Yapılan Bir İyiliği Başa Kakmak;
İnsana yakışmayan kötü davranışlardan birisidir. Açıktan veya gizli olarak yapılan yardım veya iyilikler hiç bir zaman başa kakılmamalıdır. Başa kakılarak yapılan yardımlar da, iyilikler de karşısındakileri üzer, ezer ve yardımı aldığına pişman eder.
Yapılan Bir İyiliği Başa Kakmak, doğru ile yanlışı bir arada özetlemektir. Önce kazandırır, sevindirir, sonra yok eder, ağlatır. İyilik yapmak, düşenin elinden tutmak, bir derdini çözmek için yardımcı olmak mutluluk getirir, başa kakmak üzüntülerin yaşanmasına sebep olan utanılacak bir davranışlardan birisidir.
İyilik; İnsanların sıkıntılarını gidermek için gönülden gelen bir istekle yapılır, bir gün başa kakmak için yapılmaz. İyilik yapanların bir iyilikten daha iyi olan şey, yaptıkları iyilikleri unutmaları ve asla onu başa kakmamalarıdır. Birine yaptıkları iyilikleri hiç hatırlamamalarıdır.
İyilik yapanlar, eşi, dostu, parası olmayan, gönlü kırık, kalbi yaralı olanların sağlıklarını iyileştirmek için yapmalılar. Yaptıkları iyilikleri ileride isteklerini yaptırmak ve onları sömürmek için, iyiliklerinin karşısında borçlu duruma düşürecek davranışlarla karşısındakilerin üzüntüler yaşanmasına sebep olmamalılar.
Yapılan iyiliği başa kakmak, baş eğdirecek, incitip canını yakacak davranışlarda bulunmak, kötü huy ve davranışlardan biridir. Bu huy kalpleri kırar, onurları incitir, yapılan bütün iyilikleri, sevinçleri yok eder, boşa çıkarır. Onur sahibi kişilerin ruhunda tedavisi zor yaralar açar. Sanki o iyilik hiç yapılmamış gibi olur.
Yapılan iyilikleri başa kakmak, iyilik yapılan kişinin aydınlanan, sevinen ruhunu karartır. Övünmek ve bunu karşısındakilerin, kendine minnet borcu ile yaşamaları için iyilik yapmak ve yapılan iyilikten bir menfaat beklememek, insana yakışmayan yanlış bir davranıştır. Gönül kırarak yapılan bütün iyilikleri gösteriş için yapmış gibi olur.
Yapılan iyilikleri başa kakmak, sağladığı huzuru ve iyi düşünceleri yok eder. İyilik yapanlar, yaptıkları iyilikleri samimiyetten uzak ve sahte davranışlarla yaparlarsa yersiz, yakışıksız söz ve davranışlarla yüze vururlar. Sağda solda anlatırlar; bu davranışla yaptıkları iyilikleri de bizzat kendileri boşa çıkarır.
Başa kakılan iyilik göstermelik olursa sevdiklerimizi yanımızdan uzaklaştırır, yarınların iyi olmasını engeller, yapılan iyiliklerin değerini düşürür, kırgınlıklara sebep olur ve karşısındakilere hakaret sayılır. İyilik yapılan kişilere üzüntü verir, canlarını acıtır. Yapılan iyiliklerin bütün sevincini yok etmiş olur.
Yapılan iyilikleri reklam için yapıp dile getirenler ve başa kakanlar kaba, uzak durulması gereken ve değer verilmemesi gereken tiplerdir. Merhametsiz ve nezaketsiz olan bu insanlardan uzak duranlar mutlu olur.
İyilik hiçbir karşılık beklemeden, yapılan davranışın adıdır. İyilik; alâka ve hürmet görmek için yapılmamalıdır. Kim kime bir iyilik yapmış olursa olsun, yaptıklarını dilini tutup söylememeli, iki yüzlü olup dile getirmemeli. Getirirlerse, getirmelerinin sonucu yıkıcı olur.