Maddi hayata tapmadan yaşarlar. Bilmediklerini bilenlerden öğrenmeye çalışırlar. “Gerçekleri görenler mutsuz ama güçlü olurlar. Gerçekleri kendilerine değil, kendileri gerçeklere uyarak, insani olmanın gereklerini ve üzerine düşen görevleri yerine getirerek düzenli yaşarlar..
Gerçekleri görenler, akıllıdırlar, gelecekte iyi yaşamak için düşünceler ve fikirler üretirler. Olaylar arasında bağlantılar kurmasını bilirler, olayları anlamlandırırlar, hatalarını görürler ve mücadele için çözüm yolları bulurlar. Kusurlu ve hatalı kararlarından ders alırlar, yenilmez olmak için de akıl dolu işler yaparlar.
Gerçekleri görenler, Adaletlidirler, iyilik yapmaya, yardımlaşmaya ve dayanışmaya önem verirler. İnsanın insana biat ederek, kul ve köle olarak, yaşamaması için mücadele ederler. İnsan olmanın hakkını vermek için, sevgi isterler, sevmesini bilirler. Hak duygusuna aykırı işler yapmazlar, kimseyi kandırmadan onurlu yaşarlar.
Gerçekleri görenler, zamanı en zengin kaynak olarak görürler. Hayatlarını daha iyi yaşamak için zamanın boş geçirilmeyecek kadar değerli olduğu bilirle ve gittiğinde gelmeyeceği için planlı ve bilinçli bir şekilde kullanırlar.
Zamanlarını doğru kullanarak kendilerine ve topluma faydalı olurlar.
Gerçekleri görenler, kendilerini iyi, değerli, doğru, yararlı, dürüst ve farklı gösterenlerin sözlerine inanmazlar. Akılını kullanarak aldanmazlar, zor duruma düşecek oyunlara gelmezler, tuzaklara düşmezler. Gerçekleri, olanları gizlemezler, üstünü örtmezler. Doğruya, haklıya, hizmet ederler, namerde, yanlış yapana karşı çıkarlar.
Gerçekleri görenler, akıl ile gönlü bütünleştirmeden hiçbir şey yapmazlar. Yaptıkları işin iyi ve değerli olması için akılarını kullanırlar, iyi ya da kötü sonuçlarını etraflıca düşünmeden adım atmazlar. Nereye gittiklerini bilirler. Dünyada olup bitenlerle ilgilenirler, körü körüne yalanlara teslim olmazlar.
Gerçekleri görenler, duygusallığa, hayalciliğe, ihmale, vurdumduymazlığa, etrafında olup biten olayların ya da durumların farkında olmamaya yer vermezler. Olaylara etki eden bütün iç ve dış sebepleri göz önüne alırlar, almak zorunda olduklarını bilirler. Akıllıca düşünürler. Geçmişte yaşananları göz önüne alırlar ve onlardan yararlanırlar.
Gerçekleri görenler, kirlenmeden, yozlaşmadan ve sahtecilikten kendilerini korumak ve huzurlu yaşamak, için her türlü bilgiye karşı meraklı ve aç yaşarlar. Bilgiye değer verirler, bilgiyi arar, araştırır, sorar soruştururlar ve öğrenmek için çırpınır dururlar. Akıllarına gönüllerini sırdaş, gönüllerine de akılların arkadaş kılarlar.
Gerçekleri görenler, etraflarında olanları bitenleri aydınlıkta eksiksiz görmek için, karanlıktan aydınlığa çıkarlar. Hür olarak yaşamak, iyi şeyler yapmak için akıllarını kullanarak geleceklerini kurtarırlar. Yeteneklerini geliştirmeye bilmesi ve öğrenmesi gereken faydalı ve en güzel işleri öğrenmeye çalışırlar.
Gerçekleri görenler, başlarındaki ve kalplerindeki gözleriyle huzursuz ve mutsuz yaşamalarına sebep olan olayların dününü, bugünü ve yarınını daha iyi görürler ve ona göre düşünce sistemlerine yön verirler. İyi insan olmak için düşüncelerine, duygu ve davranışlarına maske takmadan yalnız yaşamamak için iyi şeyler yaparlar.
Gerçekleri görenler yanlışlıkları da, hataları da meydana gelecek zararları da görürler, gizlemezler. Daha fazla yanlışlıkların yapılmaması, acıların çekilmemesi ve zarar veren işlerin yapılmaması için yapanları uyarırlar. Yanlışı yanlışla çözmezler ve çözmek için de kimseye alet olmazlar.
Gerçekleri görenler akıllıdırlar. Bilgiye ulaşmak için Akıllarını doğru kullanırlar. Çevrelerinde ve dünyada olan faydalı ve zararlı şeylerden haberdar olurlar. Zararlı olanları ve verecekleri zararları yok ederler. Akıllarının gücünü ve yeteneklerini iyi yolda kullanmak için faydalı bilgileri alırlar ve korurlar.
Gerçekleri görenler görevlerini hakkıyla yerine getirirler. Kızgınlık, öfke, korku ve kaygılara neden olan, insanlara zarar veren oyun ve hilelerin yapılmasını engellerler. Doğruluktan yana olurlar ve hakka uyarlar. Üretmedikleri zaman kul ve köle olacaklarını bildikleri için çalışarak değer üretirler ve çevrelerine örnek olurlar.
Gerçekleri görenler toplumun barış içinde yaşaması, insanların hak ve özgürlüklerini, sağlıklarını korunmaları, suç işlemelerini önlemek için fikir üretmeye çalışırlar. İnsanlar arasında ayrım yapılmasına ve ayrıcalık tanınmasına karşı çıkarlar. Haklarını kullananlara destek olurlar.
İlerlemenin şartının bilgili olmakla, öğrenmeyle, öğretmekle, davranış ve kabiliyetlerini geliştirmekle olduğunu bilirler. Cehaletin çirkinlikleriyle yaşanılmaması için de, huzurlu ve mutlu yaşamak için, bildiklerini bilmeyenlere öğretmeye çalışırlar.