Çocukluğumun Söğütlü Camisini hatırlarım.
Tarihi bir minarenin gölgesinde eski bir mabet.
Depremde yıkılandan farklıydı. Küçüktü. Bir bahçesi vardı. Kuzeyinde ise tuvaletler. Caminin bir köşesinde Diyanet Kitabevi bulunuyordu.
Söğütlü Camisinin yeniden inşa edileceği yer ve büyüklüğü ile ilgili tartışmalar devam ediyor.
Kimi aynı büyüklükte yerinde yapılmasını istiyor, kimi daha büyük şekilde Emekliler Parkı’nın bulunduğu yere…
Bir kere Emekliler Parkına yapılacak olanın isminin Söğütlü olması anlamsız olur.
Eski yerine yapılırsa ismi Söğütlü Camii olur.
Peki, yerinde mi yapılmalı?
Bu konudaki tüm fikirlere saygı duyuyorum.
Benim farklı bir teklifim var.
Gelin mevcut yerine esik Söğütlü Cami büyüklüğünde bir cami yapalım. Önünde küçük bahçesi (meydan) olan. İsmi de Söğütlü olan. Zira bu isim caminin önünde geçen arkın kenarında büyüyen söğüt ağaçlarından geliyor. Biz o bahçeye söğüt ağaçları dikelim. İsmine yakışır şekilde.
Sonra yeni ve daha büyük bir cami yapacaksak, onu da Emekliler Parkı olarak bilinen yere yapalım. Bir sembol eser. Dillere destan bir cami. İsmi de Malatya Merkez Cami olsun. Ne dersiniz.
Yeni bir Malatya inşa edilecek. Bu yeni Malatya’nın eskiyle mutlaka bağ olmalı. Bu yeni şehre gelenler yüzyıllar öncesinin izlerini bulabilmeli. Bizim şehir Yeni Camisiyle, Söğütlü Camisi ile, Şire Pazarı ile, Bakırcılar Çarşısı ile, Mısır Çarşısı ile, Akpınar’ı ile güzeldi. Biz o Malatya’da doğup büyüdük. Canlarımızı, mallarımızı kaybettik. Üzüldük, kederlendik, perişan olduk. Şimdi bir de şehrimizi kaybetmeyelim. Eski nişaneler eski yerinde mutlaka kalmalı. Mümkün oldukça eski haliyle.
Benim çocukluğumun Malatya’sında çarşı binaları iki katlıydı. Daha fazlası yoktu. Sonra bazı binalar yıkıldı yerine çok katlıları yapıldı. Eski Buğday Pazarı minibüs durağı haleni getirildi. Getirildi de iyi mi oldu? Yeri daha kullanışlı şekilde yine buğday ve mamullerinin satıldığı bir çarşıya dönüştürülemez miydi? Minibüsleri kent trafiğinin içine sokmanın ne anlamı vardı? Ama yapıldı. Bu yanlışlar yapıldı. Maalesef. Şimdi yeniden ayın hataya düşülmemeli.
Biz yeni bir Malatya istemiyoruz. Biz aynı yerinde yenilenmiş bir Malatya istiyoruz. Depreme azami dirençli bir Malatya… Her eserin yerli yerinde olduğu… Mümkün olduğunca sağlam, mümkün olduğunca az katlı, mümkün olduğunca eskiyi aratmayan…
Yerine modern bir şehir inşa etmek çok kolay. Onu herkes yapar.
Malatya’da Büyükşehir Belediye Başkanı olacak kişi hem çok şanslı hem çok şansız. Çok şanslı çünkü Yenilenmiş Malatya onun eseri olacak. İyi bir şey yaptığında ismi tarihe yazılacak. Yeni nesiller onu unutmayacak. Çok şansız çünkü işi zor.
Her kafadan ayrı bir sesin çıktığı bir dönemdeyiz. Herkes ayrı bir şey istiyor.
Ben ortak akıl ve bilimin ışığında doğruda buluşulacağına inanıyorum.