Bu kavram bugün itibariyle batı ülkelerinde ortaöğretimde zorunlu ders olarak yer almak üzere Teknoloji okuryazarlığı, medya okuryazarlığı, finansal okuryazarlık asrın üç en önemli eğitim öğretim projesi olmuştur.
Amaç bireylerin finansal hayata aktif bir şekilde katılımını sağlamak ve böylelikle finansal istikrarı gerçekleştirmek.
Tasarruf sahipleri ve girişimcileri bir araya getirerek yatırımları artırmak.
Finansal haklarının farkında olan finansal yatırım araçlarını tanıyan akıllıca borçlanacak bireyler yetiştirmek.
Merkez bankaları kamu ve özel bankalara fon transfer ederek kredi sağlarlar.
Amaç kamu ve özel bankaların bu kredileri cüzi bir farkla halka yatırım, konut, araç, eğitim, sağlık, sigorta gibi çok çeşitli ihtiyaçlarını karşılamaları ve bu sayede kendi içinde aktif bir şekilde işleyecek finansal bir sistem.
Ancak bu sistemin işleyebilmesi ancak bireylerin finansal okuryazar olmalarına bağlıdır.
İlk olarak Amerika Birleşik Devletlerinde ortaya çıkmış.
Senatoda finansal okuryazarlık komisyonu kurulmuş ve bu projenin eğitim, medya aracılığıyla halkının tüm kesimlerine ulaştırılmaya çalışılmıştır.
Sonrasında bu gelişmelerin gerisinde kalmak istemeyen Avrupa ülkeleri orta öğretimde zorunlu bir ders olarak yer alması için gerekli alt yapı çalışmalarına hız vermişlerdir.
Ülkemizde ilk olarak Türk ekonomi bankası 2011’de finansal okuryazarlık anketi yapmış bu anket sonuçlarını kullanan merkez bankası finansal okuryazarlık endeksini hesaplamıştır.
Sonrasında finansal okuryazarlık derneği (FODER) kurulmuş ve belli aralıklarla Türkiye’nin finansal okuryazarlık düzeyini belirlemeye yönelik anketler yapılmıştır.
Bu önemli konu maalesef başka kurum ve kuruluşlarla da yapılmış anketten öteye gidilememiştir.
Eğitim sendikaları ,üniversiteler, sivil toplum örgütleri ortak bir çağrı yaparak bu konuda siyaset mekanizmasının harekete geçmesi için çaba sarf edilmelidir.
Eğitim komisyonlarında uzman görüşleri alınıp bir karara varılmalı ortak bir karar alınıp yasama önünde kamu oyunun görüşlerine açılmalıdır.
Finansal okuryazarlık yasası çıkarılmalı talim terbiye kurulu orta öğretim için ders kitapları tavsiye ederek bu ders kitapları ile eğitime başlanmalıdır.
Medya finansal okuryazarlığı özendirecek, bilgilendirecek programlara daha fazla yer vermelidir.