İnsan vücudu bireyin en değerli varlığıdır, başkası tarafından izin alınmadan dokunulamaz. Bu kadar kıymetli bir şeye dokunan kişinin güvenilir olması gereklidir. İnsan vücuduna dokunan en önemli meslek grubu da hekimlerdir. O halde hekimlerin güvenilir olması mutlak şarttır.
İşin pratiğine ya da hayattaki işleyişine bakarsanız, üniversite giriş sınavında uygun puanı almanız tıp fakültesine girmeniz için yeterlidir. Kısaca hekim olacak kişilerden güvenilir olması, ahlak sahibi olması araştırılmamaktadır. Bu da doğal olarak hekimlerin diğer mesleklerdeki bireyler gibi ahlak seviyelerinin farklı olamayacağını göstermektedir. Diğer bir deyişle örneğin mühendisler ne kadar ahlaklıysa hekimler de o kadar ahlaklıdır. Sanki fizikteki birleşik kaplar kuralındaki gibi kapların şekli farklı olsa da tüm kaplardaki su seviyesinin aynı olmasına benzetebiliriz.
Bu durumda insan bedenine dokunabilen en önemli meslek gruplarından biri olan hekimlerin ahlaklı insanlardan seçilmesi için bir mekanizma gereklidir. Bu mekanizmanın işleyişi ile ilgili düşünülerek belirli kriterler oluşturulmalıdır. Bu durumda ahlaklı insanlar arasından ahlaklı hekimler yetiştirmek gerekir. Aslında "Bir dirhem ilim, bin okka edebe muhtaçtır." düsturunda olduğu gibi tüm eğitim sistemi önce ahlaklı sonra meslek sahibi olan bireyler yetiştirmek üzerine kurulmalıdır.
İkinci bir yol da hekimlerin ve sağlık kuruluşlarının sıkı bir şekilde denetlenerek yapılan yolsuzlukların ortaya çıkarılmasıdır. Elbette ki bu mekanizmada denetimlerin usulüne uygun ve ahlaklı denetimciler tarafından yapılması gerekmektedir.
Hekimlikte şöyle bir söz var, "Hekimin birinci görevi, hastayı taburcu etmektir." Buradan da anlaşıldığı gibi hastanın hastanede gerekli olduğu kadar kalması ve mümkün olduğunca erken evine gönderilerek kalan tedavisinin evinde devam edilmesi asıl olmalıdır. Aksi takdirde gereksiz yere hastayı hastanede tutmak yüksek oranda gelişecek olan hastane enfeksiyonları ve diğer komplikasyonlara maruz bırakmak anlamına gelmektedir.
Ahlaklı insan ahlaklı hekim.
Yorumlar
Deli - İyi ve kötü ahlak çocuklara ailesi,akrabası,oturduğu semt, eğitim aldığı okullar ,çalıştığı konumdan geçer ..Bu aşamalarda ne almışsa odur .Hiç kimse belirli yaştan sonra ne iyi olur nede kötü.. Ne kadar yasak ne kadar baskıcı olursanız olun kimseyi bildiğinden döndüremezsiniz. bedeli 30-40 yıl ceza yatmak veya ölüm olsa bile. O zaman ne yapacağız ? Çocuklarımıza ve çevremize örnek olarak herkesden önce kendimizden başlayacağız...