Organizasyonu düzenleyen Türk-Sudan Is Konseyi Baskani ve Sudan Izmir Fahri Konsolosu Abdulkadir Taçyildiz, beraberinde Sudan Tarim Bakani Dr. Faisal Hassan Ibrahim, Gida Tarim ve Hayvancilik Bakanligi Müstesari Vedat Mirmahmutogullari, TIGEM Genel Müdürü Mehmet Halis Bilden, TIGEM Genel Müdür Yardimcisi Halil Ibrahim Özbayat, Sudan Büyükelçisi Erdogan Kök ile birlikte Malatyaya gelerek çesitli incelemelerde bulundu.
CIDDI TESVIK SAGLANACAK
Malatyali is adamlarini Sudanda yatirim yapmaya ikna etmek için gelen Sudan Tarim Bakani ve beraberindeki heyet ilk olarak Sultansuyu Tarim Isletmesinde Hippoterapi Merkezleri ve Restorasyonu Biten Tarihi Mekanlarin açilisina katildi. Daha sonra tarim alanlarinda incelemelerde bulunan bakan, Malatyali is adamlarina Sudanda arazi, tesvik ve birçok kolaylik saglayacaklarini söyleyerek yatirim yapmaya çagirdi.
MIRMAHMUTOGULLARI: TÜRKIYEDE BIR ILKI BASLATTIK
Atli terapi merkezinin açilisinda konusan Gida Tarim ve Hayvancilik Bakanligi Müstesari Vedat Mirmahmutogullari Türkiye'de bir ilki hep birlikte baslattiklarini söyleyerek, "Osmanli döneminde ordularimizin ihtiyaci olan at basta olmak üzere diger hayvanlarinda yetistirildigi bu isletmemizde; simdi yine dünya ile rekabet edebilecek ayni faaliyetleri sürdürürken, artik buradan ihracat yapabilecek potansiyele erisecek faaliyetler yaparken, bir taraftan da sosyal sorumluluk, hissettigimiz o sorumluluk nedeniyle, yüregimizde duydugumuz o kardeslerimizin acisi nedeniyle onlara hizmet verebilecek bir merkez olusturduk" dedi.
GAP TEKSTILI INCELEDI
Daha sonra GAP Tekstil tarafindan Sudan Tarim Bakani Dr. Faisal Hassan Ibrahimin onuruna verilen aksam yemegine katilan heyet, yemegin ardindan GAP Tekstil fabrikalarini gezerek burada da bir dizi incelemelerde bulundu. Sudanli Bakana çalismalari ile ilgili bilgiler aktaran GAP Genel Müdürü Ali Cüreoglu, Fabrikanin 150 bin metre kapali alana sahip oldugunu söyleyerek Günde 100 bin metre, yilda 40 milyon metre kumas islediklerini söyledi. Fabrikada bin 500ün üzerinde isçi çalistirdiklarini dile getiren Cüreoglu, Malatya genelinde ise 4 bin isçi çalistirmaktayiz dedi. Sudanli Bakan ise Cüreogluna takdirlerini belirterek, Bu yatirimlari Sudanda da yapilmasini istiyoruz ifadelerini kullandi.
TARIHI YERLERI GEZDI
Incelemelerin ardindan Battalgazideki tarihi yerleri gezen Sudanli Bakana gezisinde Battalgazi Belediye Baskani Selahattin Gürkan eslik etti. Gürkan Silahtar Mustafa Pasa Kervansarayi hakkinda Sudan Tarim Bakani Dr. Faisal Hassan Ibrahime bilgiler aktardi. Battalgazi ilçesinin tarihi ve kültürel açidan zengin bir merkez oldugunu söyleyen Gürkan, Osmanli Devleti tarafindan 1639 yilinda yapilmis bir kervansaray. Ipekyolu, ticaret yolu üzerinde bulunan en büyük kervansaraydir ifadelerini kullandi. Gürkan, Türkiye ile Sudan arasinda güzel bir dayanisma oldugunu belirterek, Biz, Sudan kardeslerimizi kendimizden ayri görmüyoruz. Bütün müminler kardestir. Biz o anlayis içerisindeyiz. Bizim cografyamizdan Sudan, Suudi Arabistan olsun ve diger Müslüman ülkeler olsun bizler kardesiz. Türkiyedeki tarim ve isletmeleri ile de yakindan ilgilenirsiniz ve sizler bir köprü olursunuz düsüncesindeyim dedi.