Malatya
Giriş Tarihi : 23-05-2017 16:29   Güncelleme : 23-05-2017 16:29

Anizin Yakilmasi Topraga Zarar

Inönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Alper Durak, topragin ilk 30 santimlik kisminda yasayan mikroorganizmalarin belli sicaklik derecelerinde yasamlarini sürdürdügünü ifade ederek, “Eger aniz yakilirsa buradaki mikroorganizmalar ölür. Bu da bitkisel üretimde bir gerilemeye yol açmaktadir" dedi

Anizin Yakilmasi Topraga Zarar

Prof. Dr. Alper Durak, topragin verimli kullanimi hakkinda açiklamalarda bulunarak, topragin fazla islenmesinin topragin yapisini ve özelliklerini kaybetmesine yol açacagini söyledi. Durak, “Ama bizim çiftçimiz ‘Ne kadar çok islersem o kadar iyi olur’ diye düsünür. Oysaki topragi mümkün oldukça az islememiz gerekir. Çünkü topragin birlestirici özelligi ve yapisini bozmamamiz gerekir” ifadelerini kullandi. Günümüzde organik gübrelemenin ön plana çiktigini dile getiren Durak, "Bunun nedeni organik madde toprakta ne kadar fazlaysa topragin saglik derecesi de o kadar fazladir. Kimyasal gübrelerin olumsuz yani tuz olmasidir. Toprak giderek tuzlu topragin PH degeri degismektedir ve besin elementlerinin bitkilere yarayisi azalmaktadir. O yüzden topragin organik maddesinin artirilmali organik gübreye tesvik edilmesi gerekir. Organik gübreleme topragin yapisi ve özellikleri açisindan önemlidir" seklinde konustu. Durak, çiftçinin kendi arazisinde uyguladigi islemlerin birçogunun topragin bozulmasina, tuzluluk oranin artmasina ve verimsiz hale gelmesine neden oldugunu belirterek, çiftçinin bilgilendirilmesi ve egitilmesi gerektigini kaydetti. Çiftçilere uyarilarda bulunan Durak, topragin ilk 30 santimlik kisminin canli oldugunu ve orada yasayan mikroorganizmalarin belli sicaklik derecelerinde yasamlarini sürdürdügünü ifade ederek, "Eger aniz yakilirsa buradaki mikroorganizmalar ölür. Bu da bitkisel üretimde bir gerilemeye yol açmaktadir. Bu nedenle anizin yakilmasi çok yanlis bir islemdir” seklinde konustu.