Okuyan insanlar, okudukları farklı kitaplardan öğrendikleri doğru bilgilerle daha yaratıcı ve daha başarılı, daha yapıcı, daha yararlı ve daha iyi insan olurlar. Hafıza ve problem çözme güçlerini artırarak, kendilerini ruhi hastalıklardan korurlar.
Okuyanlar, değerli ile değersiz arasındaki farkı bilirler. Toplumsal meselelerle ilgilenirler, yanlış varsa susmazlar, sorgularlar. Çıkarcılık ve bencillik yapmazlar, suça, göz yummazlar, suçu örtmezler. Gerçekleri, olanları gizlemezler, üstünü örtmezler saklamazlar.
Okuyanlar, iç dünyalarını geliştirirler, geniş ve açık fikirli olurlar, diğer insanların duygularını ve düşündüklerini kolay anlarlar. İnsanların inançlarına ve arzularına daha fazla saygı duyarlar. Okuyanlar, daha insancıl, daha mutlu, daha şefkatli ve dünyaya değer katarlar.
İnsanlar, yaşamak için düşünmeleri, düşünmek için bilmeleri, bilmek için okurlar. Yaşanmış ya da yaşanması muhtemel şeyleri okuyarak öğrenilebilirler. Okuyanlar edindikleri bilgilerle daha akıllı ve düşünerek hareket ederler. Yanlış yapanları kucaklamazlar.
Okuyanlar bilmediklerini öğrenerek duygu dünyaları genişletirler. Başarıya ulaşmanın önünü açarlar, düşünce kapasitelerini artırırlar. İnsana yakışan tutum ve davranışlarla özgür ve bilgili yaşarlar. Bir bilen olurlar ve yanlış inançlara karşı olurlar.
Okuyanlar, kelime hazinelerini zenginleştiler, anlama güçlerini, güzel konuşma ve yazma yeteneklerini kuvvetlendirirler. Okuyanlar, düşünceyi besleyen, geliştiren, çabuklaştıran ana kaynaklarını doğru bilgiyle doldururlar.
Okuyanlar, kolay uygulanan ve kullanışlı olan düşünme becerisi kazanırlar. İletişim kurma beceri ve yeteneklerini geliştirirler. Hayal kurma gücünü beslerler, genel kültürlerini artırırlar, hayata bakışlarını değiştirebilirler, özgüvenlerini geliştirirler ve hızlı düşünmelerini sağlarlar.
Okuyarak olayların ve gelişmelerin iç yüzünü öğrenirler, kendilerine olan güvenlerini artırırlar. Düşünce ufuklarını geliştirip, geniş bir görüş açısı sağlayarak, olayları inceleme yeteneği kazanırlar. Edindikleri bilgi ve kültür sayesinde daha sosyal bir karakter kazanırlar.
Okuyanlar, olgun, erdemli, etkin ve etkili olurlar. Bir suça, yanlışlığa, yalana, ahlaksızlığa, doğru olmayan her şeye bana ne demez akılcı yollarla sessiz kalmazlar, tepki gösterirler ve karşı dururlar. Yanlış yapanları sevmezler, kucaklamazlar.
Okuyanlar, tutarlı olurlar. Hayatlarını sürekli öğrenmekle, okumakla ve üretmekle ve kendilerini geliştirmekle geçirirler. Gelişmelerinin sonucunda ürettikleriyle ilerlemeyi sağlarlar ve geriye iyi bir iz bırakmak ve etrafındakilere de fayda sağlamak için çalışırlar.
Okumayı sevenler, hem kendilerine yatırım yaparlar, başka dünyalar, başka hayatlar, başka görüşler, başka sözcükler öğrenirler. Duyarlı olurlar, başkalarının dertleriyle dertlenirler, hem de ülkenin refah seviyesini yükseltirler. Başkayla ilgili her şeyi ve başka hayatları tanırlar.
Okuyanlar, manevi yönden zengin olurlar. İyilik yapmayı severler. Ciddi ve sabırlıdırlar, eleştiri yaparken doğru yapmayı ve doğru ile yanlışı ayırt edebilmeyi öğrenirler. Sorunlara farklı bakış açılarıyla bakarlar ve çözüm üretme güçlerini arttırırlar.