Çalışmayı sevmemek, utanılacak bir davranıştır. Allah’ın kurallarına uymamak demektir. 

Aklı, kalbi ve kafası karışık olan kişiler, toplumun kendilerine değer verip vermediğine hiç önem vermezler. Zengin de olsa çalışmazlar, kendi ayakları üzerinde duramazlar. Hep başkalarına yük olurlar, el açarlar ve onlara bağımlı yaşarlar.

Çalışmayı sevmeyenler, ya çok zengin, ya çok tembel ya da akıllı değillerdir. Gönülleri pas tuttuğu için, yan gelip yatmayı, kolay yıkmayı, başkalarını kolay eleştirmeyi ve kolay kıymetten düşürmeyi severler. Yap desen doğruyu yanlıştan ayıracak bilgiye sahip olmadıkları için yapmazlar.

Az düşünen, noksanlarını bilmeyen en tehlikeli ve uzak durulması gereken insan türüdür. İstediklerini çalışmadan elde etmek için, “haklıdan yana değil, güçlüden yana, içten pazarlıklı, güvenilmez ve korkak olurlar.” Çıkarcıdırlar, güç merkezi değiştikçe dönerler; fırıldak olurlar.

Kendilerini değersizleştiren, toplumda küçük düşüren, alçalmalarına ve onurlarının küçük düşmesine sebep olan davranışlar yaparlar. Güce hayranlık ve saygı duyarlar, “güçten beslenirler güce alkış tutarlar”. Bilgiye, emeğe ve sanata saygı göstermezler. 

Okumadan ilim bilen, gezmeden farklı coğrafyaları gezip gören bilgili insan gibi davranırlar, gözlerini işlerine gelince açarlar, işlerine gelmeyince kaparlar. Paylaşma, teşekkür, emek vererek kendi işini kendi görme, kadir kıymet bilme, gönül alma kültürünü bilmezler.

Kimsenin saygı ve sevgi göstermediği bu kişiler, başkasının bakımına muhtaç duruma düşerler. Öğrenme, üretme istekleri olmadığı ve özgüvenlerini kaybettikleri için, sosyal hayattan koparlar, çevresiyle iletişim kuramazlar.

Çalışmayı sevmeyenler, dalkavukluğun sağladığı çıkarlarla beslenirler, utanç ve zahmet ile dolu huzursuz bir hayat yaşarlar. Onur kaygısı yaşamayan, yeteneklerine güvenmeyen, bu tipler insan onuruna yakışır bir ruhla davranmazlar.

Çalışmayı sevmeyenler, sorumluluk hissi taşımadıkları için fakir ve bağımlı yaşarlar. Görevlerini zamanında ve yerinde yapmadıkları için, hem kendilerine hem çevrelerine zarar verirler. Neyi istediklerini de, istemediklerini de bilmezler.

Tembel olup çalışmamayı bir şeye sahip olmamayı en büyük ayıp olarak saymazlar. Aklını kullanarak hayatın güzelliklerinden insanların faydalanması için kendilerini yormazlar. Yoksul ve dilenci olmamak için, hayatın gelişmesi ve ilerlemesini için çalışmazlar.

 İnsanım diyen, toplumsal üretimi ve refahı artırmak, kendisi ve bakmakla yükümlü olduğu kimseleri geçindirmek ve saygın bir kişi olmak için fayda sağlayan bir işte çalışmalı ve emek sarf etmelidir. Bu görevi yerine getirmediğinde toplum için zararlı sonuçlara sebep olacağını da bilmelidir.