Saygı gösterilen insanlar saygınlıklarını inançla, emek vererek elde ederler. O nedenle onların saygınlıkların bir bedeli olamaz. Hani merhum şair Mehmet Akif Ersoy derya, “…verme dünyaları alsan da bu cennet vatanı…” işte o misal bu tür insanların saygınlığının bedeli dünyanın bütün varlıklarından da ötedir.
Zira kendilerine saygı gösterilen insanlar;
İnsanı severler ve her canlıya hatta her varlığa önem verirler. Boş konuşmazlar ve her zaman ilim öğrenmeye, güzel ve herkesin faydalanacağı işler yapmaya ve yaptıklarını yaymaya çalışırlar. İnsanların yaşama haklarına saygısızlık yapmayı zulüm olarak görürler.
Dikkatli ve ölçülü davranışlarıyla güzel ve sağlıklı bir hayatı başlatanlardır. Davranışlarıyla insanlara onur ve değer verirler. İnsan ilişkilerini düzenlerler, insanların birbirini anlamalarını sağlarlar ve insanları mutlulukları artırırlar ve sevindirirler.
Yaşamı kolaylaştırmak için, adaletli, değerli, üstün ve yararlı işler yaparlar. Doğanın dengesini bozmamaya, insanlara karşı dikkatli, özen gösterirler. İnsan olmanın şartlarını yerine getirdikleri için saygıyı hak ederler.
Kibardırlar, insan haklarını korurlar, insanların daha adil ve daha huzurlu yaşamaları için ileriye ve aydınlığa taşımak için çalışırlar. Dayanışmanın yok olmaması, adaletsizliğin, ikiyüzlülüğün ve dalkavukluğu yaygınlaşmasını önlerler.
Toplum içinde nasıl davranılması gerektiğini bilirler. İnsanların iç içe daha mutlu yaşamaları için ortak değerlere ve konulmuş olan kurallara uyarlar. İnce tavırlarla ve güzel davranışla sevgi bağını iyi iletişimle kurarlar ve olumsuzlukları olumluya çevirirler.
Kendilerini üstün ve emsalsiz görmezler ve tek taraflı saygı beklemezler. Nezaket ve görgü kurallarına göre davranırlar ve karşısındakilere de saygı gösterirler. Kendilerine ve başkalarına değer verirler ve çevrelerinden de değer görürler.
Paylaşmayı bilirler, gururlu, kibirli ve gösterişli davranışlar yapmaktan kaçınırlar. Hoşgörülüdürler, karşısındakiler karşı ölçülü ve sevgiyle yaklaşırlar, herkesin farklı olduğunu kabul ederler ve onları konuşurken dinlerler, konuşurken sözlerini kesmezler.
Gerçekçidirler… Karşısındakilerin haklarına saygı gösterirler, hoşuna gitmeyecek tavır ve davranışları yapmaktan kaçınırlar. Çevresindeki insanlara ve diğer canlılara zarar veren davranışlarda bulunmazlar. Menfaatleri için adalete zarar vermezler.
Adil, duygusal ve dürüsttürler. Huzurlu yaşamak için, insanların haklarını korurlar, toplumsal dayanışmayı güçlendirirler. Kimseyi ötekileştirmezler, küçük, büyük, güçlü, zayıf, zengin hepsini bir ve insan olarak görürler.
Ne ekerlerse onu biçeceklerini ve yaptıklarının manevi karşılığını bulacaklarını bilirler. İnce ruhlu oldukları için de kimseyi azarlamazlar, söyleyeceklerini gönüllerini kırmadan söylerler. Her canlıyı gönülden severler. Zamanın kazandığı değerlerin ve sağlığının kıymetini bilirler.
Dilleri, kalpleri ve akılları güzeldir. Yeniliklerden, bilimden, sanattan ve ilimden korkmazlar. Dar görüşlü ve anlayışsız değildirler. Karşındaki insanları değerli kılmak için, önemserler ve dinlerler. Kendilerinden farklı olanları hor görmezler, ötelemezler ve saygı gösterirler.