Malatya Sonsöz Gazetesi – Malatya'nın En Çok Okunan Gazetesi - Malatya Haber
HV
02 TEMMUZ Cumartesi 19:31
Advert

Advert

Dut Pekmezi Mevsimi Başladı 

Olgunlaşan dutlar silkelenip, sıkılıp, kaynatılıp ardından da güneşte bekletilerek pekmez yapılmaya başlandı.  Yıllardır dut pekmezi ürettiklerini vurgulayan Topsöğütlüler işin püf noktalarını paylaştı

Genel
Giriş Tarihi : 10-06-2022 07:07
Dut Pekmezi Mevsimi Başladı 

Havaların ısınmasıyla dut pekmezi yapımı da sezonunu açtı. Birçok aşamadan sonra elde edilen dut pekmezinin yapımına yönelik önemli noktalara temas eden Topsöğütlüler işin incelikleri için şunları aktardı: “Dut pekmezi çok şifalıdır. Özellikle bağışıklığa, soğuk algınlığına, kansızlığa iyi gelir. Her hastalığa her derde neredeyse devadır. Bu yüzden bizim buralarda her ailenin nerdeyse bir kaç kök dut ağacı vardır. Öncelikle olgunlaşan dutlar haftada en az bir kere silkelenir. Silkelenen dutları mesere dediğimiz tahtadan yapılmış sıkma tahtasına alıyoruz. Yem çuvallarına konulan dutlar mesere üzerinde çiğnenerek suyu çıkartılır. Çiğneme işi yalın ayakla olmaz temiz bir çizme yardımıyla yapıyoruz bu işi. Çıkan dut şiresini büyük don kazanlarına koyarak kaynatıyoruz. Kaynarken şıranın yüzüne çıkan köpükleri alıyoruz. Kaynayan şırayı bez torbaya koyarak şigi ile şırasını ayırıyoruz. Şiğden ayrılan şırayı tepsilere koyarak güneşe seriyoruz. 3 gün sonra pekmezimiz oluyor. Tabi bu süre zarfında eğer varsa çok ince tül ile tepsilerin üstü kapatılabilir ama o zaman kuruma süresi uzayabilir.  Eğer imkan yoksa da her gün sabah ve akşam saatlerinde çok sıcak olmadığı vakitlerde yani gidip içine giren bir şeyler varsa pekmezden ayıklanmalıdır. Daha sonra olan pekmezler süzekten geçirilerek temiz bidonlara veya kovalara konulur. Ardından hemen bozulmaması için serin bir yerde muhafaza edilir.  Pekmezde önemli olan yapılırken su katılmaması. Su katılırsa pekmezin rengi siyah oluyor. Ama su katılmazsa pekmez sarımsı bir renk alıyor. Yaptığımız pekmez doğal olduğu için yıllarca bozulmadan kalabiliyor.”  

Hanife Yiğit- Özel Haber

Hanife YiğitHanife Yiğit

YORUMLAR