Röportaj
Giriş Tarihi : 13-10-2021 17:57   Güncelleme : 13-10-2021 17:57

Arıcılar Destek Bekliyor

Doğal bal üreticisi olarak tanınan Mecit Yüksel ile sektör hakkında konuştuk. Yüksel üretici olarak Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na seslenerek bal kalitesinin standartlara göre belirlenmesini, taban fiyat ayarlanmasının yapılmasını ve arıları uygun ilkim koşulları için bir ilden diğer ile taşırken nakliye konusunda destek verilmesini istedi

Arıcılar Destek Bekliyor

Doğal bal üreterek hakiki balın kalitesini korumaya çalışan yeri gelir Pütürge’de yeri gelir Adana’ da  arıcılık yaparak geçimini sağlayan Mecit Yüksel ile arıcılık mesleğini ve daha fazlasını bu röportajımızda ele aldık…

-Öncelikle bal üretiminde neden Pütürge’yi tercih ediyorsunuz?

“Biz keven balı üretiyoruz. Pütürge kırsalında ise keven bitkisi çok var. Dolayısıyla biz arıcılar olarak yılın 8 ayını Pütürge sınırları içinde geçiriyoruz. Havaların soğumasıyla birlikte de kovanlarımızı Adana bölgesine götürüyoruz. Bu nedenle bölgemize ilkbahar başlangıcından itibaren 300 civarında arı yetiştiricisi kovanlarını getirerek bölgemizde bal üretimi yapıyor.”

-Ürettiğiniz keven ballarının özellikleri nelerdir?

“Pütürge sınırları içinde keven bitkisi çok.  Bilindiği gibi keven bitkisinin kökünden yapılan ilaçlarla kanser ve kalp hastalarına ilaç yapılıyor. Bizim ürettiğimiz balların da yüzde 85’i keven balı. Ballarımız Allah'ın izniyle bir şifa kaynağıdır.  Kalp ve kanser hastalarına da iyi gelen bir bal. Çünkü bu bal tek çeşit bir bitkiden üretiliyor. Yaklaşık 25 yıldır keven balı üretiyorum. Daha önce bu bölgede 400 tane kovanım vardı. Ancak bu kış birçoğu geçti. Şu anda 200 civarında kovanım var. Arı yetiştiriciliğine hem fenni kovanlarda hem de toprak kovanlarda yapıyorum.  Ürettiğimiz balların asıl özelliği ise arılarımız kendi peteklerini kendileri yapıyor. Bizim hiçbir katkımız olmuyor.”

-Peki, bu yıl bal üretimi ne seviyede gerçekleşti?

“Bu sene bölgemize ilkbahar döneminde yeterli yağmur yağmadığı için doğal olarakta bitki fazla yetişmediği için bu yıl arılarımız biraz zayıf kaldı.  Dolayısıyla bal üretimimizde önceki yıllardaki gibi verimli, bereketli olmadı. Yağış olmayınca çiçek olmuyor.  Çiçek olmayınca arı bal yapamıyor. Bu nedenle de bal üretimi bu yıl beklenenden zayıf kaldı. Diğer yandan bölgemize dışarıdan da arıcılar geliyor. Bunların bazıları arılara şeker veriyorlar dolayısıyla balın kalitesini düşürüyorlar. Daha sonra da götürüp ucuz fiyata satıyorlar. Bunlar şekerli bal küçük oluyor ama Pütürge’nin adını kullanarak şekerli balı Pütürge balı diye satıyorlar. Bu da bizim ballımızın adını kötülüyor.”

-Bal üretiminde genelde hangi tür kovanlar kullanıyorsunuz?

“Daha önce tamamen doğal yani toprak kovan kullanıyorduk.  110 tane toprak kovanım vardı. Şu anda elimde 8 tane kaldı tamamı kuraklıktan dolayı geçti. Toprak kovanları Söğüt ağacından yapıyoruz. Dışında özel bir karışımla sıvıyoruz. İçini de arılar kendisi petek yaparak dolduruyor. Toprak kovan ballarına talep çok ama bu sene beklediğimiz verimi alamadık.  Toprak kovanlarda ki yani doğal kovanlarda ki balın kilosunu 300 TL'den satıyoruz. Ama kilosunu 1000 TL’ye kadar satan yerler var. Kovanları yaparken Söğüt ağaçları ile birlikte gübre ve kül kullanıyoruz.   Toprak kovanlarımızda nem olmuyor. Kapalı olduğu için de balın kalitesi yükseliyor. iki tür kovanda bal üretimi yapıyoruz. Birincisi doğal kovanlar. İkincisi ise fenni kovanlar.”

-Önümüz kış bu dönemde kovanları nasıl muhafaza ediyorsunuz?

“Havaların soğumaya başlamasıyla birlikte kovanları Adana bölgesine götürüyorum. İnşallah o bölgede yağış olur ve arılarımız orada gelişir diye ümit ediyoruz. Ancak bu bölgeye giderken nakliye konusu bizi çok yoruyor. Bu konuda da Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan destek bekliyoruz. En azından nakliye konusunda bir destek verilmesini istiyoruz. Diğer yandan yine bakanlığımızdan bal konusunda bir standart belirlenmesini istiyoruz. Market raflarındaki bal fiyatlarına baktığımızda örneğin hakiki bal ile karışımlı balın bir ayrımı yapılması lazım. Örnek verecek olursak hakiki balın kilosunun diğer fenni üretimdeki ballara göre 3 katı bir fiyatla satılması lazım. Kalitesinin belirlenmesi lazım. 20 yıldır bu işi yapıyorum. Bir tane toptancı beni aramamış. Arkadaşları da aramamışlar. Bal satan toptancılar bu balları nereden getiriyor bunu sormak lazım. Marketlerin tamamı bal dolu.”

-Son olarak neler eklemek istersiniz?

“Bal fiyatlarımıza gelince süzme balı 100 liradan satıyoruz. Petek kovanı ise petekle birlikte 120 liradan satıyoruz. Marketlerde 100 liradan aşağı bal yok ama biz kaliteli orijinal balı 120 liradan satıyoruz. Pütürge'nin halis muhlis balı kaliteli ballarını 100-120 liraya satıyoruz. Ürettiğimiz balların hepsi yüzde 100 doğal. Pütürge’de üretilen ballarımız şekersiz ve kaliteli ürünler. Tüketicilerimizin bal alırken tadına bakarak, kalitesine bakarak almalarını öneriyoruz. Bizim keven balını anlamak için balın donması kaliteli olduğu anlamına gelir. Vatandaş bu bal şekerli bal diye bunları almıyor. Dolayısıyla hakiki bal donar. Şeker katkılı bal hiçbir zaman donmaz. Dolayısıyla market raflarındaki hakiki ballar etiketlenmeli, hakiki bal olduğu özellikle belirtilmeli.”

A.Vahap Kaygusuz- Hanife Yiğit’in Röportajı