Genel
Giriş Tarihi : 10-06-2021 15:51   Güncelleme : 10-06-2021 15:51

Dutta Hasat Zamanı Başladı

Belli bir olgunluğa gelerek şiresini alan dutlar silkelenmeye geldi.  Alternatif ürün olarak ticaretteki yerini alan dutlar hasat edilerek pekmez, pestil ve kuru dut olarak kullanıma sunuluyor

Dutta Hasat Zamanı Başladı

Çiftçiler hummalı bir yaz sezonuna geçiş yaptı. Bu kapsamda çiftçiler pekmez, pestil ve kuru dut elde etmek için olgunlaşarak şiresini alan dutların hasadını gerçekleştirdi.  İlk hasatlarını gerçekleştiren Muhammed Ali Çay, “Ağaçlarda olgunlaşan dutlar, sabahın ilk ışıklarıyla birlikte silkelenir, toplanır. Silkelenen dutları mesere dediğimiz tahtadan yapılmış sıkma tahtasına alıyoruz. Yem çuvallarına konulan dutları mesere üzerinde temiz bir çizme giyip ayaklıyoruz, ezerek suyunu çıkarıyoruz. Çıkan dut şiresini büyük don kazanlarına koyarak kaynatıyoruz. Kaynarken şıranın yüzüne çıkan köpükleri alıyoruz. Kaynayan şırayı bez torbaya koyarak şigi ile şırasını ayırıyoruz. Şiğden ayrılan şırayı tepsilere koyarak güneşe seriyoruz. 3 gün sonra pekmezimiz oluyor. Belli bir akışkanlığa kavuşunca ne cıvık ne katı olana kadar olunca yani vidonlara yada cam vidonlara konulup serin ve nem olmayan karanlık bir yerde muhafaza edilir. İhtiyaç halinde ya çıkarılıp yeniliyor yada satışa sunuluyor. Dut hasadında çocuğundan tutun kadınına, erkeğine kadar evin tüm bireyleri çalışır. Biri dinlenirken biri de oturmaz. Bu şekilde çabucak işlerimiz bitiverir. Dut çok koruyucu bir besindir.  Kansızlığa, kemik sağlığına,  kolesterole, karaciğere,  pekmezi yapılarak soğuk algınlığına filan hep iyi gelir. Lezzetlidir. Çiftçinin çikolatasıdır denirdi şimdi de aslında hala öyle. Hem sağlıklı hem lezzetli hem de doğal. Vücut direncini arttırır. Bağışıklığı güçlendirir. Mide rahatsızlıklarına iyi gelir. Ağız yaralarına iyi gelir. Dutları haftada en az bir kere silkeleriz tek hasatlık değildir dut genelde bizde son hasat pestil için yapılır ya da kuru dut elde etmek için. İlk hasatlarsa pekmez için yapılır. Yaptığımız pekmez doğal olduğu için yıllarca bozulmadan kalabiliyor. Sadece kışın pekmezimiz doğal olduğu için mayalanıyor. Mayalanmayan pekmez doğal değildir. Doğal pekmez mayalanır. Bu yılki hasat güzel görünüyor. Umutluyuz. Kazancımız olacak bu yıl.” şeklinde konuştu.  

Hanife Yiğit – Özel Haber