Yazar
Giriş Tarihi : 17-01-2018 00:00   Güncelleme : 17-01-2018 00:00

DIYABET HASTALIGI NEDIR VE BESLENME TEDAVISI NASIL OLMALIDIR?

Diyabet;halk dilinde seker hastaligi tip dilinde ise diabetes mellitus kan sekerinin yükselmesi,idrarda seker çikmasidir

DIYABET HASTALIGI NEDIR VE BESLENME TEDAVISI NASIL OLMALIDIR?

Diyabet;halk dilinde seker hastaligi tip dilinde ise diabetes mellitus kan sekerinin yükselmesi,idrarda seker çikmasidir.

Dünya Saglik Örgütü'nün gelecegin en yaygin hastaliklarindan biri olacagini vurguladigi diyabet(seker hastaligi); 2006 yilinda Birlesmis Milletler tarafindan kronik,komplikasyonlarla birlikte seyreden, pahali ve halk sagligini etkileyen ciddi bir salgin hastalik olarak tanimlanmistir.

Pankreasin insülin salgisinin tamamen veya kismen yetersizligi veya eksikligi sonucunda meydana gelen hiperglisemiyle karakterize karbonhidrat,yag ve protein metabolizmasinin bozuldugu bir hastaliktir.

DIYABETIN SINIFLANDIRILMASI

•      Tip 1 Diyabet

•      Tip 2 Diyabet

•      Gestasyonel Diyabet

Toplumda daha sik görülen diyabet formu tip 2 diyabettir ve insülinin yeterince etki gösterememesi sonucu ortaya çikar. Tip 1 diyabet ise daha seyrek olarak görülmesine ragmen küçük yaslardan itibaren baslar ve ömür boyu insülin kullanilmasini gerektirir.

TIP 1 DIYABET

•      Tip 1 diyabet çocuklarda ve ergenlerde görülen diyabet tipidir.

•      Tip 1 diyabetlilerde insülin üretimi yoktur ya da çok azdir.

•      Pankreas insülin üretmedigi için insülin, enjeksiyon veya pompa yolu ile vücuda verilir. Insülin tedavisi vücutta var olan bir eksikligin yerine koyulmasini saglar.

Önemli tedavi bilesenleri è  -Diyabet egitimi

                                                   -Kontrollü bir diyet

                                                   - egzersiz

    

DIYABET KONTROLÜ

Açlik kan sekeri (AKS) : 70-120 mg/dl

Tokluk kan sekeri (TKS) : <140 mg/dl

 HbA1c : < %6.5

Total kolesterol : < 200 mg/dl

LDL kolesterol : < 100 mg/dl

HDL (E) :40 mg/Dl  (K): 50 mg

Trigliserit : < 150 mg/dl

DIYABET HASTALARINA BESLENME ÖNERILERI

 Besin çesitliligi saglanmali (Tek bir ögüne yüklenilmemelidir.)

 Yeterli ve dengeli beslenmeye dikkat edilmeli,

 Basit sekerlerden uzak durulmali (Sekerler,Sekerleme türleri,tatlilar vs)

 Bireye uygun vücut agirligi saglanmali ve sürdürülmeli(Birey ideal agirliginda olmalidir.)

 Ögün atlanilmamali,( 3 ana + 3 ara ögün )(Ara ögün olmalidir,Çünkü; kan sekeri dalgalanmalarini önler.)

 Lif orani  yüksek besinler tercih edilmelidir.(Kan sekerinin hemen yükselmesini önler)

 Insülin ve/veya ilaç zamanlarina ve dozlarina dikkat edilmeli,

 Önerilen fiziksel aktivitelere (yürüyüs gibi) özen gösterilmeli, 

                                                                                                      DIYETISYEN

                                                                                                A.Fadime KAYACI

                                                                                                Mail:[email protected]