Günümüzdeki işleyişe göre tıp fakültelerine gelen öğrencilerin önemli kısmı fen ve Anadolu lisesi mezunlarından oluşmaktadır.
Bu durumu kısaca şöyle özetleyebiliriz; sağlıkla ilgili hemen hemen hiçbir bilgisi olmayan 17-18 yaşlarındaki öğrenciler tıp fakültesine kabul edilmektedir. Bu yaşa kadar sağlıktan bihaber öğrencilerin sağlıkla ilgili bir okula kabul edilmesi, en basitinden bir akıl tutulmasıdır.
Çok sade bir şekilde düşünürsek, 17-18 yaşına kadar öğrencilerin sağlıkla ilgili belli bir bilgi ve beceriye sahip olması, tıp fakültesine yeni başlayanlar için çok değerli bir donanımdır. Bu fikrin gerçekleşmesi için de sağlıkla ilgili bilgi ve becerilerin edinildiği lise seviyesindeki sağlık kolejlerinin kurulması gereklidir. Sağlık kolejleri meslek okulu gibi değil de üniversitelerin sağlıkla ilgili tıp, diş hekimliği, hemşirelik, eczacılık, fizyoterapi, diyetisyenlik gibi fakültelere ön hazırlık yapacak şekilde planlanmalıdır.
Sağlıkla ilgili ön bilgileri ve becerileri olan sağlık koleji mezunlarının tıp fakültelerine alınması durumunda, fen ve Anadolu lisesi mezunlarına göre tıp fakülteleri eğitim ve öğretim açısından bir adım önde olacaktır. Öğrenciler açısından, sağlık eğitimi lisede başlayacağı için daha az bir öğrenim hayatı geçireceklerdir.
Sağlık kolejlerinin çok iyi yapılandırılması, öğrencilerin lise seviyesinden itibaren sağlığa yönlendirilmesi, tıp fakültelerine taze kan getirecektir.
Yorumlar
Dr Osman - Katılmıyorum hocam, çok talihsiz bir yazı olmuş sizin için.
Dr Aay - Sağlık Kolejlerinin kalitesi yükseltilirse, bu okullara seçilen öğrencilerin sınavları liyakati ile yapılırsa ve gençler tıp fakültesine gitmenin yolunun bu olduğunu bilirlerse bu olabilir aksi takdirde tıp fakültelerinin zaten çok bozulmuş olan kalitesi ne olur bilemiyorum