezarlardan gelen feryat ve figandan görmek mümkündü.

Tarifsiz acıları yaşayan depremzede anneler kendileri için bayramın acıdan ibaret olduğunu söyleyerek göz yaşlarına hakim olamadılar.

Malatya’nın Bayramı Nasıl Geçti ?

HASAT DEVAM ETTİ

Tarımın önemli merkezlerinden biri olan Malatya’da gerek sahil kesimindeki kayısılar gerekse Yeşilyurt ilçesindeki kayısılar da hasat devam etti. Bayram günü kurban ibadetlerini yerine getiren depremzedeler bahçelerinde hasada devam etti.

Bir çok bahçede de çalışmalar devam etti. Bazı bahçelerde hasat öncesi son sulamalar yapılırken bazı tarlalarda ise çiftçiler tarlalarda gerek hububat gerekse bazı ürünleri hasat etti.

20 Haz 2024 - 13:07 - Gündem

Muhabir  Filiz Yangırhep


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Sonsöz Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Sonsöz Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Sonsöz Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Sonsöz Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.




Malatya Markaları

Sonsöz Gazetesi, Malatya ile özdeşleşen markaları ağırlıyor.

+90 (422) 323 52 92
Reklam bilgi