Şehrimizin (Çarşı) yeniden ayağa kalkması için başlangıç çalısmasında
Kristof Kolomb’un Yumurtası mı uygulanmak isteniyor..!
*
Söğütlü Camii'nin yerinin değiştirilmesi ve çarşının soykan parkı ile aynı düzeyde olması için fikir yürütenler, kapalı çarşının üstü yıkılsın diyenler;
Kahramanlık ve yiğitlik duyguları aşırı ve abartılı olan yol göstericiler, fikir dünyasında anti tank mayınlarını kaldırarak İnönü Heykelinin Üniversiteye taşınmasını teklif edenler var.
*
Üniversitemizden yardım alınıyor mu, kent kültürünün yapılan yeni yapılaşmaya nasıl yansıtılacak, bunlar tartışılıyor mu bilmiyoruz..?
Bilim ve zeka bu düşüncelerin neresinde?
*
Kristof Kolomb (Christopher Columbus) Amerika’yı keşfettikten sonra İspanyol elitleriyle akşam yemeğindeyken birisi yapılan işi küçümseyerek “Sayın Kristof, eğer siz Amerika’yı keşfetmiş olmasaydınız İspanya’da ve hatta bu mecliste mevcut bilgi/tecrübesiyle maceraya çıkıp orayı keşfedebilecek o kadar çok kişi var ki” demişti. Kolomb buna cevap vermeyerek kendilerinden bir yumurta getirmelerini istedi. Sonra da yumurtayı masaya koydu ve “Beyler, sizinle iddiaya giriyorum ki içinizden hiç kimse bu yumurtayı benim yapacağım şekilde herhangi bir destek olmadan masanın üstünde dikine durduramaz” dedi. Hepsi tek tek uzunca denedi ve başarısızlıklarını kabul ederek yumurtayı çaresizce Kolomb’a geri verdiler. O da yumurtanın bir ucunu hafifçe masanın üzerine vurarak kırdı ve masaya yerleştirdi. Yumurtanın dibinin kırılarak düzleşmesi sayesinde yumurta masada dik durdu.
Sorun, bir yumurtanın nasıl dik olarak durdurulabileceğidir.
Görüldüğü gibi çözüm, basit olmaktan öte, zekicedir.
Farklı bir başarı elde edildiğinde onun herkes tarafından yapılabileceğini ama önemli olanın o farklılığı ilk defa düşünmek olduğunu görerek diğerleri sustular.
*
Kolomb’un yumurtası bize farklı düşünmenin önemini göstermektedir.
Basit çözümler için kullanılan, “Kristof Kolomb’un yumurtası gibi” sözü pek doğru değildir...
Çünkü Kolomb’un yumurtası, bir sorunun basitçe çözüleceğinden başka bir şeyi işaret eder:
Bir sorunun çözümü için, mevcut koşullardan ve koşullanmalardan kurtulmak, bazen de, sorunun ve çevrenin koşullarını değiştirmek gerektiğini gösterir.
Zekâ göstergesidir bu yapılan.
*
Zekâ, içgüdülerimiz ve alışkanlıklarımız bir duruma uyum sağlamamıza yetmediği zaman işe karışan ve uyumumuzu olanaklı kılan yetimizdir.
Kolomb’un yumurtası, bir çözümdeki basitlik ve kolaylıktan çok zekâyı işaret eder..
*
Esnafımız hayata tutunmaya çalışıyor. Bununla ilgili desteklemeler yeterli mi? Değil.
Çünkü bütün sermayesi dükkanlarının içinde olan esnaflarımız var. Üretim yapmayan, gündelik çalışan esnaflarımız var. Bunlara mutlak suretle desteğin sağlanması elzemdir.