Dini bayramlar, bütün toplumu kucaklayan ve milleti bir arada tutan, sosyal dayanışma ve barışı sağlayan günlerdir. Farklılıkları, kırgınlıkları, uzaklıkları, zıtlıkları azaltmanın yanında insanları birbirine yakınlaştırır, sevgiyi çoğaltır, gönül hoşluğu sağlar.

Millet olarak yaşamak isteyen toplumlar, bayramlarını tatil yapmak için kaçmak yerine ailece sevinç ve neşe dolu kutlarlar. Milletinin geleceği için, bayramın insanları bir araya getiren gücünden yararlanırlar. Bayramlar, sosyal bütünleşme duygularına büyük ölçüde katkıda bulunurlar. 

Bayramları dinlenme fırsatı olarak görmezler, bayramın asıl anlamı olan aile birliği, sevgi, paylaşma ve dayanışma gibi değerleri göz ardı etmeden, asıl amacından uzaklaşmadan bayramların ruhuna uygun şekilde kutlarlar.

Atalarımız, dünden bugüne gelen bayramlarımızı milli örf ve adetlerimizin yaşamasını sağlayan, toplumu bir arada tutan önemli bir değer olarak görürler. Çocukların gönüllerini kendi kültür değerleri ile bayram kutlamaları için yoğururlar.

Dini bayramlar, insanların sosyal hayatını canlandırmakta, insanları bir araya getirmektedir. Uzak yakın tüm akrabalar, tanıdıklar ve komşular bayram sebebi ile bayramlaşmak için büyükleri ziyaret ederler. Kardeşlik ve dayanışma duygularıyla yakınlaşırlar.

Bayramlar her dinden, ekonomik ve sosyal kökenden insanları bir araya getirir. Toplumdaki sıkıntıları, anlaşmazlıkları giderir ve duyguları dengelemeye yardımcı olur. Yabancılaşmış arkadaşları ve akrabaları bir sevgi bağıyla bir araya getirmeyi sağlar. 

Dini bayramlarda çalışmaya ara verilir, insanlar yakınları, komşuları ile sosyal ilişki kurma, birlikte vakit geçirme fırsatına sahip olurlar. İnsanlar bir araya gelerek bir yandan da olumlu sosyal ilişkiler kurarak sosyalleşme ve toplumsal yaşama katkılarda bulunurlar.

Dini bayramlarda akrabalar uzaktakiler hasret gidermek için toplanırlar, birbirlerini ziyaret ederler, hediyeleşirler, eğlenirler.  Çocuklar, en güzel şekilde giydirilirler, ceplerine harçlıklar ve konularak, sevindirilirler. Kimsesizleri de hediyelerle ziyaret ederek onlara da bayram sevinci yaşatırlar. 

Dini bayramlar, yeryüzünde yaşayan çeşitli dinlere mensup toplulukların belli zamanlarda bir veya birkaç gün sevinç gösterileriyle kutladıkları günlerdir. Dini bayramlar, toplum yapısında “birleştirici, canlandırıcı, eğitici ve mutluluk verici” işlerin yapılmasını sağlarlar.

Dini bayramlar, insanları, aileleri toplumda dağınık yaşayan üyelerini bir araya getirir ve üyeler arasındaki dayanışma bağlarını güçlendirir, ortak değerleri pekiştirir. Toplumda canlandırıcı, geleneklerin devamını, değer yargılarının, törelerin köklenmesini birlik ve birliği beraberliği sağlar. 

Dini bayramlar, milleti bir arada tutan ve güzellikleri paylaşmak için “renk, inanç, ırk ve din ne olursa olsun bizi bir sevgi bağıyla bir araya getiren ve güzel bir fırsat yaratan değerlerimizdendir. Çocuklar bayramlar sayesinde çeşitli ahlak ve görgü kurallarını öğrenirler ve uygularlar. 

Bayramlar sayesinde, ziyaretler yapılır peş peşe, küskünler barışır yüreklerdeki üzüntüler silinir, sevinçli ve neşe gelir evlere. Bayramlar sayesinde yaşlılar, gençler eşler, dostlar birbirlerini ararlar sorarlar. Muhtaçların yaralarını sarmak için koşarlar.

Bayramlarda herkes kişisel temizlikler yapar, sosyal ilişkilerini geliştirirler. Bayramlar da geleneksel kültürü yaşatmak için kabir ziyaretleri yapılır, küçüklerin büyüklerini hatırlamaları sağlanır. Çocuklara ve gençlere hayatın kısalığını ve insanın ansızın ölebileceğini hatırlatırlar.

Bayramlarda herkes evinin önünü temizler, düzenler. Sağlık ve mutluluk içinde bayram geçirmek için, her yıl bayram arifesinde çevrenin önde gelen kişilerinin yardımlarıyla ihtiyacı olan kişilerin evlerini tamir ettirilirler, ihtiyaçlarını giderirler ve çevre temizliklerini yaptırırlar.

Bayram arifesinde herkes evlerinde de bayram temizliklerini yapar, gereksiz eşyalarını ayıklar, halılarını yıkar, her yeri temizler, havalandırılması gereken malzemelerini havalandırır ve mutfak eşyalarını düzenler. Evlerinin içini ve dışını boyarlar

Bayramlarda misafirperverliğe özellikle önem gösterirler ve aileler her gün birkaç yerde misafir olur veya misafir ağırlarlar. Misafirliğe gitmeden önce ilk olarak anne-baba ve aile büyüklerini ziyaret ederler, ardından akrabalara ve komşulara, çevredeki yoksul ve gariban kişilerini bayramlarını kutlarlar.